Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

MONNY IN BREUKELSESTRAAT HOUDT KLEDINGVERKOOP

Van naaimachine op zolder naar atelier

MARIËLLE WIJFFELAARS

Op de hoek van de Breukelsestraat trekt een etalage de aandacht van voorbijgangers. Voor het raam staan etalagepoppen uitgedost in communie- en feestkleding óf kleurrijke dameskleding. Maar dat achter deze ruiten een groot naaiatelier is gevestigd, is niet bij iedereen bekend. Op deze plek runt Monique van Alphen al twintig jaar Monny; een kledingatelier gespecialiseerd in communiekleding.

Wat ruim 25 jaar geleden begon met een naaimachine op haar zolderkamer, groeide uit tot een groot naaiatelier met drie vaste medewerkers en vijf thuisnaaisters. Al tijdens haar studie koos Van Alphen er bewust voor zich te richten op kinderkleding. Waar veel schoolgenoten kozen voor een carrière in het onderwijs, zag de Boxtelse meer in het ontwerpen en maken van kleding. ,,Na mijn opleiding ging ik met mijn zelf ontworpen collectie langs bij verschillende winkels", vertelt ze. ,,Uiteindelijk had ik drie klanten en startte ik met mijn bedrijf."

Monny groeide snel uit tot een goed draaiende onderneming. En toen kwam de economische crisis... Van Alphen: ,,Vroeger gaven mensen veel geld uit aan kleding voor de kinderen, maar dat was in de slechte financiële tijden écht niet meer het geval."

De Boxtelse onderneemster besloot zich te gaan richten op het maken en verkopen van communie- en feestkleding. Dit bleek een slimme beslissing want al snel kreeg ze óók verzoeken uit het buitenland. ,,Ik werd benaderd door een Duitse verkoper die interesse had in mijn kleding. Ik heb uiteindelijk besloten zélf in Duitsland naar beurzen te gaan en heb daar snel naam gemaakt. We zijn daar behoorlijk groot", vertelt Van Alphen.

UNIEKE KLEDING

Van september tot en met januari is het topdrukte bij Monny; dát is de periode waarin er flink geproduceerd wordt. De medewerkers maken lange dagen om te voldoen aan alle orders die in mei en juni zijn gedaan op beurzen in Nederland, België en Duitsland. ,,Het is hier dan echt een gekkenhuis", zegt de eigenaresse. ,,We moeten dan alle orders afwerken en dat zijn er nogal wat..."

Maar met alleen kleding voor communies, bruiloften en andere feestelijke gelegenheden redt Van Alphen het niet. Daarom besloot ze tien jaar geleden om ook dameskleding op te nemen in het assortiment. ,,De kleding die wij maken is heel exclusief", licht de onderneemster toe. ,,We maken allerlei kledingstukken op verzoek en in opdracht, maar houden eens per jaar ook een grote verkoop waarbij we van elk item één stuk per maat verkopen. Het blijven dus unieke stukken."

De eerstvolgende verkoop wordt gehouden van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 juni. Belangstellenden kunnen dan binnenlopen om jurken, jasjes, truitjes, rokken en broeken te passen.

Tijdens de verkoopdagen heeft Van Alphen ook allerlei stoffen liggen. Bezoekers kunnen hun favoriete patroon uitzoeken en daar een kledingstuk op maat van laten maken. ,,Het is sowieso altijd mogelijk om een afspraak te maken om kleding te laten maken", legt de Boxtelse uit.

Ze vervolgt: ,,We doen geen verstelwerk, maar maken wel kleding op maat. Als iemand bijvoorbeeld een jurk in de kast heeft hangen en deze graag ook van een andere stof wil hebben, kunnen wij dat maken. We vervaardigen unieke kleding die mensen écht flatteert. De klanten moeten heel tevreden de deur uit gaan en zich lekker voelen, daar streef ik naar."

BIJZONDER

Hoewel weinig passanten doorhebben wat voor groot atelier er schuil gaat achter de deuren van de Breukelsestraat 88, is Van Alphen geen onbekende in Boxtel. Zo maakte ze onder meer de kleding van de jeugdprins en -prinses van Eendengat. ,,Door het organiseren van de driedaagse verkoop, hoop dat ik dat meer mensen Monny weten te vinden en ook even binnen komen kijken", stelt de onderneemster. ,,Er is bij ons veel mogelijk, dus klanten kunnen gewoon hun vragen en verzoeken bij ons neerleggen."

Van Alphen heeft het erg druk met de orders die binnenkomen, maar is zelf ook vaak achter de naaimachine te vinden. ,,Ik werk gewoon mee en vind dat nog steeds leuk om te doen. Vooral het maken van bruidsjurken of galakleding is en blijft bijzonder. En dat ik dan veel in de avonduren werk, ach, zolang je het leuk vindt is dat helemaal geen probleem."

* * *

Monny is donderdag 18 juni geopend van 12.00 tot 18.00 uur, vrijdag 19 juni van 12.00 tot 20.00 uur en zaterdag 20 juni van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.monny.nl.

FOTO BOVEN: Monique van Alphen is met Monny al twintig jaar gevestigd aan de Breukelsestraat. In het atelier wordt diverse kleding gemaakt, Monny is gespecialiseerd in communie- en feestkleding. (Foto: Peter de Koning).


Van Oers Groep

vindt fusiepartner

in Dordrecht

De snackfabrikanten Van Oers uit Boxtel en De Vries uit Dordrecht gaan fuseren. Daartoe hebben beide bedrijven deze week hun handtekening gezet. De nieuwe naam wordt United Food Family, waarbinnen beide fusiepartners opereren als een honderd procent dochter.

Beide familiebedrijven zijn samen meer dan 115 jaar actief in de markt van diepvriessnacks in Nederland en België. De samenwerking moet zorgen voor de benodigde continuïteit en slagkracht in een veranderende markt, zo maakten beide bedrijven in een persverklaring bekend.

De fusiepartners blijven actief als twee zelfstandige organisaties met eigen merknamen en eigen vestigingen. Willem van de Vorst, algemeen directeur van Van Oers, geeft sturing aan het team van De Vries Snacks in Dordrecht.

Volgens Wim van Oers, directeur-grootaandeelhouder van de in Boxtel opgerichte Van Oers Groep, biedt de samenwerking tal van voordelen. ,,We kunnen veel leren van elkaar door kennis en ervaring te delen. Bovendien vullen we elkaar goed aan op het gebied van klant- en productportfolio's. Met de bundeling ontstaat een unieke combinatie van familiebedrijven."