Ive van den Langenberg (11) won de talentenwedstrijd Het slimste idee van 2015 in de Eindhovense Ontdekfabriek. (Foto: Henk van Weert).
Ive van den Langenberg (11) won de talentenwedstrijd Het slimste idee van 2015 in de Eindhovense Ontdekfabriek. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

What's up, Ive?

In De Ontdekfabriek op Strijp-S, het hart van creatief en cultureel Eindhoven, vond vrijdag de finale plaats van de talentenwedstrijd Jouw Slimste Idee 2015. Die werd gewonnen door Ive van den Langenberg (11) uit groep 7 van openbare basisschool De Spelelier. Via een wildcard belandde ze in de finale. Die won het Boxtelse meisje en als beloning kreeg ze een iPad mee naar huis.

Met welke inzending deed je mee aan de wedstrijd? ,,Met een gebarentaalhandschoen. Die heb ik in de meivakantie gemaakt tijdens een bezoekje aan De Ontdekfabriek. Ik had eigenlijk iets willen maken om het contact met slechtzienden te verbeteren, omdat mijn moeder slechtziend is. Dat wilde niet lukken. En daarom bedacht ik iets voor doven en slechthorenden."

Hoe werkt jouw handschoen voor gebarentaal? ,,Nou, die werkt nog niet. Met restanten uit oude apparaten heb ik een prototype gemaakt, maar een onderdeeltje is kapot. Het idee is dat een handschoen gebarentaal vertaalt naar woorden en andersom. Om zo contacten tussen mensen met en zonder gehoorproblemen te verbeteren."

Waren er veel inzendingen? ,,Best wel. Meer dan vijfhonderd geloof ik. Uit Eindhoven en elk van de gemeenten eromheen ging één idee naar de finale. Van de inzendingen door kinderen die ergens anders vandaan kwamen, kreeg er één een wildcard voor de finale. Ik werd opgebeld dat ik die had gewonnen. Dat vond ik al een hele eer."

Heb je jouw idee nog uit moeten leggen aan de jury? ,,Jazeker! Ik moest een presentatie van drie minuten houden en was daar best een beetje zenuwachtig voor."

Blijkbaar ben je technisch aangelegd? Grinnikend: ,,Helemaal niet. Maar in de meivakantie had ik met mama, mijn tweelingbroer Jelte en mijn zusje Lenne een heel leuke dag in De Ontdekfabriek. Toen mama op internet naar de openingstijden zocht, zag ze de informatie van de wedstrijd en besloten we om mee te doen. En weet je? Achteraf hoorden we dat de jury bij de uitreiking van de wildcard moest kiezen tussen mijn inzending en die van Jelt. Gaaf hè?"

Weet je al wat je later wilt worden? ,,Nou nee. In ieder geval geen uitvinder. Daarvoor heb je veel geduld nodig, zei de jury en dat heb ik niet..." (Foto: Henk van Weert).

Wat voor prijs heb je gewonnen? ,,Een iPad. Ik had al wel een tablet, maar dit apparaat is echt. En een van de juryleden die bij een bedrijf werkt waar ze gamehandschoenen maken, zei dat hij mijn idee verder wil uitdokteren. En een ander jurylid gaf aan daar wel in te willen investeren."