Andere jaren opent Boxtel's Harmonie de intochtcolonne. Nu liepen veel wandelaars voor de muziek uit. Letterlijk... (Foto: Henk van Weert).
Andere jaren opent Boxtel's Harmonie de intochtcolonne. Nu liepen veel wandelaars voor de muziek uit. Letterlijk... (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

FEESTELIJKE INTOCHT WANDELFESTIJN VERLOOPT WAT ROMMELIG

Vierdaagselopers wachten naderend onweer niet af...

HENK VAN WEERT

En óf ze gelijk hadden. Veel deelnemers aan de 44e avondvierdaagse van wandelsportvereniging De Keistampers wachtten vrijdagavond het officiële startsein voor de feestelijke intocht niet af. Menigeen liep voor de muziek uit. Letterlijk. En logisch: iedereen wilde nog voor het naderende onweer thuis zijn.

In groepsverband waren alleen de deelnemers van de Prinses Amaliaschool op de Markt bij de prijsuitreiking door wethouder Peter van de Wiel. Die stond samen met voorzitter Riekie de Punder van De Keistampers én de twee plaatselijke harmonieën op een grotendeels leeg plein.

Na een snikhete dag, waarin het kwik voor het eerst dit jaar boven de 30 graden Celsius steeg, naderde tussen zeven en acht uur een onheilspellend onweer met inktzwarte wolken. Zoals voorspeld door meteorologen. Aanvankelijk leek Boxtel eraan te ontkomen, maar rond negenen brak het dan toch los. Alle wandelaars waren toen al lang thuis.

EERDER VERTREKKEN

,,We hadden de deelnemers verzocht wat eerder te vertrekken en niet te lang op de pauzeplaatsen te blijven vanwege de weersvoorspellingen. Op die manier hoopten we dat iedereen nog droog op de Markt zou arriveren." Maar tegen de klok van achten, net tijdens de prijsuitreiking, begon het toch te druppelen", blikt marsleider Gerard Spijkers, tevens secretaris van De Keistampers, terug.

Het bestuur van de wandelclub heeft niet overwogen om de laatste etappe af te blazen. ,,Van boven de rivieren hoorden we dat er wandeltochten werden afgelast. Voor hier gaf de buienradar aan dat de regen pas na acht uur zou vallen en dus besloten we de intocht door te laten gaan. Zij het via een verkorte route door de Molenstraat."

Al met al zorgde het weer ervoor dat de prijsuitreiking weliswaar niet letterlijk, maar wel figuurlijk in het water viel. Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie, traditioneel present om de wandelaars op hun laatste kilometers te vergezellen, speelden voor het gemeentehuis nog wel gezamenlijk een mars, maar op dat moment was bijna niemand meer aanwezig van de vierdaagselopers.

PETRUSSCHOOL WINNAAR

De Sint-Petrusschool had deze keer verhoudingsgewijs de grootste delegatie in de vierdaagse: 68,11 procent van de leerlingen liep mee. De Sint-Theresiaschool uit Lennisheuvel eindigde als tweede met 67,19 procent. Beide trofeeën konden niet worden overhandigd op de Markt. Van De Beemden en HUB Noord-Brabant (voorheen sbo-school De Speelman) waren nog wel enkele deelnemers present. Deze scholen ontvingen respectievelijk een beker voor de derde prijs (54,17 procent) en de sportiviteitsprijs uit handen van wethouder Van de Wiel.

AUTOBRAND

De meeste deelnemers zullen er niets van gemerkt hebben, maar de organisatoren van de avondvierdaagse kampten vrijdag met logistieke problemen. Spijkers: ,,Vrijdagochtend is mijn auto grotendeels uitgebrand op het plein voor de Heilig Hartkerk. Er lagen 35 hesjes in voor verkeersregelaars, maar ook zogeheten beachvlaggen, routepijlen, ijzerdraad en gereedschap. Dat is allemaal verloren gegaan. Gelukkig konden we bij de gemeente vervangende hesjes lenen. Alle spullen moeten we nieuw aanschaffen." De auto van Spijkers was de tweede in een reeks autobranden die sinds vorige week woensdag Boxtel teistert.

Volgend jaar beleeft de Boxtelse avondvierdaagse een lustrumeditie; het wandelevenement wordt dan voor de 45e keer gehouden. ,,We denken nu al na over de wijze waarop we daaraan een extra feestelijk tintje willen geven", meldt secretaris Spijkers. Bijvoorbeeld door een van de plaatselijke sportclubs een demonstratie te laten verzorgen tijdens de prijsuitreiking op de Markt.

FOTO'S ONDER: Veel wandelaars spoedden zich naar huis om het dreigende noodweer vóór te blijven. De prijsuitreiking lieten ze schieten. (Foto links: Henk van Weert). Met kleurige ballonnen werd tijdens de intocht reclame gemaakt voor de Bazaar, komende zondag in park Molenwijk. (Foto rechts: Marc Cleutjens).

Verzamelpunt van de intocht is steevast het grasveld aan de Van der Voortweg, waar de Gildenbondsharmonie klaarstond.   (Foto: Marc Cleutjens).
Inktzwarte wolken pakten zich samen boven de Markt. Weinig wandelaars wachtten de prijsuitreiking af. (Foto: Henk van Weert).
Met kleurige ballonnen werd tijdens de intocht reclame gemaakt voor de Bazaar, komende zondag in park Molenwijk. (Foto: Marc Cleutjens).
Veel wandelaars spoedden zich naar huis om het dreigende noodweer vóór te blijven. De prijsuitreiking lieten ze schieten. (Foto: Henk van Weert).