Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BJORN VAN DE LANGENBERG KLAAR VOOR GIRO DI KIKA

17.000 hoogtemeters in de Dolomieten

MARC CLEUTJENS

Natuurlijk springt hij nog elke dag even op de fiets, naar zijn eigen kantoor in Eindhoven. Maar de noeste kilometervreter die Bjorn van de Langenberg (35) de afgelopen maanden was, is heel even tot rust gekomen. Op die manier bereidt de sportieve Boxtelaar zich voor op zijn deelname aan de Giro di Kika, een sponsortocht voor wielrenners in de Italiaanse Dolomieten die zondag 28 juni van start gaat in Bolzano.

Zijn racefiets staat bij Cycle Trend in Boxtel voor een laatste controlebeurt. Met de mountainbike heeft Bjorn afgelopen weekend de laatste marathontocht gefietst om ervan verzekerd te zijn dat hij voldoende kilometers in de benen heeft om de Giro di Kika tot een goed einde te brengen. ,,In Zuid-Limburg heb ik zeven mountainbikeroutes aan elkaar geknoopt en zo 214 kilometer gefietst", vertelt Bjorn. ,,Sinds januari heb ik minstens 5.500 kilometer gefietst, dus ik denk dat ik er klaar voor ben."

De Giro di Kika is een sponsortocht waaraan zo'n 140 wielrenners meedoen die geld inzamelen voor KiKa (Kinderen Kankervrij). Het startbedrag dat deelnemers mee moeten brengen bedraagt minstens 2.500 euro, de teller van Bjorn staat al op meer dan 5.600 euro. ,,Daar ben ik heel blij mee, maar ik streef ernaar om over twee weken boven de zes mille uit te komen." De Boxtelaar onderneemt nog tal van acties om sponsorgeld los te peuteren.

LEUKEMIE

Nadat Bjorn in 2013 had deelgenomen aan Alpe d'HuZes, besloot hij zich vorig jaar in te schrijven voor Giro di Kika. ,,Destijds reed ik voor Mads, een zoontje van vrienden dat was getroffen door leukemie, maar nu gelukkig weer genezen is. Toen ik hoorde dat Isa - een dochtertje van andere vrienden - ook die ziekte had, besloot ik om nu naar Italië te gaan."

De Boxtelaar is een op en top sportman en ziet in elke monstertocht een uitdaging. ,,De Giro di Kika heeft niet alleen een mooi doel, maar is ook een sportieve uitdaging omdat ik niet eerder in Italië gefietst heb. Ik heb nu al zin om in zes dagen 919 kilometer te fietsen en in die tijd 17.000 hoogtemeters te noteren. En ach, 919 kilometer vind ik zo'n vreemde afstand, ik heb mezelf daarom ten doel gesteld om voor Isa minstens duizend kilometer te fietsen."

Bjorn reist niet alleen naar Italië. Hij heeft met zijn teamgenoten Remie van Himbergen en Gerry Terneusen en twee begeleiders een camper gehuurd, waarmee ze elke avond op een toegewezen kampeerplaats kunnen overnachten. ,,De Stelvio-pas vind ik de grootste uitdaging", straalt Bjorn. ,,Die geweldige beklimming in Italië moet je ooit gedaan hebben, ook al ligt er momenteel nog sneeuw op de top en laat de Giro d'Italia hem daarom links liggen."

STRIJP-S

In de voorbereiding op de Giro di Kika zet Bjorn ook zijn eigen bedrijf Super Sport Events in. Hij opende de deuren van zijn jonge onderneming begin dit jaar in het SX-gebouw op Strijp-S in Eindhoven. ,,In de vroegere glasfabriek van Philips zitten allemaal bedrijven die zich bezig houden met sport, marketing en evenementen, dus als startend ondernemer is dat dé plek om de vleugels uit te slaan", vertelt de Boxtelaar.

Als eigenaar van Super Sport Events organiseert hij workshops, clinics en presentaties waarin topsportbeleving centraal staat. ,,Ik wil mensen op een positieve manier laten voelen wat sport met je kan doen. Je kunt er moe van worden, maar ik wil juist laten zien dat sport heel veel energie geeft." Bjorn hield in het Energielab, ook op Strijp-S, al een informatieavond over sportvoeding en trainingsschema's. ,,De avond stond helemaal in het teken van mijn deelname aan Giro di Kika. Daarnaast heb ik een wielerclinic georganiseerd met oud-wielerprof Karsten Kroon."

Wie Bjorn aan het werk wil zien, kan hem herkennen aan zijn zelfontworpen wielertenue, natuurlijk voorzien van de naam Super Sport Events en het logo van Giro di Kika. ,,Deze kleding is ook te koop en levert geld op voor KiKa." Op de bedrijfsvloer in het SX-gebouw hangt een setje klaar. ,,Dat trek ik straks aan als ik weer naar huis fiets", grinnikt Bjorn. ,,Hele grote inspanningen doe ik in de aanloop naar de Giro di Kika niet meer. Maar elke dag op en neer naar Eindhoven op de mountainbike is een leuke training."

DONEREN

In de aanloop naar de Giro di Kika houdt Bjorn een blog bij op internet. Op de website van de wielertocht (www.girodikika.nl) kan op de persoonlijke actiepagina van de Boxtelaar geld gedoneerd worden. ,,Ik hoop dat veel mensen nog een donatie willen doen. Niet voor mij, maar voor Isa. Mads genas van kanker en ik hoop straks ook hetzelfde verhaal over Isa te kunnen vertellen. Maar dat kan alleen als heel veel geld voor wetenschappelijk onderzoek wordt opgehaald."

FOTO BOVEN: Bjorn van de Langenberg in actie tijdens een trainingsrit. De Boxtelaar doet van 28 juni tot en met 3 juli mee aan de Giro di Kika. (Foto: collectie Bjorn van de Langenberg).


Boxtelse duif wint twee

keer vlucht in CC Midebo

Roland van de Langenberg klokte zaterdag de snelste duif tijdens de vlucht vanuit Laon. Op zondag vlogen de duiven vanuit Argenton. De combinatie Berrie van de Brand en Jaap Rademaker won deze vlucht én de CC Midebo. De betreffende duif won eerder ook al een eendaagse fondvlucht in deze rubriek.

In Laon lieten 18 leden van de Boxtelse postduivenvereniging De Luchtpost 255 duiven los. Naast de snelste duif bezette Roland van de Langenberg ook de posities 7, 8, 9 en 20.

Overige uitslagen: 2, 5, 15 en 16. combinatie v.Rooij-Platenburg; 3, 18, 19 en 21. combinatie Berrie v.d. Brand-Jaap Rademaker; 4. Marco & Nicole Verbeek; 6 en 25. Frans v. Laarhoven; 10. Ad Blummel; 11. Laurens v. Hamond; 13, 14, 17, 22 en 23. Theo v.d. Langenberg; 24. combinatie Noni.

Aan de vlucht vanuit Argenton namen 12 leden deel. Zij lieten 162 duiven los die 620 kilometer aflegden. De eerste plaats was voor de combinatie Berrie van de Brand en Jaap Rademaker; het tweetal werd ook 13e.

Overige uitslagen: 2, 5, 8, 19 en 23. Roland v.d. Langenberg; 3, 12, 16 en 24. Cees Willems; 4, 10, 11, 14, 15 en 22. comb. Noni; 6 en 21. Frans Kapteijns; 7. comb. v. Rooij-Platenburg; 9 en 25. Frans v. Laarhoven; 18. W. Langenhuizen; 20. Jo Schelle.

VLIEGROOSTER

Heden, donderdag 11 juni wordt van 20.45 tot 21.30 uur ingemand voor de vlucht vanuit Sens. Mandenwacht: B. v.d. Brand, J. Rademaker, T. v.d. Langenberg en J. Troeijen. Dinsdag 16 juni worden van 20.30 tot 21.15 uur de duiven ingemand voor de vlucht vanuit Bordeaux. Mandenwacht: H. v. Schijndel, M. v.d. Schoot, W. Langenhuizen en J. Hazenberg.


Judoclub Liempde

Leden van judoclub Liempde hebben zaterdag in Rijen goed gepresteerd tijdens de zesde en laatste ronde van het toernooi om de Brabant Cup. Hun prestaties waren goed voor een mooie beker. Joost van der Linden, Collin van Rooij, Keira Kreijveld en Job Putmans werden eerste. Jens Putmans en Luc de Laat gingen met de tweede prijs aan de haal, Xavi van Weert, Gijs de Wit en Senn Steenbakkers pakten brons.