Het peloton van de Ster ZLM Toer passeert het station Boxtel. Ook dit jaar koersen 160 wielrenners door de straten van Boxtel. Zondag 21 juni is het zover... (Foto: Peter de Koning).
Het peloton van de Ster ZLM Toer passeert het station Boxtel. Ook dit jaar koersen 160 wielrenners door de straten van Boxtel. Zondag 21 juni is het zover... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VOORZITTER ANTON GANZEBOOM: 'ELK JAAR WEER EEN GEWELDIGE UITDAGING'

Ster ZLM Toer helemaal thuis in Boxtel

MARC CLEUTJENS

Wie het aandachtspuntenlijstje ziet dat Anton Ganzeboom nog moet afwerken, zou denken dat de Ster ZLM Toer dit jaar onmogelijk doorgang kan vinden. Iets minder dan een week voordat de etappekoers in Goes van start gaat, heeft de Liempdenaar zijn handen vol om alle puntjes op de i te zetten. Het meest verheugt de voorzitter van de wielerkoers zich weer op de aankomst in Boxtel. ,,Het publiek is fantastisch, de gemeente gastvrij. Het voelt als een thuiswedstrijd..."

De Ster ZLM Toer - Grote Prijs Jan van Heeswijk (de formele benaming van de rittenkoers) is op Vaderdag toe aan de vierde aankomst in de Stationsstraat in Boxtel. Het wielerpubliek kan rekenen op liefst drie doorkomsten van een profpeloton waarin veel wielrenners rijden die twee weken later ook van start zullen gaan onder de Domtoren in Utrecht.

Daar start immers de Tour de France, die een dag later vanuit Utrecht via Rotterdam finisht op Neeltje Jans in Zeeland. ,,We zijn trots dat we dit jaar negen Tourploegen in ons midden hebben", straalt Ganzeboom. ,,Jammer is dat BMC is afgehaakt waardoor Phillipe Gilbert er ditmaal niet bij is. Dat is erg jammer omdat hij toch een van de smaakmakers is."

De voorzitter rekent zich echter rijk met andere toprenners, waaronder het Duitse sprintkanon Marcel Kittel, die in 2013 en 2014 liefst acht etappes in La Grande Boucle won. ,,Marcel worstelt een beetje met zijn vorm en heeft onze wedstrijd uitgekozen om zijn conditie te testen", vertelt Ganzeboom. ,,Nu is hij op hoogtestage met Koen de Kort, in de Ster ZLM Toer bepaalt hij of meedoen aan de Tour de France zinvol is."

TOPSPORT

Een interviewafspraak maken met voorzitter Ganzeboom betekent genoegen nemen met continu rinkelende telefoons. ,,Er moet nog zoveel geregeld worden", lacht de Liempdenaar als hij weer een gesprek heeft afgerond. In de laatste drie maanden voor de start van de Ster ZLM Toer is hij met de andere bestuursleden van de wielerkoers dagelijks in touw om alles te regelen. ,,Maar dan ook écht alles", benadrukt de Liempdenaar. ,,Vergunningen, banners, spandoeken, vrijwilligers, verkeersregelaars, jurywagen, dranghekken, tijdwaarneming, dopingcontrole. Mijn notitieblokje staat vol met dit soort dingen."

Ganzeboom maakt duidelijk dat zowel renners als publiek, maar ook gemeenten doorgaans geen idee hebben wat het organiseren van een meerdaagse wielerwedstrijd voor professionals inhoudt. ,,Pas als mensen een kijkje achter de schermen hebben genomen, beseffen ze dat het topsport is om de Ster ZLM Toer neer te zetten. Elk jaar weer. Maar we doen het met passie omdat de wielersport zo mooi is en het publiek geniet van een sterk rennersveld."

INDRUKWEKKEND

De kengetallen die Ganzeboom zo maar even uit de mouw schudt, zijn indrukwekkend. De Ster ZLM Toer telt meer dan twintig ploegen met acht profwielrenners. ,,De ploegen brengen elk een team van tien verzorgers en mecaniciens mee. Dan kom je al bijna op driehonderd man." Verder bestaat de eigen organisatie uit 85 vrijwilligers en worden dagelijks meer dan zeventig verkeersregelaars ingezet. ,,Op 21 juni zijn dat minstens twintig mensen uit Liempde en de leden van wandelclub De Keistampers in Boxtel, die ons graag helpen."

Verder bestaat het peloton uit neutrale officials, een tienkoppige jury, antidopingartsen, tijdwaarnemers en een medisch team van artsen en verplegers. ,,Tel daarbij op een motorbrigade van zo'n twintig man en het Korps Landelijke Politiediensten, dat met dertig motoren meerijdt om de koers in goede en vooral veilige banen te leiden. Een circus dus dat alleen kan draaien als er pakweg driehonderd man continu op de been is." Met negentig journalisten erbij is het een indrukwekkend spektakel dat ook in Boxtel neerstrijkt.

,,We zijn blij dat we weer in Boxtel te gast zijn", benadrukt Ganzeboom. ,,Vier jaar geleden moesten we nog erg aan elkaar wennen en was het met de gemeente zoeken hoe we een mooi evenement neer konden zetten. Nu loopt dat gesmeerd en zijn we helemaal thuis in Boxtel." Heel bewust is weer gekozen voor drie doorkomsten en een finish. ,,Een droge aankomst is leuk, maar heel kort. Door een peloton viermaal in de Stationsstraat te presenteren, bieden we een middagvullend evenement."

UITDAGING

Ganzeboom erkent dat het elk jaar weer veel kruim kost om de Ster ZLM Toer op te tuigen. ,,Van oudsher werden we gesponsord door bedrijven die actief zijn in de bouw- en installatiewereld. Omdat die branche veel last heeft van de crisis, moeten we ook andere wegen bewandelen." De voorzitter is blij met hoofdsponsor ZLM, een van oudsher Zeeuwse verzekeringsmaatschappij die zich ook graag in Brabant profileert. De proloog is in Goes, de thuisbasis van ZLM.

,,Daarnaast zijn we blij met de provincie Noord-Brabant, een belangrijke partner", vervolgt Ganzeboom. Dat is de reden dat twee etappes zich vooral in en om 's-Hertogenbosch afspelen. ,,Eén dag doen we de regio 's-Hertogenbosch aan, op de slotdag staat Het Groene Woud centraal."

De vrijdagetappe wordt verreden in het Limburgse heuvelland, op zaterdag verplaatst het wielercircus zich naar de Ardennen met een aankomst op de stuwdam van La Gileppe. ,,En zondag sluiten we in stijl af in Boxtel en rekenen we weer op duizenden wielerfans."