MIK-fotograaf Nicole Minneboo portretteert een cliënt. (Foto: Stefan Latijnhouwers).
MIK-fotograaf Nicole Minneboo portretteert een cliënt. (Foto: Stefan Latijnhouwers). Foto: Stefan Latijnhouwers

FEESTELIJKE START FOTOGRAFIEPROJECT BIJ VERPLEEGHUIS LIDUINA

Cliënten herontdekken fototoestellen

STEFAN LATIJNHOUWERS

De cliënten van centrumverpleeghuis Liduina in Boxtel die deel hebben genomen aan de pilot van het fotografieproject 'De eeuwigheid van een fotoboek' van Zorggroep Elde en MIK Kunst en Cultuur hebben de smaak te pakken. Dat bleek gisteren tijdens de startbijeenkomst in zaal Dommelzicht. ,,Ik zou hier best mee door mee willen gaan. Het fotograferen is leuk, maar daarnaast ook alles wat er bij komt kijken", aldus een van de cliënten.

In de zaal waar de officiële aftrap van het project plaatshad werden enkele opvallende resultaten getoond van het bijzondere project. Op een van de foto's was een portret te zien dat bestond uit het hoofd van manager Ad van Rozendaal van Zorggroep Elde, de mond van zijn rechterhand en activiteitenbegeleidster Dorine Fasol en de neus van MIK-fotograaf Nicole Minneboo. ,,Op die manier hebben we een nieuw mens samengesteld", zei Minneboo gekscherend, die als zogeheten zorgkunstenaar veel affiniteit heeft met zorgbehoevende mensen. ,,Daarnaast hebben we met de cliënten van Liduina én bewoners van woonzorgcentrum Molenweide in Boxtel, die ook deelnamen aan de pilot, collages gemaakt. We hebben workshops bedacht voor zowel beginners als gevorderden."

Zorggroep Elde en MIK hebben de krachten gebundeld met het doel fotografie weer bereikbaar te maken voor ouderen die zorg nodig hebben. De bal ging rollen nadat het Van Rozendaal was opgevallen dat 'zijn' cliënten nooit meer foto's maakten. 'Senioren stoppen met fotograferen, hoe zou dat toch komen?' was de vraag waar de MIK-fotografen Minneboo en Myriam Simons samen met met activiteitenbegeleiders werk van gingen maken. Dat deden ze door een fotografiekast te ontwerpen. ,,Deze meubel bestaat uit veel laatjes met daarin materialen voor een aantal workshops op het gebied van fotografie. Daaronder onder meer gebruiksvriendelijke iPads die als groot voordeel hebben dat het scherm heel groot is", legde Merel Levink van MIK uit. ,,De kast gaat rouleren tussen de verschillende locaties van Zorggroep Elde."

Tijdens de kick-off van het project in verpleeghuis Liduina hadden de cliënten de kans om zich alleen of met familie te laten portretteren door fotograaf Minneboo.