Herenboeren Boxtel was zondag ook aanwezig op de Streekfair in kasteelpark Stapelen om uitleg te geven over de voedselcoöperatie. Links Geert van der Veer, initiatiefnemer van Herenboeren. (Foto: Gerard Schalkx).
Herenboeren Boxtel was zondag ook aanwezig op de Streekfair in kasteelpark Stapelen om uitleg te geven over de voedselcoöperatie. Links Geert van der Veer, initiatiefnemer van Herenboeren. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Annelieke van der Linden

eerste deelnemers tekenen contract

Herenboeren Boxtel kiest een meer regionale naam

Optredens, een cultuurdebat en feestmiddagen. De spiegeltent in kasteelpark Stapelen vormde al een decor voor diverse evenementen en vrijdag 12 juni komt daar een ondertekening bij. De eerste deelnemers zetten die avond hun handtekening onder een participatieovereenkomst en bekrachtigen hiermee hun deelname aan de voedselcoöperatie Herenboeren Boxtel.

Pim Ketelaars, voorzitter van Herenboeren Boxtel, geeft aan dat inmiddels zestien mensen zich hebben verbonden aan het initiatief. Zij leggen elk een bedrag van tweeduizend euro in, waardoor in januari al gestart kan worden met de voedselcoöperatie. ,,We hebben besloten echt aan de slag te gaan en hopen voor het einde van het jaar een groep van vijftig mensen bij elkaar te hebben die het aandurft te investeren in Herenboeren."

Begin februari werd al bekend dat kleinschalige landbouw en veeteelt plaats gaat vinden in het Wilhelminapark tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel. Hier lopen diverse koeien en met de Marggraff Stichting, de eigenaar van het gebied, heeft Herenboeren overeenstemming om een of meer van deze beesten aan te kopen voor de slacht. ,,Het geld dat deelnemers investeren, gaan we met name gebruiken voor koeien, varkens, watervoorzieningen en afrastering", vertelt Ketelaars.


Organisaties in

Liempde gaan

meer overleggen

Wijkorgaan Liempde, Stichting Algemeen Belang Liempde, Dorpsberaad Liempde, Stichting Belangenbehartiging voor Ouderen in Liempde en Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde gaan meer met elkaar samen werken.

Door vaker met elkaar te overleggen, willen de partijen elkaar meer versterken en onderzoek hoe ze gezamenlijk uitdagingen en opdrachten kunnen aanpakken. Het streven is om vier keer per jaar bij elkaar te komen en zich gezamenlijk in te zetten voor de Liempdse gemeenschap.

Tijdens het ondertekeningsmoment in de spiegeltent maakt Herenboeren Boxtel ook zijn nieuwe naam bekend. Ketelaars: ,,De locatie waar we op biologische wijze gaan boeren, is een plek met een regionale functie en uitstraling. Daarom willen we de naam van Herenboeren Boxtel wijzigen. Op 12 juni maken we bekend waar we voor gekozen hebben."