Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

transformatie voor 'slecht wegdek' in liempde

'Ons gezeur lijkt effect te hebben...'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,We zijn heel blij als de kinderkoppen vervangen zouden worden." Citaat van Cor van der Eerden, die in 2007 (!) insprak in de gemeenteraad namens de bewoners van de Nieuwstraat n Liempde. Stichting BNB lijkt de bal inmiddels aan het rollen te hebben gebracht...

Het eerste wapenfeit van de stichting Boxtelseweg Nieuwstraat Barrierweg (BNB) die anderhalf jaar geleden is opgericht, was een enquête over de verkeerssituatie, die werd gehouden onder buurtbewoners. Zeventig procent van de mensen vulde het onderzoek in. ,,Hieruit bleek dat 97 procent overlast had van doorgaand verkeer, waarvan driekwart zelfs sprak over forse overlast", vertelt bestuurslid Paul van Dongen.

VERKEERSTELLING

Met name het doorgaande vrachtverkeer, de staat van het wegdek en de snelheid van weggebruikers in de drie straten zijn grote punten van zorg. Aan het eerste punt, de overlast van vrachtauto's in het dorp, wordt momenteel intensief gewerkt. Zo is na gesprekken met de gemeente Boxtel besloten een kentekenonderzoek uit te voeren om te kijken wat het daadwerkelijke aandeel van doorgaand vrachtverkeer op de overlast is.

Veertig vrijwilligers telden op 23 april de vrachtwagens. Een bureau dat is ingehuurd door de gemeente Boxtel verwerkt deze resultaten in een rapport, dat naar verwachting half juni verschijnt. Van Dongen: ,,We hopen natuurlijk dat uit de resultaten blijkt dat hier te veel vrachtverkeer rondrijdt dat er niet thuishoort. Daarna kunnen we aan de slag met maatregelen."

budget

Het tweede punt waarvoor BNB zich hard maakt, de verbetering van het wegdek in de betreffende straten, lijkt op weg te zijn naar een goede afloop. ,,Er zitten kuilen in de weg, stenen ontbreken of zitten los, putdeksels liggen te laag. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in de straat. Bovendien veroorzaken de kinderkopjes geluiden en trillingen als er verkeer overheen rijdt", zegt Van Dongen. Hij is ervaringsdeskundige. ,,Ik woon in de buurt van een drempel en hoor iedere nacht de vrachtwagens afremmen en over de kinderkopjes rijden. Hierdoor word ik bijna uit bed getrild. Ik ben blij dat we voet aan de grond hebben gekregen en dat de gemeente budget heeft vrijgemaakt voor achterstallig onderhoud. Ons gezeur lijkt effect te hebben", grinnikt het bestuurslid. Hij geeft aan dat de gemeente overstag ging na het zien van een fotorapportage over de staat van het wegdek, gemaakt door leden van BNB.

SPPiLL zet zich ook intensief in voor de leefbaarheid van het dorp, waardoor BNB al snel na de oprichting contact met de organisatie zocht. ,,Dat is ook de reden dat nu alleen wordt gekozen de kinderkopjes in de Boxtelseweg en de Nieuwstraat tot aan de Dorpsstraat worden vervangen. SPPiLL is namelijk bezig met de herinrichting van het Concordiapark en daar wordt ook de bestrating omheen in meegenomen", zegt Van Dongen. En de snelheid in de Boxtelseweg, Nieuwstraat en Barrierweg, het derde punt waarvoor de stichting zich hard maakt? ,,Het blijf een punt van aandacht. Het nieuwe wegdek werkt hierbij helaas juist averechts. Weggebruikers kunnen nóg harder rijden, terwijl er juist weinig overzicht is in de straten."

FOTO BOVEN: De bekende kinderkopjes in het centrum van Liempde gaan verdwijnen. Ook wordt achterstallig onderhoud onderhoud uitgevoerd. (Foto: Peter de Koning).


Open dag bij

zorgboerderij

Het Binnenveld

Zorgboerderij Het Binnenveld en de boerderijgroep van Kentalis in Schijndel houden zaterdag 6 juni een open dag. Het Binnenveld biedt onder andere zorg aan ouderen uit Boxtel.

Op de twee locaties kunnen bezoekers zien wat voor werkzaamheden de cliënten van de verschillende doelgroepen uitvoeren. Daarnaast zijn er demonstraties in het vlechten van wilgenmatten en het kloven van hout.

Voorts kunnen bezoekers een kijkje nemen in de boerderijwinkel, educatieve tuin en het pas gebouwde kapelletje. Voor kinderen zijn er allerlei spelletjes en een midgetgolfbaan, ook kunnen ze zich laten schminken. René Ulehaken verzorgt de muziek.

De twee zorgboerderijen zijn geopend van 12.00 tot 16.00 uur.