Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

werkzaamheden boxtelseweg en nieuwstraat vanaf 15 juni

Kinderkopjes in Liempde verdwijnen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De bekende kinderkopjes in de Boxtelseweg en Nieuwstraat te Liempde worden binnenkort verruild voor gebakken klinkers. Ook wordt achterstallig onderhoud uitgevoerd in de straten, zo meldt bestuurslid Paul van Dongen van de stichting Boxtelseweg Nieuwstraat Barrierweg (BNB). Daarmee lijkt een einde te komen aan een jarenlange discussie tussen omwonenden en de gemeente Boxtel.

Buurtbewoners gingen de voorbije jaren vele malen in gesprek met het gemeentebestuur Boxtel over de verkeerssituatie en de staat van het wegdek in de drie straten. Zij hebben veel overlast van doorgaand vrachtverkeer, geluid en trillingen en pleitten ook voor een veiligere route, maar vingen telkens bot. Anderhalf jaar geleden bundelde een aantal Liempdenaren de krachten en werd de stichting BNB opgericht. Deze organisatie richt zich op drie hoofdzaken: de overlast van doorgaand vrachtverkeer, de staat van het wegdek en de snelheid van het verkeer in de straten. Op 23 april voerde de stichting, met behulp van veertig vrijwilligers, een kentekenonderzoek uit om doorgaand vrachtverkeer in kaart te brengen. Deze resultaten worden half juni verwacht.

Samen met de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) voerde BNB óók regelmatig gesprekken met de gemeente Boxtel over de kwaliteit van het wegdek. ,,Aanvankelijk ontkenden de ambtenaren dat de bestrating in slechte staat verkeerde. Vervolgens hebben we in september en oktober allerlei foto's gemaakt van de kinderkopjes, kuilen, verzakte putdeksels en brede voegen waaruit het zand is weggespoeld", legt bestuurslid Van Dongen uit. ,,De gemeente onderkende uiteindelijk het probleem wel en besloot vervolgens de kinderkopjes, die voornamelijk voor de trillingen zorgen, te zullen vervangen voor gebakken klinkers en achterstallig onderhoud uit te voeren."

De wegwerkzaamheden gaan maandag 15 juni van start en zullen ongeveer twee weken duren, meldt Richard Schuurs van de gemeente Boxtel. ,,We zetten telkens de helft van het wegdek af, zodat automobilisten en fietsers slechts lichte hinder zullen ondervinden van de werkzaamheden."

Op pagina 26: 'Ons gezeur lijkt effect te hebben...'

FOTO BOVEN: Stichting Boxtelseweg Nieuwstraat Barrierweg (BNB) is anderhalf jaar geleden opgericht en maakt hard voor de verkeerssituatie in de straten. Het eerste concrete resultaat is geboekt: vanaf 15 juni worden de kinderkopjes verwijderd en vindt achterstallig onderhoud plaats. (Foto: Peter de Koning).