Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Mini-processie wijdt kasseien in...

Er was alles op alles gezet om de bestrating van de opengebroken Clarissenstraat in hartje Boxtel op tijd klaar te hebben en dat lukte aannemer Heijmans. Zodat de Heilig Bloedprocessie over de hergebruikte kinderkopjes had kunnen trekken. Tegen drie uur, het tijdstip dat de Boxtelse devotiestoet traditiegetrouw start, beslisten de weergoden echter anders en begon het te regenen. De ommegang werd ontbonden; slechts een klein deel trok naar de Sint-Petrusbasiliek.

De hele zondagochtend bleef het nagenoeg droog, maar de weersvoorspellingen waren niet erg gunstig. Toch werd het besluit om de processie af te gelasten pas vlak voor vertrek genomen. Aanvankelijk werd gemeld dat er óók geen slotplechtigheid zou plaatsvinden in de Sint-Petrusbasiliek. Toch werd in die kerk kort na drie uur een korte ceremonie gehouden. Het Allerheiligste (foto boven) werd er door de geestelijkheid vanaf de Burgakker naartoe gebracht. Daar werd ook de middeleeuwse Heilig Bloeddoek, de reliek die de aanleiding van de ommegang vormt, weer in de vitrine geschoven om aan de kerkgangers te worden getoond.

Komend weekeinde reist een delegatie onder aanvoering van burgemeester Mark Buijs naar het Belgische Hoogstraten om daar de processie bij te wonen waarin de tweede Boxtelse bloeddoek wordt meegevoerd. Een aantal personages uit de Boxtelse processie loopt mee in die stoet.

Lees meer over de afgelaste processie op pagina 10 en 11.

(Foto: Peter de Koning).