IN GESPREK OVER NIEUWBOUW STAPELEN

Ouderen en Regie timmert hard aan de weg in Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wat begon met een visie van één Boxtelaar over wonen, zorg en welzijn voor ouderen in de gemeente, is inmiddels uitgegroeid tot een stichting in oprichting met zeven potentiële bestuursleden. Burgerinitiatief Ouderen en Regie zet voet aan de grond in Boxtel door onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een lokale zorgcoöperatie in de gemeente en naar kleinschalige wooninitiatieven voor ouderen. Ook de nieuwbouwplannen in kasteelpark Stapelen worden hierin meegenomen.

,,Regie is het gevoel en de wetenschap dat je zelf bepaalt wat goed voor je is en controle hebt over wonen, welzijn en zorg." Ad van den Brand, die eind januari zijn gedachten over de toekomst van Boxtelse ouderen op papier zetten, benadrukte dat dinsdag nog maar eens. Tijdens de bijeenkomst in Sint-Ursula, waar ruim dertig bezoekers aanwezig waren, werd duidelijk wat er sinds het verschijnen van de visie allemaal op gang is gekomen.

Na een aantal gezamenlijke bijeenkomsten werd in werkgroepen dieper ingegaan op twee onderwerpen: 'kleinschalige wooninitiatieven' en 'zorg en ondersteuning voor elkaar'. Zo konden mensen aangeven wat hun wensen op woongebied waren en dat resulteerde in vier opties: appartementen in de duurdere huursector, koopappartementen, combinatieprojecten en duurdere koopwoningen.

Daarnaast zijn contacten gelegd met allerlei partijen, zoals de gemeente Boxtel, Zorgzaam Boxtel en woonstichting Sint-Joseph, en wordt gekeken naar bestaande gebouwen die mogelijk omgevormd zouden kunnen worden tot woningen. ,,Zo doen we momenteel onderzoek naar het vroegere schoolgebouw van De Beemden aan de Albinonistraat", legt Van den Brand uit. Dit pand deed tot voor kort dienst als dagbestedingscentrum voor mensen met een beperking, maar staat nu leeg.

NIEUWBOUW

Ook nieuwbouwprojecten worden door Ouderen en Regie nauwlettend in de gaten gehouden. Zo waren directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptiestichting, Louis de Jager van Forum Architecten en Bart van Esch van het bedrijf Fraxus dinsdag uitgenodigd een toelichting te geven op de nieuwbouwplannen in kasteelpark Stapelen. ,,De groep paters uit het kasteel wil óók eigen regie hebben over de toekomst en vindt het belangrijk om op maatschappelijk gebied iets te kunnen betekenen voor Boxtel", zei Beirnaert in Sint-Ursula.

Toen duidelijk werd dat de zusters oblaten, voorheen gevestigd in een klooster aan de Prins Hendrikstraat aan de rand van kasteelpark Stapelen, verhuisden naar Hulsberg, ontstonden mogelijkheden voor nieuwbouw. Het leegstaande pand naast het klooster, waar voorheen een garagebedrijf zat, werd opgekocht. Het is de bedoeling dat er appartementen voor jongeren met een beperking en senioren zullen verrijzen. Deze nieuwbouw is nodig om de plannen voor het stadslandgoed, die momenteel ter inzage liggen in de gemeente Boxtel, te kunnen betalen en voor jaren te kunnen onderhouden.

Op de plek van het klooster en het voormalige garagebedrijf moet een woonzorggebouw komen voor jongeren met een beperking en ouderen die extra zorg nodig hebben. Daarnaast komen in het kasteelpark twee zogenaamde urban villa's, gebouwen met zelfstandige en levensloopbestendige woonruimten voor senioren. De gebouwen worden nog nader uitgewerkt, vertelde architect De Jager. ,,Een van de uitgangspunten voor de urban villa's is in ieder geval: veel glas. Bewoners moeten veel van de prachtige omgeving kunnen zien. Als je de kans krijgt hier te wonen, ben je écht gezegend." Van den Brand van Ouderen in Regie vroeg zich af of ouderen ook vooraf mee konden praten over de ontwikkeling van de gebouwen. Er werd afgesproken in het najaar contact te hebben. Aan het eind van het jaar gaat de bestemmingsplanprocedure van start. De Jager verwacht dat in het najaar 2016 gebouwd gaat worden.

HUISKAMERGESPREK

Naast de werkgroep 'Kleinschalige wooninitiatieven' wordt vanuit Ouderen in Regie ook aan de weg getimmerd op het gebied van zorg. Zo wordt in de componistenbuurt in Boxtel-Oost onderzoek gedaan naar de behoeften van mensen op het gebied van zorg. In samenwerking met huurdersbelangenvereniging Hoogheem vindt op 11 juni voor de bewoners van de flats een huiskamergesprek plaats over de meerwaarde van een zorgcoöperatie.

Ouderen en Regie zal binnenkort een officiële stichting worden, meldde Van den Brand. ,,Doel is om mensen een duwtje te geven bij de realisatie van kleinschalige wooninitiatieven en zorgcoöperaties. Adviseren, stimuleren, kritisch vragen stellen, partners bij elkaar brengen: dat zullen onze taken zijn."


Bridge

Bridgeclub Boxtel

Uitslagen donderdag 28 mei

A-LIJN

Jan en Joke v.d. Meerendonk        56.94

Peter v.d. Ven/Riet Traa        56.81

Sonja Tempels/Jan Sweere        56.67

B-LIJN

Thea v. Bragt/Jet v. Oosterhout        58.61

Hein Heemskerk/Carla Meisters        57.64

Maria Smulders/Marie-José Theloesen        56.94

Uitslagen dinsdag 2 juni

A-LIJN

Masha Kleiss/Edgar Wijnen        63.54

Anja & Ad Wouters        59.38

Jan Sebregts/Clemens Nienhuis        56.77

B-LIJN

Iet & Gerard Damen        62.50

Anneke Wierda/Machteld Wolsky        61.88

Ad v.d. Sande/Fons v.d. Spijker        58.75

Bridgeclub Revanche

Uitslag '50 jaar De Walnoot-drive'

A-LIJN

Frank & Henk Schalkwijk        61.67

Gerard Veroude/Mien Kerssens        59.58

Sonja Tempels/Jan Sweere        55.83

B-LIJN

René & Lidy Verstijnen        57.74

Corrie Paridaans/Carla Knoop        56.55

Frederike Vos/Jacq Jansen        55.36

C-LIJN

Jannie Kniest/Marieke Schalkwijk        69.50

Hein Heemskerk/Carla Meisters        66.46

Ine Boom/Nel Bock        65.71

Uitslagen dinsdag 26 mei

A-LIJN

Frank en Henk Schalkwijk        62.50

Maartje en Gac Sterrenburg        56.25

Corry en Jan Kerssens        51.56

B-LIJN

Trix v.d. Kolk/Sandra v. Lier        67.68

Annelies v. Ewijk/Gerard v. Heertum        65.65

René en Lidy Verstijnen        58.25

Bridgeclub Prettig Spel

Marian Rutten/Berdien v. Meurs        77.78

Ans v. Hees/Diny v. Heertum        72.22

Annelies Dortu/Trudy Brouwers        61.11

Bridgeclub Rembrandt

Uitslagen dinsdag 2 juni

A-LIJN

Jeanne v.d. Biggelaar/Henk Goes        61.78

Anneke v.d. Els/An Visser        60.30

Jan Fischer/Henk Maas        58.30

Bridgeclub KBO

Uitslagen donderdag 28 mei

Dames Denteneer/Waltmann        60.42

Mw. Kerssens/Hr. Veroude        59.72

Dames v. Schijndel/v.d. Berg        56.25

Bridgeclub De Rots

Uitslagen woensdag 27 mei

A-LIJN

Jeanne v.d. Biggelaar/Joanna Koppen        65.62

Miep Vergouwe/Francis Verhees        59.37

Ger v. Boxtel/Jo Steenbakkers        58.33

Bridgeclub Liempde

Vierde zitting, zevende competitie

A-LIJN

Dames v.d. Steen/Eltink        68.15

Dames v. Oirschot/v.d. Laar        58.93

Echtpaar Habraken        58.33

B-LIJN

Heren v. Vugt/Verdonk        62.15

Dames Kapteijns/v.d. Laar        56.25

Heren v. Heesch/v. Heeswijk        54.51

C-LIJN

Dames v. Kollenburg/Kusters        67.38

Echtpaar v. Gestel        61.81

Echtpaar Damen        59.72


Hendrie Koppen
postcommandant
brandweer Boxtel

Afgelopen maandag is het commando van de Boxtelse brandweer overgedragen aan Hendrie Koppen uit Liempde.

Onder toeziend oog van veel brandweerlieden droegen Emiel van de Ven en Will van Rooij symbolisch de commandostaf over. Van de Ven en Van Rooij voerden de afgelopen periode het commando nadat de vorige postcommandant Mark Vogels zijn functie neerlegde.