Afbeelding
Foto:

VIERDAAGSE BRENGT 2.250 WANDELAARS OP DE BEEN IN BOXTEL

'Niet één pleister op eerste wandeldag'

HENK VAN WEERT

Met circa 2.250 inschrijvingen telt de avondwandelvierdaagse dit jaar zo'n vierhonderd deelnemers meer dan in 2014. De eerste etappe verliep dinsdagavond zonder problemen. De EHBO'ers hoefden zelfs niet één blarenpleister te plakken. Morgen, vrijdag 5 juni wacht de wandelaars een feestelijk, maar naar verwachting tropische intocht die eindigt op de Markt.

,,We zijn héél blij dat de Angelaschool deze keer weer meeloopt. Een aantal edities waren de leerlingen uit de wijk Breukelen niet van de partij omdat ze vakantie hadden. Gelukkig is dat deze keer niet het geval. En dus konden we liefst 368 deelnemers extra inschrijven", glundert secretaris Gerard Spijkers van wandelsportvereniging De Keistampers. De club tekent ook tijdens de 44e editie voor de organisatie van het jaarlijkse wandelsportevenement. Spijkers merkt op dat er eigenlijk meer mensen meelopen. ,,Er gaan ook 39 rolstoelers op pad en de duwers (veelal medewerkers van Rabobank Hart van De Meierij - red.) tellen we niet mee..." Het precieze aantal deelnemers is volgens Spijkers overigens moeilijk te bepalen. ,,Je weet nooit of iedereen die zich ingeschreven heeft, ook daadwerkelijk komt opdagen."

MET HET HELE GEZIN

Deelnemers kunnen kiezen uit een route over vijf óf over tien kilometer. Voor welke afstand ze moesten kiezen, was voor Monique en Sepp van Loon niet echt moeilijk. ,,We lopen dit jaar voor de eerste en waarschijnlijk ook de enige keer als compleet gezin mee. Daarom splitsen we ons op en lopen twee verschillende afstanden", lacht Monique, als ze dinsdagavond even voor zes uur met man en kroost staat te wachten voor vertrek. De jongste, de vijfjarige Pascal zit in groep 1 terwijl de oudste, Renée (12) dit jaar schoolverlater is. Ook Kris (10) en Beau (6) staan in de startblokken.

Het gezin heeft zich geposteerd bij het bordje waar de leerlingen van de Sint-Petrusschool verzamelen. Dat is op het grasveld achter het Jacob-Roelandslyceum, het inschrijfbureau én de vertrekpost van de eerste etappe. Voor de twee jongsten is het de eerste keer dat ze meedoen aan het wandelfeest. Maar in het gele T-shirt met daarop de naam van hun school laten ze duidelijk merken dat ze er zin in hebben. Dat geldt evenzeer voor de twee oudsten, die al vaker van de partij waren. ,,Ja, en zelf hebben we de vierdaagse als kind uiteraard ook gelopen. Wie niet, overigens", lacht Sepp. Nee, het vierdaagsekruisje dat hij ongetwijfeld ooit kreeg uitgereikt, heeft hij niet opgespeld...

Een drukke baan maakt dat pa Sepp niet vier dagen present kan zijn. Maar op de openingsdag wel. Monique loopt met de twee jongste vijf kilometer, Sepp neemt met de twee oudsten de tien kilometer voor zijn rekening. Nou ja, mét de dochters valt nog te bezien... Die haasten zich snel naar hun vriendinnen uit de klas om van start te gaan. Kris is voor de vijfde keer van de partij. Tegen vier dagen lang tien kilometer wandelen, ziet ze niet op. ,,Nee hoor, dat gaan we makkelijk halen!", glundert ze.

GEZOND SNOEPEN

De eerste wandeldag voerde via de wijk Oost naar Liempde of de wijk In Goede Aarde. Vorig jaar werd de avondvierdaagse voor het eerst sinds jaren óm winkelcentrum Oosterhof geleid. De ondernemers zijn blij dat wandelsportvereniging De Keistampers er deze keer voor heeft gekozen om de honderden deelnemers weer dóór de overdekte winkelpassage te sturen. Vlak na de start kregen de wandelaars van de winkeliers een appeltje uitgereikt voor onderweg.

Tijdens de eerste etappe bleef het droog. Het was bewolkt en het waaide flink. ,,Maar het was prima wandelweer", blikte secretaris Spijkers een dag later tevreden terug. Vanaf het JRL aan de Grote Beemd werden de lopers via de Oosterhof, Maastrichtsestraat en Puttersdreef naar het fietspad langs het parkje Lierenland nabij de rijksweg A2 geleid. Bij Chinees restaurant New Palace aan de Schijndelseweg was een pauzeplaats ingericht. Daar werden de deelnemers getrakteerd op gezonde hapjes. Hierna splitsten de groepen wandelaars zich. De Red River Band zorgde onderweg voor muziek.

MUZIKALE INTOCHT

Gisteren vertrokken de wandelaars vanaf gemeenschapshuis De Walnoot in de wijk Selissenwal; vandaag, donderdag 4 juni is de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel de startplaats voor de vierdaagselopers. Op beide dagen staken respectievelijk de Big Band Boxtel en fanfare Sint-Arnoldus de wandelaars een hart onder de riem. Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie begeleiden morgen de intocht die eindigt op de Markt waar wethouder Peter van de Wiel de deelnemers welkom heet en waar de wisselbeker voor de basisschool met de meeste deelnemers wordt uitgereikt door wandelsportvereniging De Keistampers.

FOTO BOVEN: Met een dicht pak bewolking én een stevige wind, troffen de deelnemers aan de Boxtelse avondvierdaagse dinsdag prima wandelweer. (Foto's: Marc Cleutjens en Henk van Weert).

Boxtel

Terrasconcert PUUR

Het akoestische duo PUUR, dat bestaat uit Marc van de Laar en Marco Starink, verzorgt zondag 7 juni een terrasoptreden bij restaurant En Garde! aan de Markt in Boxtel. PUUR speelt bekende pop- en rocknummers, maar dan in een ander jasje. Bij slecht weer wordt het optreden verplaatst naar het cafégedeelte van En Garde!.

Gezonde hapjes op de pauzeplaats aan de Schijndelseweg.
Niet één blarenpleister kwam er aan te pas op de eerste wandeldag.
In winkelcentrum Oosterhof kreeg elke wandelaar dinsdag een appeltje van de ondernemers.
Monique en Sepp van Loon en hun kinderen Kris, Pascal, Beau en Renée (v.l.n.r.).