BREDE STEUN NEDERLANDSE GEMEENTEN

Boxtel vormt front met motie tegen schaliegas

MARIËLLE WIJFFELAARS

Liefst 73 procent van de aanwezige gemeenten op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Apeldoorn gaf gisteren steun aan een motie van Boxtel en Noordoostpolder. De twee initiatiefnemers riepen de leden in de motie op zich uit te spreken tegen (proef)boringen naar schaliegas. Een ruime meerderheid stemde hiermee in.

Het bestuur van de VNG ontraadde de aanwezigen met de motie in te stemmen. De bestuursleden meldden begrip te hebben voor de zorgen die er zijn over schaliegaswinning, maar wil voorkomen dat er 'geïsoleerde discussies' plaatsvinden. ,,Er moet integraal onderzoek naar de totale energieopgave worden gedaan. Een discussie over afzonderlijke energiebronnen moet worden voorkomen", stelde het VNG-bestuur.

Gisteren bleek dat de Nederlandse gemeenten daar anders over denken; eerder spraken 235 gemeenten zich al uit tegen schaliegas. Dat onderstreepten zij door in te stemmen met de motie.

OVERTUIGEN

,,Ik ben echt heel erg blij." De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel was samen met de andere leden van het college van B. en W. aanwezig op het congres en het vijftal was erg opgetogen over de uitslag. Tijdens het tweedaagse congres heeft de Boxtelse delegatie samen met de collega's uit Noordoostpolder flink gelobbyd om zoveel mogelijk medestanders te krijgen. Tijdens een feestavond gingen de bestuurders dinsdag met veel aanwezigen in gesprek. ,,Veel van hen waren het al eens met ons: boringen naar schaliegas willen we niet", vertelde Van de Wiel. ,,Maar een aantal gemeenten hebben we ook weten te overtuigen. En dát heeft tijdens het stemmen vruchten afgeworpen."

Ook Mirjam Bemelmans van Schaliegas Vrij Boxtel reageerde gisteren verheugd op de brede steun voor de motie. ,,We hebben weer een strijd gewonnen", zei de Boxtelse actievoerster. ,,Het was wel heel spannend, omdat er iets mis ging met het stemmen. Maar we hebben het gehaald."

De VNG brengt de uitslag over naar minister Henk Kamp van Economische Zaken. Het stemmen over de motie van Boxtel en Noordoostpolder komt op een mooi moment, binnenkort wordt de Milieu Effect Rapportage over schaliegas verwacht.

Op pagina 3: 'Hier kan Henk Kamp niet aan voorbij gaan'.