Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ouderen centraal in campagne nul verkeersdoden

Actiedag met scootmobiel en dode hoek

MARIËLLE WIJFFELAARS

De provinciale campagne Nul Verkeersdoden Brabant richt zich dit jaar extra op senioren. De KBO Boxtel en KBO Liempde hebben deze campagne samen omarmd en organiseren de komende tijd allerlei activiteiten met betrekking tot verkeersveiligheid. Want het aantal verkeersslachtoffers moet ook onder 55-plussers fors omlaag.

In gemeenschapshuis De Rots kwamen maandag zo'n 120 ouderen uit Boxtel en Liempde bij elkaar voor een bijscholingsbijeenkomst over verkeerstheorie. Autorijschool Eckhart testte de kennis van aanwezigen en stelde een aantal onderwerpen aan de orde. Zo werd onder meer gesproken over nieuwe verkeersregels en diverse voertuigen als auto's, fietsen en de scootmobiel. Want juist die laatste is vaak betrokken bij eenzijdige ongevallen. ,,Mensen rijden net te dicht langs de stoeprand en dan gaat het snel mis", legt Sina van Alphen van KBO Boxtel uit. ,,Ook zijn we meer te weten gekomen over de dode hoek van een vrachtwagen."

Samen met de KBO in Liempde organiseert de Boxtelse afdeling op woensdag 17 juni een grootschalige actiedag. In heel Brabant staat die dag in het teken van de provinciale campagne; op meerdere plekken wordt er van alles georganiseerd. In Boxtel wordt de Markt van 10.00 tot 13.00 uur autovrij gehouden om plaats te bieden aan verschillende activiteiten. Van Alphen: ,,We organiseren alles samen met de Liempdse KBO. Gezamenlijk bereiken we zo'n 2.500 ouderen."

ONGELUKKEN

Tijdens de actiedag op de Markt zijn allerlei kraampjes te vinden met elektrische fietsen en scootmobielen. Autorijschool Steenbakkers komt met een vrachtwagen waarin senioren kunnen zien wat de dode hoek precies inhoudt. Ook is er een quiz en wordt voorlichting gegeven. ,,Het wordt een manifestatie waarbij mensen ook zelf aan de slag gaan", legt Van Alphen uit. ,,We leggen de nadruk vooral op de scootmobiel omdat daar veel ongelukken mee gebeuren."

Ook in september staan nog activiteiten op het programma. Zo wordt op 2 september samen met de Fietsersbond en werkgroep Lokale Agenda 21 een fietsmanifestatie georganiseerd. Hierbij krijgen deelnemers instructies over gedrag in het verkeer. Op 17 september is er een autotrainingscursus en kunnen senioren hun rijvaardigheid testen. Ook wordt er samen met de Prinses Amaliaschool nog een dag gehouden waarbij senioren een verkeersexamen aanleggen. Van Alphen: ,,De kinderen gaan ons dan punten geven voor onze prestatie. Een leuke samenwerking met de basisschool."

OP DE FOTO: Maandag werd in De Rots een bijscholingsbijeenkomst over verkeersveiligheid gehouden. 120 ouderen uit Boxtel en Liempde kwamen naar het gemeenschapshuis en deden onder meer mee aan een verkeerstest. (Foto: Peter de Koning).