Het Wereldkoor telt heel veel nationaliteiten, maar is gewoon geworteld in Boxtel. De zanggroep is zondag 14 juni weer van de partij op de veertiende editie van de Bazaar Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).
Het Wereldkoor telt heel veel nationaliteiten, maar is gewoon geworteld in Boxtel. De zanggroep is zondag 14 juni weer van de partij op de veertiende editie van de Bazaar Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Marc Cleutjens

FESTIVAL IN PARK MOLENWIJK BELEEFT ZONDAG 14 JUNI VEERTIENDE EDITIE

'Bazaar Boxtel mag nóg multicultureler worden'

MARC CLEUTJENS

De organisatie van het grootste festival van Boxtel staat als een huis. Een kleine twee weken voordat de Bazaar Boxtel losbarst in park Molenwijk, is alles klaar en kon zelfs de laatste bestuursvergadering geschrapt worden omdat alle agendapunten al waren afgewerkt. ,,We staan dus in de startblokken voor wéér een geweldige editie", zeggen voorzitter Michel Verhoeven en beschermvrouwe Christel Buijs.

Zelfs goed weer denken Verhoeven en Buijs al geregeld te hebben; de voorzichtige weersvoorspellingen voor zondag 14 juni zijn gunstig en dus kunnen ze met hun grote vrijwilligersteam weer rekenen op aanloop van enkele duizenden Boxtelaren. ,,Het is onvoorstelbaar hoe de Bazaar is gegroeid", zegt Verhoeven, die het voorzitterschap begin dit jaar overnam van Geert Duijghuisen. ,,Ik ken het festival nu zo'n tien jaar en ben er eigenlijk niet weg te slaan."

SPONSORWERVING

Dat geldt ook voor beschermvrouwe Buijs, die als echtgenote van burgemeester Mark Buijs 'automatisch' opvolgster was van Marianne van Beers. ,,Ik heb de Bazaar nu tweemaal meegemaakt", vertelt ze. ,,De eerste keer was net bekend dat Mark burgemeester van Boxtel zou worden, de tweede keer was ik actief als beschermvrouwe. Een ceremoniële taak, maar ook een job die belangrijk is om grote sponsors te werven." Lachend: ,,Kennelijk gaan de deuren van bedrijven sneller open als de vrouw van de burgemeester aanbelt..."

Sponsoring is belangrijk om de Bazaar op de rails te houden, zeker omdat de gemeentelijke subsidie is verlaagd. ,,We kunnen bogen op enkele hele trouwe sponsors", constateert Buijs, doelend op onder meer woonstichting Sint-Joseph, Rabobank Hart van de Meierij en Zorggroep Elde. ,,Ik heb als beschermvrouwe alle sponsors persoonlijk uitgenodigd om samen te komen genieten van de Bazaar. Met het bestuur vind ik dat we onze steunpilaren die dag in de watten moeten leggen met een hapje en een drankje omdat zij ervoor zorgen dat de Bazaar behouden kan blijven."

AMBITIES

Met het aantreden van Verhoeven wordt het bestuur van de Bazaar aangevoerd door een gepassioneerde Boxtelaar die de voorgaande edities vooral een groot fan was van het festival in park Molenwijk. ,,De basis van de Bazaar is stevig, maar ik denk dat we er met z'n allen naar moeten streven om ons festival nog meer bruggen te laten slaan tussen de 132 culturen die Boxtel rijk is", meent Verhoeven. ,,De Bazaar heeft het in zich om mensen te verbinden en ik denk dat dat nóg beter kan."

De voorzitter stelt dat het festival nog meer een podium kan bieden aan actuele zaken die mondiaal spelen, zoals het conflict in Syrië. ,,Begrijp me goed, de Bazaar mag geen politieke happening worden. Maar misschien is het wel goed om informatie te verstrekken over de complexe wereld waarin we leven."

Het verbinden van bevolkingsgroepen kan in de ogen van Verhoeven verder versterkt worden door de Bazaar nóg multicultureler te maken. ,,Nu treden er enkele multiculturele bands op en serveren verschillende bevolkingsgroepen lekkere hapjes. Door die elementen uit te bouwen, denk ik dat we nog meer mensen uitnodigen om naar Molenwijk te komen." De commercie houdt het bestuur liever buiten de deur. ,,De Bazaar mag geen braderie worden waar allerlei spullen te koop worden aangeboden. Verder dan een rommelmarkt en een vrijmarkt voor kinderen willen we niet gaan."

MEER JONGEREN

Een van de grote doelstellingen voor de toekomst van de Bazaar is de werving van jongeren. ,,Vooral tieners komen nu te weinig op de Bazaar", constateert beschermvrouwe Buijs. ,,Door het programma een beetje aan te passen, bijvoorbeeld door een deejay te programmeren, komt ook deze doelgroep beslist naar het prachtige park Molenwijk." Jongere kinderen kunnen via de basisscholen al meedoen aan een kleurwedstrijd. Een jury onder leiding van Buijs zal de mooiste tekeningen kiezen en prijzen uitreiken.

Dit jaar wordt al een een eerste stap gezet met de vooral voor jongeren bedoelde attractie: Bumping Balls. ,,De jeugd kruipt in grote opblaasballen en kan daarmee op een veld gaan stuiteren en botsen", zegt voorzitter Verhoeven. ,,Echt een heel gaaf spel dat bij de jeugd in de smaak zal vallen." Met workshops wordt het programma verder gecompleteerd. Bezoekers kunnen onder meer meedoen aan een lesje fotografie van Boukje Canaan, knutselen met groen onder begeleiding van Peter van Loon of kiezen voor de tango. ,,Het aantal eetstalletjes wordt verder uitgebreid, onder meer met Griekse specialiteiten."

HEEL VEEL MUZIEK

Het muziekprogramma van de Bazaar omvat dit jaar optredens van onder meer vanBakkus, een bandje dat rondtrekt over het festivalterrein en spontaan liedjes speelt. Daarnaast zijn op beide podia optredens van onder anderen Sound Killers, Con Fervore, Sabar, Sound of Persia, Dennis Wels, Mimoza, Mateus, Joia Rath en als afsluiter Musicmen. ,,Dat is de gelegenheidsformatie die One Two Trio heeft geformeerd en prachtige covers speelt", zegt voorzitter Verhoeven.

De Bazaar duurt zondag 14 juni van 11.00 tot 18.00 uur en is gratis toegankelijk. Vanwege de te verwachten drukte, roept de organisatie bezoekers op om te voet of met de fiets te komen.