Het bestuur van SUB: Eugène Rijnders, Gerda Verburgt, Marietje van den Dungen en Annemarie de Rooij. (Foto: Annelieke van der Linden).
Het bestuur van SUB: Eugène Rijnders, Gerda Verburgt, Marietje van den Dungen en Annemarie de Rooij. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

zilveren jubileum voor stichting uitkeringsgerechtigden

'SUB laat Boxtelaren weer meedoen in de maatschappij'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bij de Sociale Dienst in Boxtel werd 25 jaar geleden, toen de oprichting van de Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel (SUB) een feit was, een ooievaar neergezet. De eerste jaren verzorgde de stichting cursussen voor mensen met een smalle beurs op allerlei plekken in Boxtel, inmiddels is De Rots de vaste thuisbasis voor SUB. Het gemeenschapshuis in Boxtel-Oost vormt zaterdag 13 juni het decor voor een receptie vanwege het zilveren jubileum.

Yoga, Engelse les, kleding maken, computercursussen voor beginners en gevorderden, bloemschikken en creativiteit. Twee keer per jaar, in januari en september, start de stichting bovenstaande cursusreeksen in De Rots. Deze zijn bedoeld voor mensen met een uitkering, bijvoorbeeld WW, WAO en AOW. ,,De stichting heeft als doel om mensen iets te leren. Het meest belangrijk is echter dat deelnemers uit een isolement worden gehaald en sociale contacten op kunnen doen", legt voorzitter Gerda Verburgt uit, ruim twintig jaar betrokken bij de SUB.

Opbouwwerker Marcel Smeenk stond aan de wieg van de SUB, zo vertelt Marietje vaan den Dungen. De Boxtelse, secretaris in het bestuur, is zelf ook sinds de oprichting betrokken bij de stichting. ,,Veel mensen zaten 25 jaar geleden zonder baan. De stichting was bedoeld om iets te doen voor deze groep inwoners. Dat uitgangspunt geldt overigens nog steeds."

GEEN GEHEIM

De bestuursleden merken dat de maatschappij veel opener is geworden. ,,Waar de aanmeldingsformulieren vroeger aan de achterkant van het gemeentehuis werden afgeleverd vanwege schaamte, maken mensen er tegenwoordig geen geheim van dat ze cursussen volgen." Zelf sluit Van den Dungen ook nog wel eens aan bij een cursus. ,,Zo kan ik door de computercursus nu e-mailen en websites bezoeken. Ook de creativiteitsworkshops vind ik leuk. Mensen maken geweldige

dingen." Een selectie van de knutselwerken en zelfgemaakte kleding is tijdens de jubileumreceptie op 13 juni te zien.

De cursussen vonden in eerste instantie op verschillende plekken plaats, zoals gemeenschapshuis De Walnoot, De Kleine Aarde en het voormalige vormingscentrum Joice. Uiteindelijk kon de stichting ruim zeventien jaar geleden ruimtes huren in gemeenschapshuis De Rots. ,,We zitten hier heel prettig. Het is fijn om één centrale plek te hebben", aldus Verburgt.

Het bestuur heeft per cursusperiode ongeveer zeventig aanmeldingen. Dit aantal cursisten is door de jaren heen stabiel gebleven. Voorzitter Verburgt: ,,We bedienen een brede doelgroep, van jong tot oud." De toekomst van de Boxtelse stichting is nog onduidelijk. ,,De subsidie van de gemeente zorgt ervoor dat we kunnen blijven bestaan en we horen pas meer over de subsidietoewijzing in het najaar. Deelnemers betalen voor de cursussen, maar dat is slechts een beperkte bijdrage", legt Van den Burgt uit. ,,We hopen dan ook dat de gemeente ons een warm hart toedraagt en ziet dat onze stichting ervoor zorgt dat inwoners weer mee kunnen doen met de maatschappij."

De receptie van SUB vindt zaterdag 13 juni tussen 14.00 en 16.00 uur plaats in

De Rots. Alle mensen die betrokken zijn of waren bij de stichting zijn aangeschreven. Mensen die geen uitnodiging hebben gehad, maar in het verleden ooit actief waren voor SUB, zijn van harte welkom op de receptie.


Energiecoöperatie

start met isolatie

in Boxtel-Oost

Ook in de gemeente Boxtel zijn sommige woningen niet goed geïsoleerd. De Energiecoöperatie Boxtel is daarom gestart met 'Boxtel Isoleert', een spouwmuurisolatieprogramma waar huiseigenaren aan mee kunnen doen.

In Lennisheuvel is het project al gestart, nu is Boxtel-Oost aan de beurt. Dinsdag 9 juni wordt een bijeenkomst gehouden in De Rots, woensdag 10 juni is de ECB te vinden op het veld tussen de Beneluxlaan, Beethovenring en Robert Schumanlaan.

Vanaf 19.30 uur geven experts informatie over spouwmuurisolatie.