Pater Gerrit Poels, Broodpater van Tilburg
Pater Gerrit Poels, Broodpater van Tilburg Foto: Univers Online

LEZING NETWERK ARMOEDEBESTRIJDING

Broodpater van Tilburg vertelt over armoede in de spiegeltent

MARC CLEUTJENS

Pater Gerrit Poels is woensdag 10 juni een van de sprekers tijdens een openbare bijeenkomst over armoede in Boxtel. Deze wordt gehouden in spiegeltent Bon Salon in park Stapelen en wordt georganiseerd door het plaatselijke netwerk armoedebestrijding.

Volgens Karin van Ditmars van welzijnsinstelling ContourdeTwern, die participeert in het netwerk, is pater Poels een bijzondere spreker, die uit eigen ervaring veel kan vertellen over armoede en de bestrijding daarvan. Poels, ook bekend als de Broodpater van Tilburg, fietst al vele jaren elke nacht en vroege ochtend door de stad om arme gezinnen brood te doneren.

,,Vaak zijn onze bijeenkomsten besloten en praten we vooral als professionals over armoedebestrijding, maar dit keer leek het ons bijzonder om een openbare bijeenkomst te organiseren war ook publiek welkom is om te luisteren en mee te praten", zegt Van Ditmars. ,,Natuurlijk zijn ook mensen welkom die zelf ervaring hebben met leven op of onder de armoedegrens. Misschien willen ze er iets over vertellen of tips geven hoe je uit zo'n situatie kunt komen."

OMDENKEN

De bijeenkomst in de spiegeltent, die is opgebouwd vanwege de festiviteiten rond honderd jaar paters assumptionisten in kasteel Stapelen, heeft als titel 'Omdenken in armoede' meegekregen. Naast de lezing van pater Poels zal gesproken worden over wet- en regelgeving die raakvlakken heeft met dit onderwerp.

Pater Poels (1929) was priester totdat hij uittrad in 1969 en Huize Poels oprichtte in Tilburg. Ook stond hij aan de wieg van sociaal eethuis De Pollepel en richtte hij de stichting Broodnodig op, die ervoor zorgt dat arme mensen gratis brood verstrekt krijgen. Hij richtte destijds ook kringloopbedrijf La Poubelle op en zette zich ook op andere fronten met echtgenote Angelique in voor de minderbedeelde medemens.

De bijeenkomst van het netwerk armoedebestrijding - waarin ContourdeTwern nauw samenwerkt met de gemeente Boxtel - duurt van 19.30 tot 21.30 uur en is gratis toegankelijk. Bezoekers dienen zich wel van tevoren aan te melden bij Karin van Ditmars, e-mail: karinvanditmars@contourdetwern.nl. (Foto: Univers Online).