Het pimpen van een sloopauto was een van de populairste workshops tijdens de viering van het 85-jarig bestaan in en rond de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. (Foto: Peter de Koning).
Het pimpen van een sloopauto was een van de populairste workshops tijdens de viering van het 85-jarig bestaan in en rond de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SINT-THERESIASCHOOL VIERT 85-JARIG BESTAAN MET WORKSHOPS

'Auto pimpen leuker dan schoolreis'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Van vogelhuisjes timmeren en fotografie tot les van profvoetballer Frank van der Struijk én het pimpen van een sloopauto. De leerlingen van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel vierden gistermorgen met de directie, leerkrachten en ouders het 85-jarig bestaan van de onderwijsinstelling met verschillende workshops. ,,Lekker kliederen op een auto is het mooiste wat er is", aldus de elfjarige Anne Doggen.

Het was gistermorgen een dolle boel in de dorpsschool, op de speelplaats én het nabijgelegen voetbalveldje. Overal bruiste het van de activiteiten en liepen leerlingen, leraren en hulpouders door elkaar heen. De school was fraai versierd en nadat de leerlingen allemaal gearriveerd waren, kon het feestprogramma starten. Kinderen uit de onder- en bovenbouw konden voor en na de pauze meedoen aan in totaal twee activiteiten. Behalve de hierboven genoemde workshops ging het ook om de cursussen 'pimp jezelf', techniek, hapjes en smoothies maken, schilderijen/kleifiguren creëren, taarten versieren en breakdance. Veel belangstelling was er voor de voetballes van de plaatselijke voetbalheld Van der Struijk en het pimpen van de sloopauto.

,,We wisten vooraf dat die twee activiteiten in trek zouden zijn bij de kinderen, maar we hebben geen problemen gehad om alle workshops te vullen", liet leerkracht Jorg Maassen van groep 6-7 weten. Hij assisteerde de Willem II-verdediger tijdens de workshop op het fraaie trapveldje. ,,Het is makkelijker om de oudere kinderen wat bij te brengen dan de leerlingen uit de onderbouw", lachte Maassen. ,,Maar eigenlijk verloopt alles naar wens. Het is droog, de temperatuur is prima en de kinderen hebben het zicht-

Liempde

Open dag Kleuskes

Museumboerderij De Kleuskes in Liempde is zondag 7 juni van 12.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen in de boerderij aan de Oude Dijk. Tijdens de open dag is het woonhuis geopend evenals de prachtige tuin achter de boerderij waar voorheen de kinderen Van der Velden - beter bekend als De Kleuskes - woonden. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen op de voormalige hooizolder waar een expositie is ingericht.

Gemonde

Zomerconcert

Het jaarlijkse zomerconcert van muziekvereniging Sint-Lambertus in Gemonde vindt plaats op zondag 21 juni. Vanaf 14.00 uur treden de muzikanten op in de kiosk aan de Dorpstraat. Het fanfareorkest staat onder leiding van Adri Verhoeven uit Boxtel en brengt zomerse klanken ten gehore. Ook de jeugdleden en de drumband treden op. Ter gelegenheid van Vaderdag worden met name vaders uitgenodigd om met hun gezin aanwezig te zijn. Het fraaie parkje rond de kiosk wordt sfeervol aangekleed. Zitplaatsen zijn beperkt beschikbaar; bezoekers kunnen ook zelf een strand- of klapstoel meenemen. Het concert is gratis toegankelijk.?

baar naar hun zin. Mooi om te zien is dat de jongens en meisjes nét even iets beter hun best doen omdat ze vandaag getraind worden door een bekende voetballer."Maassen genoot zelf ook van de feestochtend. ,,De sfeer is heel ontspannen, er wordt leuke muziek gedraaid en binnen en buiten de school is er van alles te doen. Eén keer in de vijf jaar vullen we de jaarlijkse Theresiadag in met tal van activiteiten en in de andere jaren staat een schoolreisje op het programma. Omdat de school 85 jaar bestaat, pakken we extra uit. Aan het einde van de ochtend mogen alle kinderen met hun ouders een kijkje nemen bij de verschillende workshops en de resultaten bewonderen. Bovendien krijgen ze een ijsje en een aandenken."

PIMPEN

Hulpouder Annemarie van Oirschot keek gisteren geamuseerd toe hoe een aantal leerlingen van de bovenbouw zich uitleefde tijdens het pimpen van de sloopauto. ,,De eerste groep ging iets beschaafder te werk", lachte ze. ,,Maar deze leerlingen maken er echt een feest van en gaan helemaal los. Ze klimmen en springen op de auto en glijden vervolgens door de verf zo van het dak af. Er zijn er paar bij die werkelijk helemaal onder zitten. Je weet niet wat je ziet!"

Anne Doggen vermaakte zich kostelijk met versieren van de auto met allerlei kleuren verf. ,,Heerlijk joh! Lekker kliederen met mijn vrienden. We smeren ook elkaar vol en gaan helemaal los. Dit is veel leuker dan een schoolreisje. Ik heb net de workshop fotografie gedaan, ook heel leuk hoor. Maar dit is voor mij echt het hoogtepunt van de dag. We zijn zo vies dat we de school niet meer in mogen." Ook Cas van der Zalm (10) was na afloop lyrisch over het pimpen van de sloopauto. ,,Het hoeft niet mooi te worden, als de auto maar lekker vies wordt. Ik heb de motor vol gekliederd en de ramen. De workshop techniek was ook heel leuk om te doen. We mochten apparaten zoals een videorecorder uit elkaar halen en van de onderdelen een soort kunstwerk maken, bijvoorbeeld een robot. Dat heb ik geprobeerd en het is best goed gelukt."

Guus Romme (10) en Jop Schellekens (9) hadden het wel heel erg bont gemaakt en zaten van onder tot boven onder de verf. ,,We hebben zo hard op de auto staan springen dat er deuken in het dak zitten,


Schoonmaakbedrijf

uit Gemonde tekent

code 'marktgedrag'

Verhagen Schoonmaak en Advies, gevestigd aan de Kruisstraat in Gemonde, heeft onlangs de code verantwoordelijk marktgedrag ondertekend.

De boodschap van de in totaal negen ondertekenaars tijdens de bijeenkomst bij de Raad voor Arbeidsverhoudingen voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) in 's-Hertogenbosch was volgens Jordy Verhagen van het Gemondse bedrijf als volgt: ,,Alle partijen in de schoonmaakketen moeten bewust zijn van hun handelen in de keten. Dus: neem je verantwoordelijkheid en onderteken de code." Sinds de introductie van de code hebben nu meer dan achthonderd organisaties de code onderschreven, waaronder bijna tweehonderd opdrachtgevers, 580 schoonmaakbedrijven en twintig adviseurs.

maar dat maakt niet uit, want het is toch een sloopauto", vertelde Jop enthousiast. ,,En dat glijden van het dak is echt heel gaaf", vulde Guus stralend aan.

TALENT

Iets verderop op het trapveldje was het een drukte van belang. Van der Struijk was in zijn element en speelde samen met zijn zoontje Ryan en tal van leerlingen uit de onder- en bovenbouw een partijtje. ,,Of er veel talent bij zit? Ik heb wel een paar aardige voetballertjes gezien", zei Van der Struijk. ,,Maar het gaat er vandaag in de eerste plaats om dat de leerlingen plezier beleven aan deze workshop. Ik vind het zelf heel erg leuk om te doen en maak graag tijd vrij voor dit soort activiteiten. Zeker omdat dit mijn oude school is."

Toen alle leerlingen aan het het einde van de ochtend met hun ouders naar binnen gingen om de te kijken wat de workshops opgeleverd hadden, bleef een van de kinderen buiten staan. ,,Waarom ik niet binnen ben? Omdat ik alles al gezien heb. Iedereen heeft heel erg zijn best gedaan, vooral de vogelhuisjes zijn heel mooi en de taarten zien er heel lekker uit. Nee, mijn naam zeg ik niet. Maar je mag wel opschrijven dat dit een van de leukste schooldagen van het jaar was. Moeten we vaker doen, zo'n jubileum vieren."

FOTO BOVEN: Pimpen van een sloopauto was een populaire activiteit tijdens de lustrumviering van de Sint-Theresiaschool. (Foto: Peter de Koning).