Mariëlle Wijffelaars (tweede van links), redacteur van Brabants Centrum inventariseerde na iedere debatronde welke onderwerpen voorbijkwamen. (Foto's: Peter de Koning).
Mariëlle Wijffelaars (tweede van links), redacteur van Brabants Centrum inventariseerde na iedere debatronde welke onderwerpen voorbijkwamen. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

debat in spiegeltent dwingt deelnemers tot keuzes

Cultuur, een kwestie van creativiteit...

Drie wethouders, gemeenteraads en -fractieleden, ondernemers, bestuursleden van verenigingen, geïnteresseerde inwoners en mensen uit de culturele wereld: het cultuurdebat trok maandag een gevarieerd publiek naar Bon Salon. Doel van de avond was het maken van keuzes over de toekomst van cultuur in Boxtel.

Gespreksleider Henk van der Zee van Brabants Centrum haalde in de introductie Rob Riemen, oprichter van het Nexus Instituut aan. ,,Hij schreef onlangs dat het verval van onderwijs, cultuur, de moraal, de economie, het politiek bestel en langzaam maar zeker ook van onze democratie, onvermijdelijk is. Deze man is duidelijk niet in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde geweest", zei Van der Zee. ,,Van al die onderwerpen hebben we hier ontzettend veel. Ook wordt er van alles georganiseerd, al hebben we dat niet altijd in de gaten. En wat je hebt, moet je vasthouden. Professor Ab Dijksterhuis zei het al: 'mensen willen dingen ervaren, beleven en meemaken. Kunst en cultuur maakt daar een belangrijk onderdeel van uit."

Die visie leken alle aanwezige bezoekers te onderschrijven. Vooraf werden ze door de organisatie verdeeld over zes verschillende gesprekstafels, waar ze vervolgens in vier rondes spraken over economie, ruimtelijke en maatschappelijke opgaven, educatie en cultuur als verbindende factor. Ghislaine de Brouwer, Rob Dekker, Hayk Swinkels en René Cijffers, van wie hun visie op cultuur de voorbije weken al in Brabants Centrum te lezen was, verzorgden de inleidingen op de verschillende onderwerpen om de mensen alvast te prikkelen. ,,Sint-Joseph heeft niets met cultuur", begon directeur-bestuurder Dekker zijn verhaal. ,,Althans, dat moet ik zeggen van minister Stef Blok. Wij hebben echter wél iets met leefbaarheid. Kunst en cultuur kunnen daar uitstekend bij helpen." Hij noemde het betrekken van buurtbewoners bij de inrichting van de leefomgeving als voorbeeld.

out of the box

Muzikant Maarten de Gans vatte aan het begin van de avond de achterliggende gedachte van het debat treffend samen aan zijn gesprekstafel. ,,We zijn allemaal voor cultuur, het is een kunst om ertegen te zijn. En natuurlijk is het uitgangspunt dat cultuur voor alle groepen beschikbaar moet zijn. Geld blijft echter het probleem." Waar verschillende deelnemers het zichtbaar lastig vonden om keuzes te maken en de diverse onderwerpen vanuit een breder perspectief te bekijken, vonden aan andere gesprekstafels geanimeerde discussies plaats met tal van ideeën. Waar gemeenteraadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) aan haar tafel pleitte om bij ieder maatschappelijk vraagstuk een kunstenaar te betrekken, zei Marc Eysink Smeets, directeur van Circo Circolo, aan een andere tafel dat hij dit al doet. ,,Als je creatieve mensen bij een proces betrekt en laat meedenken, krijg je allerlei out-of-the-box-gedachtes."

De verschillende achtergronden van alle deelnemers zorgden óók voor out-of-the-box-gedachtes. Talloze voorbeelden werden gegeven voor de culturele toekomst van de gemeente Boxtel. Opnieuw een beschermvrouwe aanstellen bij verenigingen, regels en drempels weghalen, gebruik maken van de potentie die er in Boxtel al is, Podium Boxtel overdag openstellen, cultuur als middel zien om mensen te verbinden en starten in je eigen netwerk en mensen verzamelen die ook enthousiast zijn over een plan. Talloze ideeën kwamen voorbij. Interessant was ook de rol van bedrijven. ,,Nieuwe combinaties tussen de culturele en zakelijke sector, dát is de kunst. Overigens zie je dat al regelmatig in Boxtel", stelde Ton Jonkers. ,,Culturele instellingen moeten nadenken over wat bij hen past en daar een geschikt bedrijf bij zoeken. Daardoor kan een klik ontstaan."

POSITIEVE ENERGIE

Creativiteit was het sleutelwoord, zo bleek tijdens het inspirerende cultuurdebat. Creatieve verbindingen aangaan tussen personen, bedrijven en verenigingen, het opstarten van creatieve initiatieven én creativiteit stimuleren onder jeugd met verrassende initiatieven. Harde keuzes werden maandag niet gemaakt, aanvullingen en nieuwe ideeën waren er des te meer. Gespreksleider Van der Zee: ,,Ik ben blij met de positieve energie die hier vanavond aanwezig was. Dit moet zeker tot een kracht leiden die niet te stoppen is." De organisatie inventariseert de komende tijd alle ideeën die maandagavond op tafel kwamen en op grote vellen werden uitgeschreven. De resultaten krijgen alle aanwezigen binnenkort via e-mail, de organisatie gaat kijken hoe ze dit samen met de deelnemers verder vormgeeft. Uiteindelijk moet het leiden tot een notitie.

Vooraf werd in de spiegeltent afgesproken dat alle debatrondes telkens een kwartier zouden duren. Die periode was zó voorbij...
Patrick Hendriks zorgde voor de muzikale omlijsting van het debat.
Deelnemers voerden interessante discussies over de toekomst van cultuur.
De spiegeltent vormde maandag het decor voor het cultuurdebat.
Alle deelnemers werden verdeeld over zes gesprekstafels, waar in totaal vier onderwerpen werden besproken.