Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

NIEUW INITIATIEF SPPILL IN LIEMPDE

Zoektocht naar plekken voor hoogstamfruit

De groep natuur- en cultuurprojecten van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) is sinds kort een initiatief gestart om het aantal boomgaarden in Liempde te vergroten. Hiervoor is men op zoek naar grondeigenaren die op hun terrein hoogstamfruitbomen willen planten. Het is de bedoeling minimaal acht tot tien bomen te planten met daaromheen een beukenhaag. Dit gebeurt in samenwerking met Natuurwerkgroep Liempde.

De SPPiLL-groep voert allerlei projecten uit om het aantal natuur- en cultuurhistorische elementen in Liempde te herstellen of opnieuw te realiseren. Hiermee willen zij de relatie tussen het authentieke dorpscentrum en het omliggende buitengebied versterken.

Het planten van de hoogstamfruitbomen in het Liempdse landschap brengt zowel landschappelijk, ecologisch als cultuurhistorisch extra waarden met zich mee. Het zorgt voor een verfraaiing van de omgeving, het verhoogt de biodiversiteit en het brengt een mooi stukje cultuurhistorie terug.

LANGGEVELBOERDERIJ

Hoogstamfruitbomen stonden van oudsher bij langgevelboerderijen om in eigen appels, peren, pruimen en kersen te voorzien. Op enkele plaatsen staan nog altijd oude hoogstamfruitbomen, maar toch is het aantal gaandeweg steeds minder geworden. SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde wil dit stukje natuurbeleving graag terugbrengen in het Liempdse landschap.

Het is de bedoeling om op een locatie minstens acht tot tien hoogstamfruitbomen te planten; in overleg wordt bepaald wat voor bomen er passen. Dit kunnen bijvoorbeeld appel-, peren-, pruimen- of kersenbomen zijn. Er is ongeveer zevenhonderd tot negenhonderd vierkante meter nodig om het gewenst aantal bomen te kunnen planten.

Daarbij is het belangrijk dat de boomgaard vanaf de weg goed zichtbaar is. De grondeigenaar is in principe zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Mocht de voorkeur er naar uitgaan, dan kan ook tegen een kleine vergoeding de hulp van de hoogstambrigade van Het Groene Woud ingeroepen worden.

AANMELDEN

Inwoners van Liempde die geïnteresseerd zijn of graag meer informatie willen, kunnen contact opnemen met het projectenbureau van SPPiLL, via info@sppill.nl of via 06-83 24 62 26. Aanmelden kan tot 15 juli.

Esch

WensAmbulance en Spar

Mensen die in de maanden mei boodschappen deden bij supermarkt Spar Kuijpers, konden hun statiegeldbonnen in een speciale box deponeren. Dit heeft 75 euro opgeleverd. Het bedrag gaat in zijn geheel naar WensAmbulance Brabant. De stichting zorgt ervoor dat terminaal zieke mensen die niet of nauwelijks kunnen lopen, nog eenmaal naar een favoriete plek in Nederland of buitenland worden vervoerd. ,,Met het bedrag kunnen we ritten uitvoeren en de mensen gratis vervoeren", aldus Boxtelaar Barry van Brakel van WensAmbulance Brabant. ,,Daarvoor willen we de donateurs bedanken."