Blijdschap overheerst bij actievoerders

'Hier kan Henk Kamp niet aan voorbijgaan'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De stemuitslag loog er gisteren tijdens het VNG-congres niet om en gaf een duidelijk resultaat: driekwart van de gemeenten wil géén (proef)boringen naar schaliegas op Nederlands grondgebied. Een blijde boodschap dus voor de gemeentebesturen en actievoerders in Boxtel en Noordoostpolder, die de motie hebben ingediend. De vraag is nu wat er concreet mee gaat gebeuren...

Het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stuurt de motie én de uitslag van de stemming naar het kabinet en de Tweede Kamer. Het is dan aan minister Henk Kamp om daar 'iets' mee te doen. ,,Maar Kamp kan dit echt niet negeren", vindt de Boxtelse actievoerster Mirjam Bemelmans. ,,Hij kan niet voorbijgaan aan de mening van zo'n ruime meerderheid." Wethouder Peter van de Wiel onderschrijft dit: ,,Het lijkt me logisch dat de portefeuillehouder hier conclusies uit trekt en ik hoop dat hij spoedig zal reageren op deze motie."

INTERPRETEREN

Nadat het bestuur van de VNG vorige week de motie ontraadde, barstte op Twitter de discussie los. Verschillende gemeenten meldden zich wél aan te sluiten bij Boxtel en Noordoostpolder en het leek al snel duidelijk dat de ingediende motie een meerderheid zou krijgen. Toch was het gisteren even spannend tijdens het congres in Apeldoorn. Na het stemmen werd bekend dat 62 procent van de aanwezigen een positieve stem had uitgebracht. ,,Ik stond al juichend op mijn stoel", blikt Van de Wiel terug. ,,Totdat er iemand het podium opkwam en vertelde dat er nóg een keer gestemd moest worden. De stelling was op twee manieren te interpreteren."

De uitkomst van de tweede stemming was duidelijk: 73 procent schaarde zich achter Boxtel en Noordoostpolder. Volgens Van de Wiel ligt het daadwerkelijk aantal gemeenten dat tegen schaliegaswinning is nóg hoger. ,,Enkele gemeenten hebben een stemverklaring afgelegd waarin ze stelden tégen schaliegas te zijn maar om andere redenen niet in te stemmen met de motie", verklaart de wethouder. ,,Er is een duidelijk besluit genomen tijdens het congres en ik ben echt heel benieuwd hoe minister Kamp dit gaat oppikken. Als hij de VNG als serieuze partner ziet, kan hij hier niet aan voorbij gaan."

SLAG

Bemelmans geeft aan dat Schaliegas Vrij Boxtel nog doorgaat met actievoeren. Hoewel deze slag is gewonnen, rust Bemelmans niet voordat schaliegas in Nederland écht van de baan is. ,,We wachten niet rustig af, maar blijven ons inzetten", belooft ze. ,,Ik hoop echt dat Kamp zich realiseert wat deze motie inhoudt. Het is zo'n duidelijke boodschap, daar moet hij iets mee. Ik ben heel benieuwd wát dat gaat zijn."