De hermeandering van de Essche Stroom tussen spoorlijn, A2 en Dommel is klaar. Reden voor een feestje op landgoed Bleijendijk in Vught. (Foto: Peter de Koning).
De hermeandering van de Essche Stroom tussen spoorlijn, A2 en Dommel is klaar. Reden voor een feestje op landgoed Bleijendijk in Vught. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PUBLIEK ZATERDAG 6 JUNI WELKOM OP LANDGOED BLEIJENDIJK

Aanpak Essche Stroom bij A2 klaar

Waterschap De Dommel en landgoed Bleijendijk vieren zaterdag 6 juni de afsluiting van het herinrichtingsproject van de Essche Stroom. Samen met genodigden en bewoners uit de omgeving vieren zij dat het herstel van de Essche Stroom bij Bleijendijk aan de oostzijde van de A2 tussen Boxtel en Vught is afgerond.

De feestelijkheden beginnen 's ochtends met een inspiratiebijeenkomst voor genodigden in kloosterhotel ZIN te Vught. Vanaf 14.00 uur is landgoed Bleijendijk open voor het publiek. De hele middag is daar voor jong en oud van alles te doen op het gebied van water en natuur.

Al bijna tien jaar werkt het waterschap aan het beekherstel van de Essche Stroom. De beek die in de jaren zestig van de vorige eeuw werd rechtgetrokken, stroomde sindsdien tussen twee strakke dijken naar de Dommel. Nu de Essche Stroom ook bij Bleijendijk weer kronkelt, gaan landschap en natuur erop vooruit", aldus het waterschap. ,,Maar ook onze veiligheid is erdoor verbeterd."

Om de afronding van het herstelproject te vieren, is publiek zaterdag welkom. Het programma begint om 14.00 uur met de onthulling van een kunstwerk van een Romeinse muntschat die gevonden is op Bleijendijk. Daarna zijn er voor jong en oud activiteiten op het landgoed dat speciaal voor deze gelegenheid is opengesteld. Bezoekers kunnen wandelingen maken of met een bootje over de Essche Stroom en de Dommel varen.