Afbeelding
Foto: Peter de Koning

biebpunt liempde verhuist naar basisschool de oversteek

Karren vol boeken over Liempdse keien

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Oh nee, als dit maar goed gaat..." De verhuizing van de boeken van het bibliotheekpunt in Liempde naar De Oversteek verliep dinsdag niet altijd even soepel. De Liempdse keien bleken niet echt gemaakt voor de bolderkarren en kasten vol met boeken. Maar de leerlingen van de basisschool en de vrijwilligers wisten uiteindelijk tóch alle materialen veilig in het nieuwe onderkomen te krijgen.

Vrijwilligers van het Liempdse biebpunt kwamen voor de allerlaatste keer naar de locatie in dienstencentrum Kloosterhof. Want het uitleenpunt verdwijnt in de huidige vorm uit Liempde. Lia van de Schans en Mariet van de Wiel kregen de opdracht de kast met romans leeg te halen. En het tweetal moest ook honderd boeken selecteren die níet mee mochten naar de nieuwe plek in de basisschool. En dat viel voor de twee leesfanaten niet mee. ,,Ik vind echt alle boeken leuk, alleen de streekromans lees ik niet", vertelde Van de Schans. ,,Maar daar moet ik me niet door laten leiden, want dat genre is onder de Liempdenaren juist heel populair."

De twee Liempdse vrijwilligers werken al jarenlang in het bibliotheekpunt en moesten dinsdag met pijn in het hart afscheid nemen. ,,Hoewel je weet dat het eraan komt, is het tocht best moeilijk", stelde Van de Wiel. ,,We voelen ons hier helemaal thuis en hebben hier met veel plezier gewerkt. Natuurlijk ga ik dat straks vreselijk missen." Van de Schans: ,,Ik ben in ieder geval blij dat de boeken een nieuw onderkomen krijgen en dat ook ouderen er terecht kunnen om materialen te lenen. Dan hoeven ze niet elke keer op en neer naar Boxtel."

NIET NAT

Dertig leerlingen uit groep 8 van De Oversteek werden opgetrommeld om te assisteren bij de grootscheepse verhuizing. Gewapend met steekwagens en bolderkarren kwam de Liempdse jeugd naar het biebpunt om de boeken te vervoeren naar de eerste verdieping van de basisschool waar in een leegstaand lokaal een nieuw uitleenpunt is gerealiseerd. ,,Omdat het regent leggen we wel plastic zakken over de boeken", legden twee meisjes uit. ,,Ze mogen natuurlijk niet nat worden."

Ook de kasten werden naar de basisschool gesjouwd. Een groep jongens had geluk: hun kast beschikte over wieltjes. Tijdens de tocht gingen de boeken wel behoorlijk schuiven, maar de jongens wisten de werken heelhuids naar De Oversteek te krijgen. De tafels en stoelen gingen niet mee naar de nieuwe locatie, maar werden opgehaald door de Stichting Projecten Promotie in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Vermoedelijk krijgen ze een plekje in de boerderij aan de Barrierweg.

De nieuwe locatie is niet alleen toegankelijk voor scholieren, ook andere inwoners van Liempde kunnen er terecht voor het lenen van boeken.

OP DE FOTO'S: Sjouwen met kasten en boeken. Leerlingen van De Oversteek hielpen flink mee met de verhuizing van het biebpunt naar de basisschool. (Foto's: Peter de Koning).


Wandelen langs De Dommel én een verrassing

De avondvierdaagse in Gemonde is deze keer anders van opzet. Als vertrekpunt is niet gekozen voor gemeenschapshuis De Kei; de wandelaars vertrekken afwisselend bij zaal De Schuif en zaal Kloosterzicht. De vierdaagse wordt gehouden van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 juni.

Niet alleen de vertrekpunten zijn aangepast, ook de routes zijn veranderd. Zo lopen de wandelaars tijdens een avond een groot deel langs de Dommel. Ook heeft de organisatie een wedstrijd in het leven geroepen. Er wordt geïnventariseerd welke klas van basisschool Sint-Lambertus de meeste deelnemers telt en deze klas krijgt een verrassing. Per wandelgroep mag ook een naam worden verzonnen, ook hiermee maken wandelaars kans op een prijs.

De stoet vertrekt dagelijks tussen 18.00 en 18.30 uur. Op dinsdag en donderdag bij De Schuif, woensdag en vrijdag bij Kloosterzicht.

Afbeelding