Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MBO-SCHOOL SINTLUCAS OPENT ATELIER AAN BURGAKKER

'Geen wereld zonder vakmanschap'

HENK VAN WEERT

Een witte fee op stelten liet, vergezeld door haar narrenbok, vrijdag aan het einde van de ochtend een serie wensen de lucht in. De kaartjes aan, eveneens witte, ballonnen waren volgeschreven door studenten en docenten van mbo-school SintLucas aan de Burgakker. Het vormde een van onderdelen van het programma waarmee de school voor creatieve opleidingen het nieuwe atelier officieel opende.

De studenten die een opleiding tot creatief vakman bij SintLucas volgen, maken al sinds het begin van dit schooljaar gebruik van het nieuwe gebouw naast de ruim honderd jaar oude Levensschool. Het ontwerp van architect Hans van Stekelenburg, met grote raampartijen en een dak- en gevelbedekking van leien, is een blikvanger aan de Dommeloever.

Het gebouw leverde in de voorbije jaren ook nogal wat kritiek op. Enkele omwonenden maakten bezwaar tegen het bouwplan omdat zij vinden dat hun privacy wordt aangetast. En milieuvereniging Het Groene Hart klom in de pen om te voorkomen dat archeologische resten van vroeg-industriële bebouwing uit de negentiende eeuw op deze plek teniet zouden worden gedaan. Het mocht niet baten. De rechter stelde de bezwaarmakers in het ongelijk en dus kon SintLucas aan de slag.

GANGMAKERS

Schoolleider Eli van Beekveld nodigde Lotte Landsheer en Ilona Heimans uit voor de openingshandeling. Landsheer gaf tot vorig jaar les aan SintLucas en was volgens Van Beekveld een van de gangmakers om de opleiding tot creatief vakman vijf jaar geleden van de grond te tillen. Heimans behoorde vorig jaar tot de eerste lichting afgestudeerden van deze opleiding.

De gevels van de ateliers waren versierd met een enorm oranje lint, dat werd doorgeknipt door Landsheer en Heimans. Hoedenmakers, tassenmakers, schoenmakers en keramisten volgen sinds september hun ambachtelijke opleiding in de nieuwbouw. Die is gekoppeld aan de voormalige onderwijzerswoning van de naastgelegen voormalige Levensschool die ook bij SintLucas in gebruik is en waarmee een ondergrondse verbinding tot stand is gebracht.

WENSBALLONNEN

'Geen wereld zonder vakmanschap', 'Van mijn hobby mijn beroep maken', 'Iets maken om anderen te inspireren', 'Veel moois maken met mijn handen'. Het is een greep uit de verzameling wensen die docenten en studenten hadden verzameld en die, vastgeknoopt aan ballonnen, door de gemaskerde witte fee de wijde wereld in werden gestuurd. Mensen in het land die de wenskaartjes vinden, kunnen die retourneren naar SintLucas. ,,In de hoop dat de vinders erdoor geïnspireerd raken", sprak schoolleider Van Beekveld.

Na afloop van de opening, waarbij docent Joris Cijffers als ceremoniemeester optrad, namen genodigden uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid de gelegenheid te baat om de vorig jaar in gebruik genomen ateliers te bewonderen. Onder hen ook burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel.

BOVENSTE FOTO: Schoolleider Eli van Beekveld van mbo-school SintLucas hield een korte toespraak voorafgaand aan de opening van de ateliers voor creatief vakmanschap. Een witte fee op stelten en haar narrenbok verzamelden toekomstwensen van studenten en docenten. (Foto's: Peter de Koning).


Avondopleidingen SKO viert zilveren jubileum

Het bekende instituut Avondopleidingen SKO in Vught bestaat 25 jaar. Het jubileumjaar werd maandag geopend door directeur Hans van Os, in het bijzijn van vele cursisten, docenten en genodigden.

Van Os sprak zijn waardering uit voor de mensen die elk jaar in groten getale deelnemen aan de vele cursussen die SKO aanbiedt. ,,Het getuigt van discipline en doorzettingsvermogen om 's avonds, naast je drukke werkzaamheden overdag, nog een opleiding te volgen. En hier ook nog huiswerk voor te maken."

Cursisten voelen zich volgens de directeur prima thuis bij SKO. ,,Ze vinden het prettig om klassikaal les te krijgen. Betrokken docenten die de stof duidelijk uitleggen en contact met medecursisten stimuleren hen om door te zetten en hun landelijke diploma te halen."

RECEPTENBOEK

Bij de opening van het jubileumjaar is het receptenboek gepresenteerd dat speciaal voor dit jubileum is uitgegeven. ,,Het biedt een kijkje in de keuken van Avondopleidingen SKO", stelt Van Os. In dit boek vertellen alle docenten, overige personeelsleden en het bestuur iets over zichzelf en presenteren zij daarbij hun favoriete recept. Het resultaat: een boek waarin maar liefst 29 heerlijke recepten staan.

Meer weten over het cursusaanbod van SKO? Kijk op www.avondopleidingensko.nl/25-jaar.

Boxtel

Atelier De Ruimte

In creatief atelier De Ruimte op het adres Selissen 6 in Boxtel is donderdag 4 en vrijdag 5 juli van 11.00 tot 15.00 uur een expositie te zien met werken van cursisten. Bezoekers kunnen kennismaken met het cursusaanbod en proeven aan de inspirerende sfeer in en rond De Ruimte. Na de zomervakantie start een jongerengroep. Zondag 30 augustus is er een kijkdag van 11.00 tot 15.00 uur. Kijk op www.deruimtebeleven.nl.

Oud-docente Lotte Landsheer (links) en de vorig jaar afgestudeerde Ilona Heimans mochten met een grote schaar het oranje lint  om het nieuwe gebouw doorknippen.