Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Open Dag bij begraafplaats Munsel

'Begraafplaatsen zijn helemaal niet akelig'

MARGO BARTELDS

Regenbuien, afgewisseld met zonnige periodes. Omstandigheden waarmee voor velen ook het leven te kenmerken is. In elk geval een letterlijke omschrijving van hetgeen op een kerkhof wordt ervaren. In die omstandigheden is afgelopen zaterdag voor geïnteresseerden informatie verschaft over de gemeentelijke begraafplaats Munsel. De gemeente Boxtel sloot hiermee aan bij de landelijke week van de begraafplaats, georganiseerd door de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB).

Op het plein voor de begraafplaats waren uitvaartondernemers als Bijnen, Monuta en DELA, maar ook steenhouwer Huub Hanique en beeldhouwer Cor van Oosterhoud van steenhouwerij Pierre Juste aanwezig om informatie te verstrekken over hun werkzaamheden en de mogelijkheden. Het werk van afscheidsfotograaf Boukje Canaan bleek voor bezoekers vaak onbekend. Kennismaking met haar werk werd zeker gewaardeerd. Al deze ondernemers hebben er zaterdag voor gekozen mee te werken aan de eerste open dag van de begraafplaats, maar allen waren het er over eens dat zij uit respect, zelf buiten de begraafplaats moesten blijven en kozen daarom voor een plekje op het plein.

NIET AKELIG

In het kantoor, in de linkerkant van de toegangspoort van de begraafplaats, gaven beleidsmedewerker Erik ter Heide en administratief medewerkster Marisca Voets van de gemeente Boxtel, een kijkje in de keuken van de begraafplaatsadministratie. Daar komt nog heel wat bij kijken. Er is een duidelijk wettelijk kader, waarbinnen gewerkt moet worden, maar de gemeente kan ook zelf keuzes maken in de uitvoering. Ieder die daarin geïnteresseerd is, kon daar alles over te weten komen.
Dik Bol van de Heemkundekring Boxtel vertelde de bezoekers van alles over de historie van de begraafplaats die dateert van 1934 en sinds 1977 eigendom is van de gemeente.

Esther en Arie van der Tempel luisterden aandachtig naar de historische uitleg van Bol, maar ook volgden zij de rondleiding die begraafplaatsbeheerder Wim Bressers daarna verzorgde. ,,Ik heb iets met begraafplaatsen", gaf Esther aan. ,,Het is helemaal niet akelig. Er heerst rust en heeft heel mooie plekjes." Marinus van de Langenberg komt bijna dagelijks op de begraafplaats. Na zijn rondwandeling en het bezoek aan het graf van zijn vrouw geniet hij op het voorplein van de warme koffie die Henk Habraken hem aanbiedt. ,,Het is het mooiste kerkhof uit de wijde omgeving", verklaart Van de Langenberg. ,,Moet je nu eens door de poort kijken. Veel verschillende mooie bomen en dan die bloemen; het is net een park".

Bressers en Ter Heide leidden tweemaal een groepje van ongeveer tien geïnteresseerde bezoekers langs het door Cor van Oosterhoud ontworpen monument voor het ongeboren kind. De uitleg van dit monument raakt een van de bezoekers zichtbaar.
Bressers gaf uitleg over alle verschillende mogelijke grafmonumenten en de regels die daarover vastliggen. Op de vraag of de nieuwe banken ook in de winter blijven staan, antwoordde Bressers positief. Voor de vraagsteller een hele geruststelling. Bezoekers gaven aan de vertelde informatie, de wetenswaardigheden en de rondleiding gewaardeerd te hebben. ,,Prima initiatief", aldus een jeugdige bezoekster.

OP DE FOTO: Bezoekers kregen zaterdag tijdens de open dag uitgebreide uitleg over de gemeentelijke begraafplaats Munsel. (Foto: Peter de Koning).