Afbeelding
Foto: Henk van Weert

NATUURMONUMENTEN WERKT AAN TOEKOMSTVISIE KAMPINA

Droomwandelen met de boswachter

MARC CLEUTJENS

Natuurmonumenten houdt zaterdag 6 juni een droomwandeling in de Kampina. Tijdens de tocht gaan deelnemers met elkaar in gezelschap van een boswachter dromen over de toekomst van zowel het Boxtelse natuurgebied als het aangrenzende gebied Oisterwijkse Bossen en Vennen.

Natuurmonumenten stelt dit jaar haar nieuwe natuurvisie op voor de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Deze visie beschrijft een toekomstbeeld van de natuurgebieden. Een natuurvisie geeft richting aan het toekomstige beheer, zodat over een lange termijn de vastgestelde doelen goed in het vizier blijven en worden behaald. Deze doelen hebben betrekking op het behoud en de versterking van natuur-, en de cultuurhistorische waarden.

Maar ook geeft het aan welke recreatieve ontwikkelingen er mogelijk zijn. Het komende halfjaar wordt een aantal bijeenkomsten gepland om samen met omwonenden, bezoekers en andere liefhebbers voor beide natuurgebieden tot een natuurvisie te komen. ,,De droomwandeling is de aftrap, waarin dromen, ideeën en wensen worden geïnventariseerd", aldus boswachter Inge van Dongen. ,,De vervolgacties zullen in het teken staan van samen schetsen, kiezen en doen."

,,Heel veel inwoners van Boxtel beschouwen de Kampina als hun eigen achtertuin. Als Natuurmonumenten werken we aan een toekomstvisie voor het natuurgebied en we hopen dat veel mensen met ons willen meedenken over plannen die de Kampina nóg mooier kunnen maken", zei projectleider Margreet Zwols van Natuurmonumenten enkele weken geleden in Brabants Centrum. Met boswachter Van Dongen bereidde ze de droomwandeling voor die zaterdag wordt gehouden en voert over het rolstoelpad.

De tijd dat Natuurmonumenten eigenhandig een natuurvisie opstelde zonder andere belanghebbenden voldoende te raadplegen is voorbij, benadrukken Zwols en Van Dongen. ,,De nieuwe natuurvisie krijgt weer een looptijd van achttien jaar en bij zo'n ambitieus werkstuk is het belangrijk dat alle partners meedenken en hun ideeën en wensen voor de komende jaren duidelijk maken", aldus Zwols.

INTEGRALE VISIE

Voordat de natuurvisie eind 2015 klaar is, dient nog een heleboel werk verzet te worden. ,,Momenteel verzamelen we informatie over beide natuurgebieden. We houden interviews met allerlei belanghebbenden en proberen een zo breed mogelijk beeld te schetsen", vertelt boswachter Van Dongen. ,,Daarbij kijken we verder dan alleen natuur. Ook recreatie en cultuurhistorie brengen we in beeld, zodat we straks een integrale visie kunnen presenteren die breed gedragen wordt."

De droomwandeling in de Kampina is voor het publiek dé gelegenheid om geïnspireerd te raken over de natuurpracht in de eigen omgeving. ,,Tijdens deze wandeling gaan inwoners van Boxtel en omgeving met boswachters wandelen over het rolstoelpad", legt Van Dongen uit. ,,Onderweg komen ze kraampjes van Natuurmonumenten tegen waar ze aan de hand van allerlei creatieve werkvormen ideeën en wensen aan kunnen geven. Denk aan krantenkoppen maken, foto's kiezen en een opsomming geven van mooie en minder mooie dingen in de Kampina."

TWEE WANDELINGEN

Er zijn twee begeleide droomwandelingen, die duren van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. Beide tochten starten vanaf de parkeerplaats Huisvennen aan de Roond in Boxtel. Wie alleen wil dromen, kan de wandeling maken tussen 10.00 en 15.00 uur en onderweg alle kraampjes bezoeken.

Inwoners van Boxtel die willen meedoen aan de droomwandeling van Natuurmonumenten en willen meedenken over de toekomst van hun mooie 'achtertuin', kunnen zich aanmelden bij boswachter Inge van Dongen, e-mail: i.vandongen@natuurmonumenten.nl. Deelname is gratis.

FOTO BOVEN: Natuurmonumenten wandelt vaker met publiek in de Kampina. Vorig jaar werd bij het Kogelvangersven uitleg gegeven over houtkap langs de oevers van de Huisvennen. (Foto: Henk van Weert).