Kort voordat duidelijk werd dat de Heilig Bloedprocessie niet van start zou gaan, repeteerden de klaroenblazers nog even op het terrein van SintLucas. (Foto: Peter de Koning).
Kort voordat duidelijk werd dat de Heilig Bloedprocessie niet van start zou gaan, repeteerden de klaroenblazers nog even op het terrein van SintLucas. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

gemoedelijke sfeer in sint-petrusschool, ook na afgelasting

Inburgeren door de Heilig Bloedprocessie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Aan het begin van de week leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Droog weer en twintig graden, zo luidden de weersvoorspellingen. Perfect weer voor een Heilig Bloedprocessie. Vanwege meerdere regenbuien moest de Heilig Bloedstichting de honderden deelnemers zondag tien minuten voor de start teleurstellen: dit jaar geen processie door Boxtel. De gemoedelijke sfeer die al urenlang in de Sint-Petrusschool hing, werd er echter niet minder om.

De bestuursleden gaven rond het middaguur, toen de eerste deelnemers de Sint-Petrusschool binnendruppelden, al aan dat de definitieve beslissing pas tegen drieën zou vallen. ,,Iedere website zegt iets anders, het is dus afwachten", zei bestuurslid Maria Boleij, die jaarlijks voor de ontvangst zorgt bij de ingang van de school. Het zou voor de Boxtelse dit jaar de eerste keer na ruim veertig jaar zijn dat ze niet meedoet aan de processie. ,,Van kinds af aan doe ik al mee, maar dit jaar heb ik mijn rol als Vrouwe van Herlaar overgedragen aan mijn dochter Michelle, die overigens ook al bijna haar hele leven deelneemt." Michelle corrigeerde haar moeder. ,,Op één jaar na, toen was ik hoogzwanger..."

Dat de Heilig Bloedprocessie ook buiten Boxtel bekendheid geniet, bleek wel toen Hennie Marks uit Eindhoven zich rond half een meldde bij de Sint-Petrusschool. ,,Ik hoorde op de radio over de Heilig Bloedprocessie. Veertig jaar geleden heb ik de ommegang in Boxtel al eens gezien, maar sindsdien is het er nooit meer van gekomen. Tot vandaag." Tot haar verbazing was ze veel te vroeg in Boxtel en even werd ze door bestuurslid Boleij in de verleiding gebracht mee te doen aan Heilig Bloedprocessie. ,,Misschien volgend jaar, ik wil toch graag de hele processie zien vandaag."

hippe pet

Yvonne Smith en haar man Fred waren speciaal uit Leusden gekomen voor de ommegang. ,,Mijn man is hobbyfotograaf en wilde graag eens een processie fotograferen. In ons dorp bestaat ook een processie, maar dat is niet te vergelijken. Door alle kostuums oogt de processie hier als een historisch toneelstuk. In Leusden is het meer een stoet van mensen die netjes gekleed zijn."

Het definitieve besluit zou pas later op de dag vallen, waardoor iedereen vrolijk doorging met de voorbereidingen. In de grote gymzaal werden de leren jackjes en spijkerbroeken verruild voor kleurige jurken en in de klaslokalen werd iedere deelnemer voorzien van een laag make-up. Thimo Steenbekkers (13) maakte de Heilig Bloedprocessie al vijf jaar mee en was dit jaar aangesloten bij de druivenpers. Trots toonde hij zijn kostuum, al klopte er nog iets niet: hij droeg nog een hippe pet. ,,Die verruil ik op het laatste moment voor de sluier", lachte de tiener.

Volgens zijn moeder Erna betekent deelname aan de Heilig Bloedprocessie 'het einde van de cursus om in te burgeren in Boxtel'. ,,Als je hebt meegelopen, ben je volledig ingeburgerd. Acht jaar geleden deed ik voor het eerst mee en toen dacht ik: 'nu hoor ik erbij'. Het is een heel bijzonder evenement, dat geldt ook voor de sfeer achter de schermen. Die is geweldig. Als je hier al vroeg bent, zie je mensen ter plekke veranderen, heel mooi."

Ook Marjory van Exter was zondag bezig met 'een verkorte inburgeringscursus'. De Haarlemse zou voor het eerst deelnemen aan de processie. ,,Ik heb een Boxtels lief en zag de Heilig Bloedprocessie drie jaar geleden voor het eerst. Iemand zei tegen me: als je in Boxtel wilt integreren, moet je hieraan deelnemen. Dat leek me een goed idee", vertelde ze, terwijl vrijwilligers haar omtoverden tot een echte paarse dame. ,,Het is een prachtige traditie. Met behulp van de website van de Bloedprocessie laat ik mijn kinderen en kleinkinderen zien wat ik vandaag ga doen. En natuurlijk worden er veel foto's gemaakt." Ook Van Exter was teleurgesteld na de afgelasting. ,,Maar volgend jaar kom ik zeker terug..."

Mogelijk geldt dat ook wel voor Theo van der Meijden, die jarenlang de rol van aartsengel op zich nam en voor de laatste keer zou meedoen. Het zou zijn gouden jubileum als deelnemer betekenen. ,,Er is een tijd van komen en van gaan. Vanaf volgend jaar vervult zijn zoon Teun de rol van aartsengel", zei Van der Meijden voorafgaand aan de processie. Misschien bedenkt de Boxtelaar zich nog, na de afgelasting?