Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

jeugd teleurgesteld na afgelasting

Processie: van ouder op
kind, maar óók andersom

Het blijft lastig de jeugd te betrekken bij de Heilig Bloedprocessie, zo meldde de organisatie al eerder. Bestuurslid Maria Boleij vertelde zondag dat de witgesluierde zingende bruidjes, die het lied 'O, Heilig Zoete Bloed ten gehore zouden brengen, niet meeliepen vanwege te weinig animo. Toch waren er zondag heel wat kinderen die wél enthousiast naar de Sint-Petrusschool kwamen om deel te nemen aan de ommegang. En vervolgens óók teleurgesteld waren na de afgelasting...

De teleurstelling was dan ook met name onder de jeugd erg groot. ,,Ik heb heel wat meisjes een traantje zien laten", zei Marga van der Wielen, die zich bezighoudt met de make-up en pruiken van de deelnemers. ,,Zij krijgen vaak maar één keer de kans een wit of paars bruidje te zijn. Kinderen groeien zó snel, zodat de jurken een jaar later al te klein zijn voor ze..."

De broertjes Krijn (10) en Thijme (9) van der Ven waren 's middags al vroeg aanwezig in de Sint-Petrusschool. ,,Onze ouders doen ook mee en mochten zich al eerder verkleden", vertelde Krijn. Ze doen voor de tweede keer mee aan de Heilig Bloedprocessie. Krijn nam vorig jaar deel als 'kind van het spel', maar was dit jaar te groot en sloot zich aan bij de wijnpers. ,,En ik mag nog wél kind van het spel zijn", zei Thijme trots. Op de vraag of de kinderen weten wat de Heilig Bloedprocessie inhoudt, komen ze een heel eind. ,,Het gaat over een priester die rode wijn knoeide en het doek niet meer schoon kreeg", aldus Thijme. ,,Nee, het was witte wijn die rood kleurde", corrigeerde Krijn zijn broertje. Het duo hoopte allerlei bekenden langs de kant te zien. Thijme: ,,Oma heeft in ieder geval gezegd dat ze zou komen..."

ANDERS DAN ANDERS

Waar deelname aan de Heilig Bloedprocessie vaak van ouder op kind overgaat, is dat bij Henri van Casteren en zijn dochter Kim net andersom. ,,Ik zou nu voor de zesde keer meedoen", vertelde Kim zondag. ,,Jaarlijks probeer ik een andere rol, dat vind ik het leukst. Dit jaar was dat blauwe druivendraagster. Ik vind het altijd leuk om mee te doen. De bloedprocessie is anders dan andere activiteiten, dit heb je niet overal. Ik vind het heel jammer dat het nu niet doorgaat, maar volgend jaar ben ik er weer bij", vertelt Kim. Haar vader Henri liep in zijn jeugd ook al eens mee in de ommegang en heeft de draad weer opgepakt sinds zijn dochter vol enthousiasme meedoet. ,,Ik kruip in de rol van Compostelaganger. En door mee te doen, draag ik weer wat bij aan de Boxtelse cultuur. Daar heeft Kim voor gezorgd."