Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

'Weggebruikers krijgen kenteken van Jezus Christus'

'Zegen, Heer, dit voertuig en allen die er gebruik van maken. Laat deze zegen een bezinning zijn op onze verantwoordelijkheid voor ieder die wij op de weg ontmoeten. Dan zullen wij veilig ons einddoel bereiken en veilig huiswaarts keren in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen.'

Diaken Mari van der Heijden uit Schijndel las tijdens de voertuigenzegening deze tekst voor aan de chauffeurs, alvorens hij de wijwaterkwast pakte en de auto of vrachtwagen inzegende. Het ritueel, georganiseerd door het comité voertuigenzegening Boxtel, werd vanwege de wegwerkzaamheden in het centrum verplaatst naar gemeenschapshuis De Rots. Veel wijkbewoners kwamen naar buiten om het tafereel te aanschouwen.

Van der Heijden komt al negen jaar naar Boxtel voor het ritueel en zorgde samen met diaken Piet-Hein Baudoin uit Vught voor de zegens. ,,De voertuigenzegening is inmiddels een ingeburgerd begrip, zeker hier in Boxtel", aldus Van der Heijden.

Hij is blij met de grote belangstelling. Het leek minder druk dan voorgaande jaren, maar toch reden enkele honderden voertuigen tussen 11.30 en 12.30 uur langs gemeenschapshuis De Rots voor het ritueel. De diaken waardeerde de grote belangstelling. ,,Veel chauffeurs komen langs met de instelling: 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Voor mij is het een teken dat mensen bewust zijn van hun kwetsbaarheid op de weg. Ze ontvangen hier als het ware het kenteken van Jezus Christus. Voor elk pad in het leven geldt dat het meestal hobbelig is. Zo'n voertuigenzegening kan voor een goede wending zorgen. Je kunt het op zijn minst proberen, het is weinig moeite om je voertuig te laten zegenen..."

FOTO BOVEN: Diaken Mari van der Heijden zegende zondag tientallen vrachtwagens en personenauto's in. (Foto: Annelieke van der Linden).