Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

TRANSPORTBEDRIJF VAN DER STRUIJK:

'Voertuigenzegening is voor ons een traditie'

De Heilig Bloedprocessie en Drievuldigheidszondag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar dat geldt óók voor de voertuigenzegening. Trouwe deelnemers aan de ceremonie zijn de chauffeurs van Van der Struijk Transport. Dit jaar werden dertig vrachtauto's van het Essche bedrijf nabij gemeenschapshuis De Rots gezegend door deken Mari van der Heijden uit Schijndel.

,,Veel van onze chauffeurs krijgen door de voertuigenzegening de kans om een ritje te maken samen met hun vrouwen en kinderen", vertelt Harriët van der Struijk. Haar man Tonnie nam samen met zijn broers Frans, Paul en Bart het transportbedrijf over van hun vader Bert. ,,Mijn schoonvader richtte in 1975 het transportbedrijf op en deed sindsdien ieder jaar mee aan de voertuigenzegening. Hij is recent overleden, het is dus de eerste zegening zonder hem", vertelt Harriët.

piekfijn

Al op zaterdag worden de voorbereidingen getroffen voor de voertuigenzegening. Chauffeurs zorgen ervoor dat de vrachtwagens gewassen worden en er piekfijn in orde uit zien. ,,Dertig vrachtauto's leggen vandaag het ritje naar Boxtel af. We hebben in totaal 41 voertuigen, dus het grootste gedeelte van het bedrijf doet jaarlijks mee", legt Harriët uit. Na afloop wordt gezorgd voor koffie en gebak bij het transportbedrijf. ,,Mijn schoonzus en ik zorgen er jaarlijks voor dat we met onze eigen auto's vooraan staan bij de voertuigenzegening, zodat we snel naar huis kunnen om koffie te zetten", lacht Harriët. ,,Eigenlijk is het voor ons een klein personeelsuitje, maar bovenal is het een mooie traditie die we graag voortzetten."

Vanwege de realisatie van de cultuurhistorische as in Boxtel is de voertuigenzegening dit jaar verplaatst naar gemeenschapshuis De Rots. ,,Het maakt ons niet zoveel uit waar de zegening wordt gehouden. Ik heb al wel gehoord dat het hier makkelijker rijden is dan op de Markt", aldus Harriët. Diaken Van der Heijden zegende het grote materiaal, terwijl Piet-Hein Baudoin de personenauto's voor zijn rekening nam.

En heeft de jaarlijks zegening ook effect op transportbedrijf Van der Struijk? ,,We zijn ervan overtuigd dat het werkt", zegt Harriët. ,,In al die jaren hebben we nooit te maken gehad met grote schade of letsel, alleen wat kleine reparaties..."

FOTO ONDER: Een groot gedeelte van de Boxtelse voertuigenzegening bestond zondag uit vrachtwagens van Van der Struijk Transport uit Esch. (Foto: Gerard Schalkx).