Afbeelding
Foto: Peter de Koning

publiek enthousiast over orgelconcerten op groot scherm

Jubileumfeest SKB in woord én klank

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het leek zaterdag de omgekeerde wereld in de Sint-Petrusbasiliek tijdens het gouden jubileumfeest van de Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB). Het grootste gedeelte van het publiek zat met de rug richting het altaar. De reden? Er hing een groot scherm waarop de verrichtingen van de organisten en de registranten te volgen waren. Een tafereel dat normaal nooit te zien is...

Met een gevarieerd programma stond de stichting zaterdag uitgebreid stil bij het vijftigjarig bestaan. Het jubileumfeest startte al op het buitenterrein van de basiliek. Daar klonk een trompetspel van vier muzikanten van Boxtel's Harmonie vanaf de Sint-Petrustoren en speelde draaiorgel De Lekkerkerker, al vond SKB-voorzitter Kees van Houten de term 'concertorgel' beter op zijn plaats.

Bij de hoofdingang verwelkomde Steven van Groeningen de gasten. Hij kroop voor deze gelegenheid in de rol van 'suisse', ordebewaker van de basiliek. Die was goed gevuld, tot vreugde van voorzitter Van Houten. ,,Een vijftigjarig jubileum is een mijlpaal om bij stil te staan. Dat doen we dan ook, in woord én in klank." De voorzitter geeft aan dat hij en de andere bestuursleden terugkijken op talrijke muzikale hoogtepunten. ,,We hopen dat het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek nog vele jaren wordt bespeeld door talentvolle muzikanten."

Speciaal voor de jubileumviering hing een groot scherm achter in de basiliek waarop het publiek de organisten in actie zag. Zo werd 'huisorganist' Tommy van Doorn, die het muzikale gedeelte van de jubileumviering opende, bijgestaan door twee assistenten die de registers van het orgel bedienden. Zij waren na afloop zichtbaar blij waren met een resultaat. Zo werd een klein duimpje richting de camera opgestoken...

smitsorgel

Secretaris Ruud van Nooijen stelde een boekje samen over het vijftigjarig jubileum van SKB en reikte de eerste exemplaren uit aan burgemeester Mark Buijs, wethouders Eric van den Broek en Marusjka Lestrade en pastoor Jacques Grubben. Hierin wordt ook de interessante historie van het in 1842 gebouwde Smitsorgel beschreven. ,,Het orgel is meerdere malen bedreigd met vernietiging en vervanging. Gelukkig werd het instrument tien jaar geleden gerestaureerd, zodat we nog jaren kunnen genieten concerten op het Smitsorgel", aldus Van Nooijen.

Wat niet op het scherm werd uitgezonden, was het bijzondere sprookje 'Het geheim van Fiffaro, de organist'. Voorzitter Van Houten: ,,Bij dit sprookje hoort uw eigen fantasie." Bert Dercksen, die de muziek en tekst schreef, reisde speciaal voor het jubileum vanuit zijn woonplaats Cahors (Frankrijk) naar Boxtel om de muziek bij het sprookje te spelen op het Smitsorgel. Het verhaal gaat over de organist Fiffaro die Euphonia ontmoet, de duivelin die in één van de orgelpijpen is opgesloten. Hij krijgt een aanbod van de duivelin dat hij niet kan weigeren, maar moet daarvoor wel een prijs betalen...

facebook

Kees van Houten en zijn echtgenote Mirjam kropen in de rol van vertellers, terwijl

Boxtel

Tweedehands markt

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt zaterdag 6 juni een tweedehands markt georganiseerd. Het is mogelijk om tijdens de markt zelf spullen te verkopen. De kosten bedragen drie euro, reserveren is mogelijk via telefoonnummer (0411) 68 36 75 of 60 10 36. De toegangsprijs tot de markt bedraagt één euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

organist Dercksen de emoties en spanning van het sprookje door middel van het orgel liet horen. ,,Heel bijzonder, een verhaal in combinatie met een orgelconcert. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt", zei bezoekster Caroline Dekkers-Vervaet na afloop. ,,Het was jammer dat we het sprookje niet op het scherm konden zien, zoals bij het concert van Tommy. Dat was éxtra mooi geweest." Dekkers-Vervaet woont al jaren in Frankrijk, maar verbleef toevallig in Nederland toen ze op Facebook over de jubileumviering las. ,,Ik ken Tommy goed, maar had hem nog nooit in actie gezien, waardoor ik vandaag graag naar de Sint-Petrusbasiliek wilde. Het was fantastisch, ook om Tommy op het scherm te zien. Ik heb geprobeerd er een foto van te maken, maar dat is helaas niet gelukt."

Bij de uitvoering van het sprookje was ook een handjevol kinderen aanwezig. Marlou en Rik Xian van Houten en Madelief Aartsen kwamen speciaal voor hun opa, voorzitter Kees van Houten. ,,Het was leuk dat opa en oma de vertellers waren. We herkenden de stemmen meteen", vertelde Marlou. Ze had al eerder orgelmuziek gehoord. Opa heeft thuis ook nog een klein orgel, daar speelt hij wel eens op voor ons."

Het eerstvolgende concert van de SKB in de Sint-Petrusbasiliek vindt plaats op zondag 21 juni. Anna-Gaëlle Chanon en Pieter-Jelle de Boer verzorgen een concert op het monumentale orgel in de Boxtelse basiliek.

FOTO BOVEN: Het publiek kon tijdens het jubileumfeest van de Stichting Kerkconcerten Boxtel de verrichtingen van Tommy van Doorn, Thed van den Aker en Kees van Houten live volgen via een scherm. (Foto's: Peter de Koning).

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft voor haar leden de onderstaande activiteiten op het programma staan.

ZONDAG 7 JUNI

12.30 gezamenlijk eten in woonzorgcentrum Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstraat.

DINSDAG 9 JUNI

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Adelaar.

DONDERDAG 11 JUNI

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 12 JUNI

13.30 rikken en jokeren in De Adelaar.

Mirjam van Houten, Bert Dercksen en Kees van Houten (rechts) zorgden voor de opvoering van het sprookje 'Het geheim van Fiffaro, de organist'.