Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

VERBOUWING GEMEENTEHUIS BOXTEL KLAAR

Publiekruimte: fris én functioneel...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,En, wat vinden jullie ervan?" Burgemeester Mark Buijs liep vrijdag trots rond in de vernieuwde publieksruimte van het gemeentehuis en stelde deze vraag aan de mensen die de verbouwing mede mogelijk hebben gemaakt en de medewerkers, die hun plekken al aan het inrichten waren. Sinds maandag kunnen inwoners het gemeentehuis weer bezoeken vanaf de hoofdingang aan de Markt. Zij herkennen de publieksruimte waarschijnlijk niet meer terug...

Waar de receptiemedewerkers voorheen weinig tot geen overzicht hadden van de bezoekers die via de hoofdingang binnenkwamen, is dat nu volledig anders. Mensen stuiten na de hoofdingang op een grote balie met de verlichte letters 'Gemeente Boxtel'. Links van deze balie is een grote tafel met acht hippe stoelen geplaatst, terwijl de publieksbalies nu achter in de ruimte liggen. ,,We zijn van nummertjesbalie naar een beleefruimte gegaan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten", aldus gemeentevoorlichter Bas Schel.

De verschillende spreekkamers in de publieksruimte hebben deuren met ramen gekregen en zijn voorzien van fraaie afbeeldingen op de muren. In de hal hangen grote televisieschermen, bedoeld voor zakelijke boodschappen en mogelijk ook voor sfeerbeelden van Boxtel. Burgemeester Buijs: ,,Het is een comfortabele plek geworden, die ik graag de huiskamer van de gemeente Boxtel noem. Mensen kunnen hier zomaar binnenlopen en elkaar ontmoeten. Op een plek waar mensen samenkomen, ontstaan mooie dingen. Je proeft hier de sfeer van samenwerking."

Hoewel de gemeenteraadsleden lang twijfelden over de verbouwing van het gemeentehuis, was voor burgemeester Buijs duidelijk dat er iets moest gebeuren. ,,De klimaatbeheersing in het gebouw was niet goed en alle kamers lagen vol stof. Een verbouwing moet er echter niet alleen voor zorgen dat een pand weer mooi wordt. Het moet óók functioneel zijn." Met het verbouwde gemeentehuis hoopt de burgemeester dan ook een slag te maken op het gebied van dienstverlening. ,,Heel lang heeft de wij/zij-gedachte de boventoon gevoerd. We moeten het echter samen maken. Met deze verbouwing willen we als het ware de rode loper uitgooien naar de burgers met de boodschap: 'loop eens binnen'." Ook voor de medewerkers is een aantal dingen veranderd. Zij kregen onlangs flexibele werkplekken. ,,Dat zorgt voor een andere houding bij mensen", aldus burgemeester Buijs. ,,Waar mensen van hetzelfde beleidsterrein voorheen dezelfde kamer deelden, ontmoeten ze nu dagelijks andere mensen."

OOGHOOGTE

Marloes van den Bergh was één van de bezoekers die maandagochtend verrast binnenkwam. ,,Het is hier mooi opgeknapt, van een donkere ouderwetse hal naar een nette en brede ruimte." Teamleider dienstverlening Gerdien Sommers merkte maandag, toen de eerste bezoekers via de hoofdingang binnendruppelden, al meteen verschil. ,,De publieksbalies zijn een stuk lager, waardoor de medewerkers op ooghoogte zitten van de bezoekers en er een gevoel van samenwerken ontstaat. Een bezoeker gaf zojuist een hand aan één van de medewerkers. Dat is toch een teken dat de verhoudingen zijn veranderd." Sommers geeft aan dat zij en de medewerkers 'heel blij' zijn met de oplevering. ,,Het was tijdens de verbouwing best afzien voor het personeel, dus we zijn blij dat alles nu af is. Natuurlijk is het nu een mooie, frisse en open ruimte, maar óók de functionaliteit is verbeterd. Mensen lopen nu automatisch naar de receptiebalie en medewerkers zien precies wie er in de ruimte zijn. Daarnaast vinden we privacy ook erg belangrijk. Mensen kunnen op een bankje wachten tot ze aan de beurt zijn. Die banken hebben we wat verder van de publieksbalies geplaatst."

Het enige dat maandag nog deed herinneren aan de verbouwing, waren de tijdelijke balies. Burgemeester Buijs: ,,Tijdens de verbouwing is de winkel gewoon open gebleven. Voor de medewerkers die gebruikmaakten van de tijdelijke werkvoorziening had ik het achteraf beter moeten regelen. Door weer en wind bleven ze lachen en mensen helpen, terwijl het hier af en toe wel een stempelpost van de Elfstedentocht leek. Er was lawaai, het was koud en er lag enorm veel stof. Dat had anders gemoeten." Tijdens de Boxteldag op 20 juni worden rondleidingen verzorgd door het vernieuwde gemeentehuis.

FOTO BOVEN: Modern, open en fris, maar ook functioneel. Zo omschrijft burgemeester Mark Buijs de vernieuwde publieksruimte in het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Smartlappenavond

Het Dükerskoor houdt maandag 22 juni vanaf 20.30 uur een meezingavond waar smartlappen en zeemansliederen gezongen worden. De muzikale avond wordt gehouden in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat, waar voor het publiek tekstbundels aanwezig zijn. De zaal gaat een uur voor aanvang open, de toegang is gratis.

In de maanden juli en augustus worden geen smartlappenavonden gehouden.