...PIET EN TOOS SLIJTERS-LEIJTEN...
...PIET EN TOOS SLIJTERS-LEIJTEN... Foto: Annelieke van der Linden

BEZOEKERS MOETEN VOORAF AANMELDEN

Spoorwegauteur Mandos
geeft lezing in museum MuBo

Jos Mandos, die onlangs het boekwerk 'Station Boxtel 150 jaar, de spoorwegen in Boxtel 1865-2015' presenteerde, houdt zondag 7 juni een lezing in museum MuBo aan de Baroniestraat. Daar is op dit moment een expositie over ditzelfde onderwerp te zien.

Sinds zijn jeugd heeft Mandos (Boxtel, 1950) veel interesse in de Nederlandse Spoorwegen. Zijn opa was seinhuiswachter en tijdens logeerpartijen bij hem was een bezoek aan het seinhuis vaste prik. In zijn lezing zal hij ingaan op de boeiende geschiedenis van de drie Boxtelse stations en de historie van de spoorlijnen die uit alle richtingen naar Boxtel leiden.

Uiteraard wordt ook het Duits Lijntje behandeld, dat Boxtel decennia lang tot een belangrijk knooppunt maakte in het Europese treinverkeer. Voorts is er aandacht voor de impact van de beide wereldoorlogen en voor de geschiedenis van het station en de Stationsstraat. De lezing wordt geïllustreerd met talrijke historische foto's, waarvan een aantal nog pas kort geleden is ontdekt en nog niet eerder werd gepubliceerd.

SIGNEREN

Het boek van Mandos, dat begin mei ten doop werd gehouden tijdens het feestweekeinde rond anderhalve eeuw spoor in Boxtel, is in MuBo te koop. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om het boek door de auteur te laten signeren.

De lezing begint om 11.15 uur en duurt ongeveer een uur, onderbroken door een korte pauze. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro waarbij een bezoek aan de wisselexpositie over 150 jaar spoor is inbegrepen. Ook de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel (op de eerste en tweede verdieping) kan worden bezocht. Belangstellenden dienen zich aan te melden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefoonnummer 06-16 04 18 98.

FOTO LINKS: Archieffoto spoor bij de Tongersestraat. (Collectie: Jos Mandos).


Vermiste huisdieren

Stichting Amivedi meldt dat sinds maandag 25 mei een acht jaar oude cypers rode kater met de naam Spekkie vermist is aan de Schijndelseweg in Boxtel. Het dier heeft groene ogen, een witte halsband en is gecastreerd. Meldingen van vermiste of gevonden huisdieren zijn welkom via telefoonnummer (088) 006 46 83.

Gouden paar in Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Waar en wanneer Piet Slijters (75) en Toos Slijters-Leijten (72) elkaar voor het eerst zagen, is niet helemaal duidelijk. ,,Wel weet ik nog dat ze mij achterna fietste", grinnikt Piet. Na een korte 'onderbreking' van de verkering trouwde het koppel op 3 juni 1965.

,,Ik kreeg op mijn vijftiende verkering met Piet, die toen achttien jaar oud was. Mijn ouders vonden me te jong, dus het is even uit geweest", legt Toos uit. ,,Dat heeft echter niet lang geduurd." Het koppel trouwde na zeven jaar verkering en ging samenwonen aan de Doornakkerlaan. Na veertien maanden, toen hun eerste dochter Marja was geboren, verhuisden Piet en Toos naar de Van Merheimstraat. En na 35 jaar aan de Eikengaard te hebben gewoond, heeft het koppel nu alweer tien jaar een woning aan de Prins Hendrikstraat. ,,Alles is op loopafstand, heerlijk", zegt Toos.

VOETBALSHIRTS

Na de geboorte van Marja kreeg het echtpaar nog twee dochters: Trudy en Karin. ,,En inmiddels hebben we acht kleinkinderen: vijf jongens en drie meisjes in de leeftijd van 9 tot en met 23 jaar", vertelt Piet trots. Hij werkte jarenlang als meubelmaker, onder meer bij Van Vucht in Esch en De Witte Boerderij in Sint-Michielsgestel. ,,Hij kan echt alles maken van hout", aldus Toos. De meubels in hun eigen huis, het klokje op de kachel, het interieur in de woningen van de kinderen en speelgoed voor de kleinkinderen: allemaal gemaakt door Piet. Hij stopte met werken toen hij 65 jaar oud was. Piet: ,,Al had dat van mij niet gehoeven hoor."

Toos werkte jarenlang bij drogisterij Oliemeulen, die vroeger in de Rechterstraat en Van Merheimstraat was gevestigd. Ook maakte ze schoon in de Michaëlschool op het terrein van orthopedagogisch instituut De La Salle en verleende ze tien jaar mantelzorg aan haar vader, die bij het echtpaar inwoonde. ,,En dan heeft ze óók nog talloze voetbalshirts gewassen, een flinke klus", zegt Piet. Hoewel hij nooit had gevoetbald, werd Piet op zijn achttiende onder meer door Ben van Vegchel en pater Van Geffen gevraagd om jeugdleider te worden. Verschillende functies bij ODC volgden, zoals bestuurslid en jeugdtrainer. Hij werd al eens bekroond tot sportvrijwilliger van het jaar en Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het meest trots is hij echter op de benoeming tot ODC-erelid. ,,Nog steeds verricht ik hand- en spandiensten voor de club. Én ik ga wekelijks een pilsje drinken in de kantine."

Goede herinneringen bewaart het echtpaar aan de lange weekenden weg met kinderen en kleinkinderen én de Sinterklaasavonden. ,,Dat vieren we ook met de hele familie. We maken dan surprises voor elkaar", vertelt Toos. ,,Iedereen, groot en klein, doet actief mee, heel leuk."

FOTO ONDER: Piet en Toos Slijters vierden afgelopen weekend hun gouden huwelijksjubileum in De Comsche Hoeve. ,,Wat gaat de tijd toch snel", verzucht Toos als ze terugblikt. ,,Als je ouder wordt, lijkt het nóg vlugger te gaan. Maar we zijn er nog en dat is het voornaamst..." (Foto: Annelieke van der Linden).

Afbeelding