Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

zevende editie let's see action bij baanderherencollege

Spannend: klasgenoten als publiek...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Dansacts, optredens met piano en dwarsfluit, solo- en groepsconcerten: de zevende editie van Let's See Action van het Baanderherencollege (BHC) was vrijdag een gevarieerde show. Leerlingen uit het eerste en tweede jaar van het Vmbo en Praktijkonderwijs krijgen door Let's See Action jaarlijks de kans een optreden te verzorgen in de aula van de school.

Aan het begin van ieder schooljaar kunnen leerlingen zich opgeven voor Let's See Action: een show van een uur met zang- en dansoptredens. ,,Maar als mensen iets anders willen doen, zoals een goochelact, dan is dat natuurlijk ook goed", laat docent Harrie Jansen weten. ,,We geven ze met Let's See Action de kans hun talenten te presenteren aan een publiek. Ook kweken ze door deze optredens flink wat zelfvertrouwen, want het is niet niks om een optreden voor je eigen klasgenoten te verzorgen." De docent had in eerste instantie zo'n twintig aanmeldingen. ,,Jaarlijks valt een aantal leerlingen af, omdat het toch wel erg spannend is om op te treden waarbij je eigen klasgenoten het publiek zijn."

Het BHC zocht dit jaar de samenwerking met Tiga Health & Beauty. ,,Een aantal leerlingen van de school is lid van Tiga en wilde graag een dansoptreden verzorgen tijdens Let's See Action. Speciaal hiervoor zijn andere dansers naar het Baanderherencollege gekomen, zodat er nu twee spetterende acts op het programma staan. Dit zijn mooie extra's, het zorgt voor een gevarieerd programma", legt docent Jansen uit.

ABEL

De aula van de school was omgebouwd tot een kleine theaterzaal, inclusief speciale gordijnen die elektronisch open en dicht gingen. Allerlei liedjes kwamen voorbij: van Nederlandstalige nummers van Claudia de Breij en Marco Borsato tot top 40-hits van Adele en Pink. Een aantal jonge artiesten leek bang de songtekst te vergeten en had daarom een mobiele telefoon bij zich op het podium om daar op te kijken.

Voor Puck, die het bekende nummer 'Onderweg' van Abel zong, had de school iets bijzonders geregeld. ,,We hebben geprobeerd de zanger van Abel uit te nodigen, maar hij was verhinderd. Wel heeft hij een filmpje van Puck opgenomen en dat toonden we tijdens de ochtendshow aan haar. Ze was ontzettend verrast", grinnikt Jansen.

Let's See Action werd tweemaal opgevoerd in de aula: 's ochtends en 's middags. Dertien klassen kwamen kijken naar de optredens van Ilias, Tatum, Maaike, Brechtje, Sophie, Merve, Renate, Bregje, Kaylee, Lara, Puck, Tilila, Eva, Yvette en Romy. Het publiek klapte enthousiast mee met de nummers en trakteerde alle leerlingen ook na afloop van de optredens op een luid gejuich en applaus. Tijdens de laatste act kwamen alle deelnemers nog even het podium op voor een afsluitend dansnummer. ,,Natuurlijk is het spannend om voor je klasgenoten op te treden, maar ik heb heel fijne reacties gehad", vertelde Kaylee (14) na afloop. Ze zong het nummer 'I'll be' van Edwin McCain en begeleidde zichzelf op de gitaar.

Opvallend was dat vooral de meiden het lef hadden om deel te nemen aan Let's See Action. Slechts één jongen kwam op de planken: de dertienjarige Ilias. Hij maakt deel uit van een dansteam van Tiga en werd met zijn ploeg gevraagd een optreden te verzorgen. ,,Zenuwen had ik niet, het leek me leuk iets te laten zien aan mijn klasgenoten. En ik ben het gewend om de enige jongen te zijn. In mijn dansgroep bij Tiga zitten ook alleen maar meisjes..."

FOTO BOVEN: Tijdens het laatste optreden van Let's See Action kwamen alle deelnemers nog eenmaal het podium op om een dansact te verzorgen. (Foto's: Peter de Koning).


Renate (rechts) speelde tijdens Let's See Action het popnummer 'Firestone' van Kygo.