Met het plaatsen van 23 nieuwe zonnepanelen heeft Jan Juffermans de gaskraan in zijn woning aan de Apollopad definitief dicht kunnen draaien. (Foto: Peter de Koning).
Met het plaatsen van 23 nieuwe zonnepanelen heeft Jan Juffermans de gaskraan in zijn woning aan de Apollopad definitief dicht kunnen draaien. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WONING FAMILIE JUFFERMANS NU HELEMAAL ENERGIENEUTRAAL

'Gas(t)vrij: met alleen zonne-energie'

HENK VAN WEERT

Zonnepanelen. Doordat ze tegenwoordig relatief goedkoop zijn, verschijnen ze op steeds meer daken van woningen. Jan en Marianne Juffermans waren eind mei 1992 de eersten in Boxtel die ze lieten installeren, negen stuks. Ze lopen nog altijd voorop en hebben hun gasleverancier de deur gewezen. ,,We zijn voortaan gas(t)vrij en leven volledig van zonne-energie. Zelfs ik had dat nooit durven dromen", lacht het Boxtelse duurzaamheidsicoon.

Er staat al een tijdje een woning in Boxtel die energieneutraal is en dus geen fossiele brandstoffen nodig heeft voor stroom- en warmtevoorziening. ,,Maar dat is een vrij nieuw huis in de buurt Strohulzen. Daar woont gemeenteraadslid Stefan de Nijs. Vorig jaar waren Marianne en ik bij hem op bezoek en zagen we dat hij geen gas meer verbruikt. Dat wilden wij ook", vertelt Jan Juffermans. Ondanks dat hij vorige week zeventig jaar werd, blijft de Boxtelaar onverminderd gedreven om de wereld om hem heen duurzamer te maken. Dat was al zo in de tijd dat hij in het voormalige milieueducatiecentrum De Kleine Aarde de gangmaker was, maar ook nadien bleef hij zich inzetten om de klimaatverandering tegen te gaan.

Juffermans vertelt dat hij nooit had gedacht nog eens volledig onafhankelijk te kunnen zijn van energieleveranciers. ,,We leven nu volledig van zonne-energie. Prachtig toch dat dit kan!" Echtgenote Marianne is al even enthousiast. Nadat vorige week een pomp werd geïnstalleerd die warmte uit de lucht haalt voor de cv, kreeg ze eergisteren een nieuw kookfornuis. ,,Met een keramische kookplaat. Het oude gasfornuis gaat naar kringloopcentrum Het Goed. Het vergt wel een andere manier van koken, maar dat zal beslist lukken."

De keuze voor een luchtwarmtepomp ('vergelijk het maar met een omgekeerde koelkast...') viel na een gedegen onderzoek naar de mogelijkheden die er op de markt zijn. ,,We hebben ook gekeken naar het gebruik van aardwarmte, maar dan moeten we in de grond gaan boren en dat leek ons niet zo'n goed plan. Mede omdat de tuin dan volledig overhoop wordt gehaald. Door een buurtbewoner werden we geattendeerd op nieuwe, flinterdunne zonnepanelen. Niet meer die glanzende 'spiegels' zoals de meeste mensen die kennen, maar cellen van mat zwart glas. Ze hebben weliswaar iets minder rendement, maar doordat ze goedkoper zijn, kunnen we er meer plaatsen. Zodat de netto opbrengst uiteindelijk toch hoger is", vertelt Juffermans. De negen zonnepanelen die sinds 1992 dienst doen, blijven in gebruik. Net als de zonneboiler die op zolder staat.

'POETIN ONTKOPPELD'

De 23 extra zonnepanelen die vorige week in een dag tijd op zijn dak werden geïnstalleerd, zijn nodig om de luchtwarmtepomp aan te drijven én om de keramische kookplaat van stroom te voorzien. Dinsdag werd de gastoevoer definitief afgesloten. ,,We ontkoppelen onszelf van de Groningse gas-ellende, van Poetin (het Russische aardgas - red.) en bij voorbaat óók van schaliegas", grinnikt Juffermans.

De nieuwe zonnepanelen genereerden in de eerste dagen een opbrengst van acht tot vijftien kilowatt per uur (kw/h). ,,Op jaarbasis kunnen we 2.600 à 2.700 kw/h zonne-energie produceren. Dat hebben wij bij lange na niet nodig. Een gemiddeld huishouden verbruikt circa 3.500 kw/h per jaar, maar omdat wij in onze woning al zoveel maatregelen hebben getroffen en heel duurzaam leven, volstaan wij met 1.000 kw/h. Dat verbruik zal door de installatie van de luchtwarmtepomp en het nieuwe fornuis wel iets stijgen, maar daar staat tegenover dat we voortaan gasvrij zijn. Doordat we vanaf nu geen vastrecht meer hoeven te betalen aan de gasleverancier, bespaart ons dat al zo'n 250 euro per jaar."

FOTO BOVEN: Jan Juffermans bekijkt uit het dakraam van zijn woning aan het Apollopad de nieuwe matzwarte zonnepanelen. (Foto: Peter de Koning).