Kamerkoor Vialta uit de Belgische stad Hoogstraten, waar zondag 31 mei en 6 juni óók een Heilig Bloedprocessie wordt gehouden, verzorgde gisteravond optredens in het protestants kerkje. (Foto: Peter de Koning).
Kamerkoor Vialta uit de Belgische stad Hoogstraten, waar zondag 31 mei en 6 juni óók een Heilig Bloedprocessie wordt gehouden, verzorgde gisteravond optredens in het protestants kerkje. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

BLOEDMIRAKELSE AVOND IN PROTESTANTS KERKJE

Bedevaart, boetedoening voor zonden...

Op een plek waar ze doorgaans niets moeten hebben van reliekverering werd gisteravond een drukbezochte lezing over dit bij uitstek katholieke onderwerp gehouden. In de protestantse kerk aan de Clarissenstraat...

Boxtelaar Anton Neggers ging in drie delen in op het zogeheten zoenakkoord. Daarin werden afspraken gemaakt over hoe misdadigers in vroeger eeuwen vergeving voor hun zonden konden krijgen. Bijvoorbeeld door een bedevaart te maken. En bijvoorbeeld naar de Heilig Bloedprocessie in Boxtel. Of die in Hoogstraten. De 25 leden van kamerkoor Vialta uit die Belgische stad zorgde voor een stemmige muzikale omlijsting.

In zijn voordracht ging Neggers in op het ontstaan van bedevaartsplaatsen, het systeem van zoenakkoorden en de rol van de katholieke kerk daarbij. De in 1959 geboren Boxtelaar is jurist en werkzaam in het hoger beroepsonderwijs. Als genealoog en regionaal historicus is hij gespecialiseerd in de geschiedenis van de Meierij van 's-Hertogenbosch.

Kamerkoor Vialta (de naam is een samentrekking van de Latijnse aanduiding voor Hoogstraten: Via Alta) vertolkte onder leiding van Greet Voet een repertoire met hoofdzakelijk vierstemmige profane liederen.

De Bloedmirakelse Avond wordt sinds enkele jaren gehouden in aanloop naar de Heilig Bloedprocessie die steeds op de zondag na Pinksteren wordt gehouden.