Afbeelding
Foto: Peter de Koning

janske grijpt naast de prijzen bij landelijke finale read2me

'Heerlijk om op het podium te staan'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Om nieuwe voorleestalenten te ontdekken, laten docenten Nederlands van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) de brugklassers regelmatig een stukje voorlezen. Janske van Kollenburg (12) uit Liempde bleek zo'n talent te zijn. Ze won de schoolfinale, de eindstrijd met het Elde College in Schijndel én door winst in de provinciale finale kwalificeerde ze zich voor de landelijke wedstrijd van Read2Me, die dinsdag plaatsvond. Helaas viel ze niet in de prijzen...

Ze was dinsdag als vierde aan de beurt in Tivoli Vredenburg. Al haar klasgenoten en enkele docenten waren per bus naar het muziekgebouw in Utrecht afgereisd om Van Kollenburg aan te moedigen. ,,We hadden sowieso de prijs voor meest fanatieke supporters moeten krijgen", lacht Kristel van der Rijt, docente Nederlands op het JRL. Liefst vier spandoeken hadden de leerlingen voor Janske gemaakt, onder meer met de toepasselijke tekst: Janske JRL wint, Annemarie Bon, Niets meer te verliezen, Super in lezen, Kanjer in lezen, Echt de beste. De beginletters vormden de naam van de Liempdse brugklasser. ,,En dan hadden mijn klasgenoten óók nog een barbecue geregeld", glundert Janske. ,,Het was een heel leuke dag."

blauwe plekken

Last van zenuwen had ze niet. ,,Ik heb tijdens carnaval in Liempde al regelmatig op het podium gestaan, dat vind ik heerlijk. Ik ben het dus een beetje gewend." Ze koos tijdens de schoolwedstrijd voor het boek 'Blauwe Plekken' van Anke de Vries, een klassieker in de jeugdliteratuur. Ook tijdens de finale in Schijndel en de provinciale eindstrijd in Goirle las Janske uit dit boek voor. ,,Ik heb het altijd een mooi boek gevonden. De jury gaf wel telkens aan dat ze mijn keuze niet origineel vonden. Dit boek wordt blijkbaar heel vaak gekozen..."

Voor de landelijke finale was het de bedoeling dat leerlingen een 'cultuurhistorisch boek' zouden kiezen. 'Blauwe Plek-

ken' stond niet op de lijst. ,,Dat vond ik echt heel jammer", vertelt Janske. Ze koos uiteindelijk voor 'Niets meer te verliezen' van Annemarie Bon, een boek over de Tachtigjarige Oorlog. ,,Het verhaal speelt zich af in 1629 en gaat over de twee vrienden Willem en Freek", legt de Liempdse uit. ,,Ik koos voor het boek, omdat ook Boxtel en Liempde worden genoemd in het verhaal." Van der Rijt voegt toe: ,,In haar intro vertelde ze dat ze op deze manier Noord-Brabant vertegenwoordigde. Dat vond ik erg mooi." Janske is de eerste leerling van het JRL die zich kwalificeerde voor de landelijke finale van Read2Me. ,,Wat ik zo knap vind, is dat ze tijdens het voorlezen duidelijk het verschil tussen de verschillende personages kan aangeven, zonder er een toneelstuk van te maken. Ik vond Janske in Utrecht de beste, al was de winnares ook erg goed." Lieke Star uit Hardenberg won de nationale voorleeswedstrijd, terwijl Pleun Bolt uit Wijchen er met de publieksprijs vandoor ging.

boeken

Extra bijzonder is dat Van Janske op Eerste Pinksterdag samen met haar docente Nederlands naar schrijfster Bon ging om te oefenen. ,,Annemarie zat in de jury van de provinciale wedstrijd en hoorde dat ik uit haar boek ging voorlezen. Ze vroeg

Boxtel

Open dag Dommelbad

Het Dommelbad aan de Schijndelseweg houdt zondag 31 mei tussen 13.00 en 16.00 uur een open dag. Die dag worden diverse demonstraties gegeven. Zo is om 13.15 uur aquabootcamp, zwemlessen en aquazumba te zien, om 14.15 worden demonstraties twimzwemmen, aquavaria en zwemlessen A, B, C verzorgd en om 15.15 uur kan het publiek kennismaken met aquajoggen, snorkelen en baby-peuterzwemmen. Meer informatie: www.hetdommelbad.nl.

me of ik een keer met haar wilde oefenen. Ze heeft me nog goede tips gegeven."

Deelname aan de landelijke finale leverde Janske een medaille op. Lachend: ,,Én we kregen nog een boek. Door al die finales heb ik inmiddels al heel wat boeken, ik kan de komende tijd vooruit..."

FOTO BOVEN: Janske van Kollenburg uit Liempde is de eerste leerling van het Jacob-Roelandslyceum die zich kwalificeerde voor de landelijke finale van voorleeswedstrijd Read2Me. Tijdens de eindstrijd, die dinsdag plaatsvond in Tivoli Vredenburg, eindigde ze buiten de prijzen. (Foto: Peter de Koning).