Afbeelding
Foto: Peter De Koning

Bloemenpracht op vier locaties in Van Gogh-jaar

Zonnebloemen kleuren veldjes Boxtel

Boxtel krijgt op vier locaties kleurrijke velden met zonnebloemen en andere veldbloemen. Op deze manier levert de gemeente zijn bijdrage aan de viering van het Van Gogh-jaar. Het werk startte gisterochtend, woensdag 27 mei op het groene perceel op de hoek van de Burgakker en de Raaphof. Vanaf juli tot en met september zullen de vier velden volop bloeien.


Oud-Boxtelaar
promoveert op
onderzoek ALS

Boudewijn Sleutjes (31) uit Boxtel is dinsdag gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De afgelopen vier jaren deed hij - dankzij financiering door het Prinses Beatrix Spierfonds - onderzoek naar aandoeningen die de zenuwcellen van spieren aantasten wat leidt tot verlammingsverschijnselen.

Afgelopen jaar heeft ALS (amyotrofische laterale sclerose) enorme bekendheid gekregen vanwege de wereldwijde aandacht door de Ice Bucket Challenge. In Nederland krijgen ongeveer vijfthonderd mensen de diagnose ALS. Na de diagnose leven de patiënten gemiddeld nog maar drie tot vijf jaar. Net als ALS wordt ook de zenuwaandoening progressieve musculaire atrofie (PMA) gekenmerkt door het geleidelijk afsterven van zenuwcellen in het ruggenmerg. Hierdoor ontstaan spierzwakte en verlammingsverschijnselen. Wanneer zenuwcellen ziek worden, kan dat leiden tot spontane activiteit van de spieren. ,,Het doel van mijn promotieonderzoek was om bij patiënten met ALS en PMA de zenuwcellen te bestuderen die deze spontane activiteit vertonen met behulp van nieuwe patiëntvriendelijke meetmethode", meldt Sleutjes.

Met zijn onderzoek heeft hij kunnen aantonen dat de overmatige activiteit van zenuwvezels, als ze van buitenaf elektrisch geactiveerd worden, potentieel kunnen helpen bij het stellen van de diagnose ALS en PMA. Ze zijn gerelateerd aan de achteruitgang van de spierfunctie. Verder heeft het onderzoek geleid tot nieuwe objectieve methodes om de mate van spontane spierbewegingen en een indicatie van zenuwcelverlies te meten. De metingen zorgen voor een beter begrip van het ziekteproces. Met deze meetmethoden kan nieuwe aanvullende informatie gemeten worden die direct maar ook op termijn van nut kan zijn in de klinische praktijk.

FOTO ONDER: Boudewijn Sleutjes, oud-scholier van het Boxtelse Jacob-Roelandslyceum, is aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam gepromoveerd op onderzoek naar aantasting van zenuwcellen.

Op woensdag 29 juli 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Daarom is 2015 uitgeroepen tot Van Gogh-jaar. Wereldwijd wordt Brabants' beroemdste kunstenaar geëerd met tentoonstellingen en evenementen. In Het Groene Woud worden als eerbetoon op tal van locaties zonnebloemen gezaaid.

De gemeente Boxtel doet dat op vier locaties: aan de Burgakker; op een perceel aan de Dennendreef dat onderdeel is van de Ecologische Verbindingszone (EVZ) Sparrenrijk-Kampina; in Park Lierenland in de wijk Oost langs de A2; op het perceel aan de Bosscheweg naast het politiebureau.


Activiteiten rond campagne NUL Verkeersdoden

De KBO Boxtel en KBO Liempde organiseren maandag 1 juni vanaf 13.30 uur in gemeenschapshuis De Rots een bijeenkomst over verkeerstheorie. De middag vindt plaats in de campagne Nul Verkeersdoden Brabant.

Nul Verkeersdoden Brabant richt zich dit jaar op de senioren. Hoewel deze groep de meeste ervaring heeft in het verkeer, kan een opfriscursus geen kwaad. Het doel: het aantal verkeersdoden moet omlaag. De bijeenkomst in De Rots is bestemd voor alle 55-plussers in de gemeente Boxtel en wordt verzorgd door autorijschool Eckhart. Deelname is gratis.

De komende tijd staan meer activiteiten op het programma. Zo wordt woensdag 17 juni een actiedag gehouden in de gehele provincie. In Boxtel wordt op de Markt van alles georganiseerd. Op 2 september wordt een fietstraining gegeven en in dezelfde maand is er een zogeheten 'opa en oma'-dag in samenwerking met basisscholen. Op 17 september is er een autotrainingscursus.

De campagne Nul Verkeersdoden Brabant startte in 2012 om het bewustzijn van weggebruikers over hun rol in het verkeer te vergroten. De campagne richt zich op de grootste risicogroepen in het verkeer: jongeren, fietsers en senioren. Meer informatie? www.nulverkeersdodenbrabant.nl.


Vrijwilligerssteunpunt

Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt netwerk- en mantelzorgcoaches voor de Vrijwillige Thuishulp. Ook is er plek voor mensen die met cliënten met een beperking een stukje op een elektrische duofiets willen gaan rijden. De Kinderboerderij zoekt mensen die in het weekend dieren willen voeren en verzorgen, ook zijn een klusjesman en bestuursleden nodig. Meer weten? Bel van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar (0411) 65 58 99 of mail: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Dagreis Groei & Bloei

Groei & Bloei Boxtel houdt zaterdag 6 juni de jaarlijkse dagreis met bezoek aan een aantal tuinen. De tocht voert deze keer naar Gelderland. Er worden tuinen bekeken in Nunspeet, Hoevelaken en Barneveld. De bus vertrekt om 08.00 uur vanaf het parkeerterrein van woonzorgcentrum Liduina, rond 18.30 uur zijn de deelnemers weer terug. Aanmelden kan bij Paul en Leni Simons via e-mail paul.simons@live.nl of telefoonnummer (0411) 67 39 68.

STA-P

Dat Boxtel start op het perceel aan de Burgakker, is niet zo vreemd. Lange tijd lag het er onaantrekkelijk bij, een flinke opknapbeurt kwam voor deze locatie zeker niet te vroeg. Bovendien vindt de gemeente de zonnebloemen hier mooi aansluiten bij de recente ontwikkelingen om de route STA-P (de historische as Stapelen-Sint Petrusbasiliek) een mooiere uitstraling te geven.

Twee medewerkers van Vogels Groenvoorziening uit Gemonde waren gisterochtend al vroeg in de weer. ,,Allerlei groen rooien, het oude hekwerk slopen, de bomen bevrijden van klimop, rotzooi opruimen. We zijn hier nog wel even bezig. Vanmiddag laten we een kraan komen om alles op te ruimen", vertelde Doy Meijs van het Gemondse groenbedrijf. Samen met stagiair Eloi Smits (van Helicon Boxtel) werkte hij zich gisteren in het zweet om ruimte te maken voor de zonnebloemen en veldbloemen die komende zomer dit stukje Boxtel zullen kleuren. De drie grote bomen op het perceel blijven vanzelfsprekend staan.

Op de website van Het Groene Woud staat een kaart met alle bloemenlocaties en extra informatie.

FOTO BOVEN: Doy Meijs (rechts) en Eloi Smits van Vogels Groenvoorziening uit Gemonde, aan het werk op het perceel aan de Burgakker. In de zomer bloeien hier zonnebloemen en andere veldbloemen. (Foto: Peter de Koning).

Boudewijn Sleutjes, oud-scholier van het Boxtelse Jacob-Roelandslyceum, is aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam gepromoveerd op onderzoek naar aantasting van zenuwcellen.