Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

'niet goed nagedacht over gevolgen'

Na 68 jaar raakt Boxtel 'muziekschool' kwijt

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met het besluit van de gemeente om niet verder te gaan met Stichting MIK Kunsteducatie, komt er een einde aan het instituut voor kunst- en cultuuronderwijs in Boxtel. Welgeteld 68 jaar was MIK dé plek waar Boxtelse kinderen en volwassenen les kregen in muziek, zang, dans of toneel. Maar na de zomervakantie krijgt cultuureducatie in de gemeente Boxtel een andere invulling.

,,Ik snap best dat de tijden veranderen, maar het is allemaal wel heel snel gegaan." Aan het woord is directeur Laurens Felix van MIK. Hij vraagt zich vooral af of goed is nagedacht over de gevolgen van het opzeggen van de samenwerking met MIK Kunsteducatie. ,,In twee maanden tijd is het besluit genomen. En dat terwijl we 68 jaar lang het kunst- en cultuuronderwijs in Boxtel hebben verzorgd. Dat vind ik best vreemd. Na de zomervakantie staan de cursisten voor een dichte deur, en waar moeten ze dan naartoe voor hun lessen?"

Volgens Felix is nog veel te onduidelijk hoe de kunsteducatie verder wordt vormgegeven. ,,Het onderwijs krijgt een grotere rol, maar hoe gaat dat eruit zien? Waar kunnen talentvolle leerlingen straks terecht? Het zijn allemaal vragen waar nog geen antwoord op is." Hoewel MIK al langere tijd worstelde met de financiële situatie én de toekomst, kwam het besluit van de gemeente Boxtel voor de directeur toch onverwacht. ,,Ik blijf erbij dat het allemaal te snel gaat en vind het jammer dat het zo is gelopen. Ik hoop dat de Boxtelse gemeenteraad tot een goed beleid voor kunst- en cultuureducatie komt."

In november 2014 heeft MIK aan de zeven gemeenten waar de instelling cursussen verzorgd, een reorganisatieplan voorgelegd. Insteek hierbij was continuering van educatie en werkaanbod en geen schade voor de betrokkenen. Deze bleek uiteindelijk niet gesteund te worden door de betrokken gemeentebesturen. In mei werd uitstel van betaling aangevraagd en een curator bekijkt nu de verdere mogelijkheden. Ook andere gemeenten hebben inmiddels bekendgemaakt de samenwerking met MIK niet voort te zetten, hetgeen betekent dat de stichting wordt opgeheven. Hiermee komt een einde aan een oud instituut dat aan de basis stond van cultuuronderwijs in Boxtel.

In 1947 stond deken Ignatius Broekman aan de basis van de oprichting van een Streekmuziekschool. De pastoor riep inwoners van Boxtel op om naar De Ark - tegenwoordig Tiga - te komen voor een demonstratie van leerlingen van een Limburgse muziekschool. Hierna werd ook in Boxtel een muziekschool opgericht. Tot 1979 was de Streekmuziekschool op diverse plaatsen gehuisvest en kreeg uiteindelijk onderdak in de vroegere Maria Koninginschool. De laatste jaren was MIK gehuisvest in Sint-Ursula aan de Baroniestraat.


De politie moet burgers weer in het oog krijgen

Blije dienders, burgers, partners en bestuurders. Dat is het doel van politie Basisteam Meierij, waar Boxtel deel van uitmaakt. In het team, dat een omvang heeft van 179 voltijdbanen en in zeven gemeenten actief is, vindt momenteel een grote reorganisatie plaats.

Teamchefs Han van der Heijden en Erik Wanders gaven dinsdagavond een presentatie aan de Boxtelse gemeenteraadsleden over de realisatie van 'een team voor de toekomst', zoals zij de reorganisatie omschreven. Een resultaat van allerlei sessies, óók met inwoners en bestuurders. ,,Vanuit Den Haag komt er van alles op je af. Dat is soms knokken, maar dat hoort erbij. En vernieuwen is belangrijk. Burgers vragen meer én medewerkers willen verder. Bovendien kunnen digitale ontwikkelingen de vernieuwingen ondersteunen", lichtte Van der Heijden toe tijdens de beeldvormende bijeenkomst in de spiegeltent, waar de raadsfracties eenmalig vergaderden.

UIT HET OOG

Vergroten van de veiligheid, meer service bieden en slimmer inzetten van de politiecapaciteit zijn enkele voorbeelden van veranderingen. ,,De organisatie gaat kantelen. Voorheen bepaalden allerlei afdelingen wat goed is voor werknemers, terwijl agenten zelf behoorlijk goed weten wat nodig is", zegt Van der Heijden.

Bij de reorganisatie wordt de burger centraal gezet, benadrukken de teamchefs. ,,Je kunt stellen dat we de burger de laatste jaren uit het oog zijn verloren", aldus Wanders. Zo is het de bedoeling dat er intensiever wordt samengewerkt met inwoners en andere partijen die kunnen bijdragen aan meer veiligheid en wordt er geëxperimenteerd met nieuwe technologieën. Zo krijgt het basisteam binnenkort beschikking over scanapparatuur waarmee sneller gegevens op te halen zijn. ,,Bovendien vinden we het belangrijk dat agenten weten wat er speelt in wijken. Zij worden administratief ontzorgd, zodat ze zich op het buitenwerk kunnen concentreren en dichter op de inwoners zitten."

Het is de bedoeling dat de reorganisatie op 1 januari 2017 is doorgevoerd. Momenteel wordt gestart met allerlei projecten. Wanders: ,,Inwoners zullen hier binnenkort meer over horen."


SP in actie tegen

bezuinigingen

in de zorgsector

De SP-afdeling Boxtel heeft vorige week 350 handtekeningen opgehaald tegen de bezuinigingen in de zorg. Dat gebeurde in de wijk Oost, bij de Zwaanse Brug en de supermarkt Plus in de wijk Selissenwal. Vrijwilligers van de SP zijn zaterdag 30 mei tussen 11.00 en 15.00 uur aanwezig in winkelcentrum Oosterhof.

,,Uit de reacties blijkt dat mensen de schandalen en bezuinigingen in de zorg meer dan beu zijn. De volkspetitie is een initiatief van de vakbonden FNV en CNV en wordt ondersteund door de SP. De vakbonden willen in totaal 300.000 handtekeningen ophalen en daarmee de regering en de Tweede Kamer onder druk zetten om de bezuinigingen in de zorg te stoppen", aldus het Boxtelse bestuurslid Willem van Meurs van de SP.

De actie loopt tot half juni. Inmiddels zijn al ruim 200.000 handtekeningen opgehaald. De verwachting is dat het gewenste aantal ruim overschreden zal worden, waarbij het ook mogelijk is een paraaf digitaal te zetten op de website www.fnvvoorzorg.nl. Volgens afdelingsvoorzitter en gemeenteraadslid Marije van Kuijk staat de partij helemaal achter de actie van FNV en CNV. ,,Van de zorg wordt steeds meer een markt gemaakt, waar de centen boven de kwaliteit gaan. De kosten kunnen gedrukt worden door bureaucratie aan te pakken, de marktwerking uit te bannen, een eind te maken aan de macht en grote winsten van de zorgverzekeraars, te stoppen met absurde beloningen aan de top en door professionals van de werkvloer weer aan het roer te zetten."