gemeente kiest voor andere vorm

Geen toekomst MIK Kunsteducatie in Boxtel

MARIËLLE WIJFFELAARS

MIK Kunsteducatie verdwijnt uit Boxtel. Nadat de gemeente eerder bekend maakte de subsidie voor MIK te stoppen, is nu besloten de kunst- en cultuureducatie op een andere manier in te vullen. Hierin is een grote rol weggelegd voor het Boxtelse basisonderwijs.

Een paar weken geleden vroeg MIK uitstel van betaling aan bij de rechtbank in 's-Hertogenbosch. Aanleiding was dat de zeven gemeenten waar MIK actief is - Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Veghel, Sint-Oedenrode Vught en Uden - besloten de subsidie per 1 juli te stoppen. ,,MIK kreeg 580.000 euro subsidie", vertelt de Boxtelse wethouder Marusjka Lestrade. ,,Er waren 560 Boxtelse leden, op een inwoneraantal van ruim 30.000 zijn dat er niet zoveel. Reden genoeg dus om eens goed te kijken naar de wijze waarop kunst- en cultuureducatie gegeven zou moeten worden."

DOORSTROMEN

Volgens Lestrade hebben alle kinderen recht op cultuuronderwijs en zou dit niet voorbehouden moeten zijn aan een selecte groep. Op vier basisscholen loopt inmiddels het CMK-traject wat staat voor Cultuureducatie Met Kwaliteit. Op de Sint-Petrusschool, Prinses Amaliaschool, De Hobbendonken en De Spelelier wordt extra aandacht besteed en diverse cultuurvormen als film, cultuurhistorie en kunst. De komende tijd wil Lestrade het CMK-traject ook op andere scholen introduceren. ,,De gemeente stelt geld beschikbaar om op de basisscholen een cultuurcoördinator aan te stellen die zich bezighoudt met de vorm van het kunstonderwijs. Hier ligt ook een taak voor Cultuurbox. Deze marktplaats bemiddelt tussen vraag en aanbod en kan onder meer kijken wat er mogelijk is aan naschoolse activiteiten."

De wethouder borduurt met dit concept voort op de structuur van de brede scholen in Boxtel. Leerlingen krijgen tijdens schooltijd les in bepaalde vakken en kunnen ook na school hierin lessen volgen. Vervolgens is er een verdiepingsfase waarbij een kind doorstroomt naar een gespecialiseerde docent. Lestrade: ,,We voeren momenteel gesprekken met kunst- en cultuurdocenten om de mogelijkheden te bekijken. Door hen ruimtes die in bezit zijn van de gemeente ter beschikking te stellen, blijft het lesgeld laag en dus kunnen meer kinderen die verdiepingsslag maken." Ook wordt bekeken of het mogelijk is een zogeheten talentenfonds in het leven te roepen om zo jonge talentjes meer kansen te geven en eventueel financieel te ondersteunen.

GROTERE ROL

Deze ontwikkelingen betekenen dat er voor MIK Kunsteducatie geen toekomst meer is in Boxtel. ,,Het is inderdaad klaar", zegt Lestrade. ,,De tijden veranderen en de huidige tijd vraagt om een andere benadering van cultuureducatie. Een grotere rol dus voor het basisonderwijs aangevuld met gespecialiseerde docenten."

Op pagina 5: 'Na 68 jaar raakt Boxtel 'muziekschool' kwijt'.