Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Atelierroute Kunstlicht99 veelzijdig en informatief

Kijkje nemen in Boxtelse ateliers

MARGO BARTELDS

De kunstenaars van Kunstlicht99 boden zaterdag en zondag in de Atelierroute 2015 een blik in hun eigen werkplaats. In de uitnodiging gaven ze aan dat niet alleen hun werk bekeken kon worden, maar ook wilden de kunstenaars graag vertellen het proces en de achtergrond van het eigen werk.

In het atelier van Toon Stalpers aan de Robert Schumanlaan kwam de bezoeker ogen te kort om alle helder gekleurde schilderijen rustig te bekijken. Stalpers gaf aan dat het werk een reflectie is zoals hij zich voelt op de dag dat hij een werk maakt. ,,Elk werk maak ik op één en dezelfde dag. Alleen dan kan ik die unieke emotie in één geheel schilderen", legt hij uit. In zijn werk gebruikt hij meestal niet meer dan drie kleuren in verschillende tinten. ,,Het onderwerp geeft het kleurschema", vertelt de schilder vol enthousiasme. Zijn werk typeert hij zelf als kleurrijk, dynamisch en enthousiast.
In het voormalig postsorteercentrum aan de Fellenoord, toonden onder andere Rasim Huseynov en zijn vrouw Wava Roestanova, beiden geboren en getogen in Azerbeidzjan, hun werk. Roestanova gebruikt verschillende technieken. In het grafisch werk gecombineerd met aquarelleren, geeft ze met veel kleurgebruik uiting aan de wens om in wereldverband, oost en west, samen gelukkig te leven. Gepassioneerd vertelt Roestanova: ,,Kunst is contact, is samen praten en is geluk. Ik geef de emotie van de wereld weer en vertel daarover". Haar man Huseynov spreekt over het gevoel van vrijheid in zijn werk. ,,Daarom wil ik het ook niet inlijsten in kleine, enge lijsten. Mijn werk heeft ruimte nodig", verklaart hij.

HERKENBARE SMAAK


Het onlangs volledig gerestaureerde en verbouwde huis aan de Burgakker 19 toonde het werk van architect Frans Schweigmann. Het oorspronkelijke huisje dateert van 1850 en is na een eerdere renovatie in 1987 nu op een innovatieve wijze aangepast aan de meer abstracte wens van de huidige eigenaar. Schweigmann, ook voorzitter van Kunstlicht99, geeft aan dat een dergelijke renovatie veel creativiteit vergt. ,,Een architect is eigenlijk een kunstenaar die beperkt is door allerlei bouwkundige wetten", legt hij uit. Dat verklaart ook zijn lidmaatschap van de Kunstenaarsvereniging. Uit nieuwsgierigheid kwamen velen hier even binnen wippen. Een minderheid was geïnteresseerd in de uitleg van de architect. Op 10 en 11 september tijdens het monumentenweekend, is dit pand ook te bezichtigen.

Op het adres Bosscheweg 25, trokken het zeefdrukwerk van Nantsje Vonk en de schilderijen en ruimtelijke werken van Bea de Leeuw behoorlijk wat bezoekers. De enthousiaste en bevlogen uitleg van de kunstenaars maakte indruk. Zij gaven echt een kijkje 'in eigen keuken', waardoor hun werk een 'prettige, herkenbare smaak' kreeg.

OP DE FOTO: Kunstenaars Rasim Huseynov en Wava Roestanova toonden hun werk in het voormalig postsorteercentrum op Fellenoord. (Foto: Peter de Koning).


WOONOMGEVINGSPLOEG SINT-JOSEPH THEMA TENTOONSTELLING

Nieuwe expositie in etalage Baanrots

STEFAN LATIJNHOUWERS

Het kostte de zes studentes van de Boxtelse vakinstelling Sint-Lucas dinsdagmorgen weinig moeite om vóór en ín de etalage van het appartementencomplex Baanrots minutenlang met een tevreden glimlach te poseren voor de verschillende fotografen. De etalage, die regelmatig het decor vormt voor een expositie van de studenten, werd in het bijzijn van leden van de zogeheten Woonomgevingsploeg (WOP) - het thema van de tentoonstelling - onthuld.

Investeren in leefbaarheid is het credo van woonstichting Sint-Joseph, waarbij de WOP-ploeg in de wijk Selissenwal een belangrijke rol speelt. ,,We willen met de nieuwe etalage in het complex Baanrots aandacht vragen voor het werk van de 'woppers'", liet woordvoerder Inge Huisman van de woonstichting weten. ,,Het is de tweede keer dat de ploeg op deze manier in de kijker wordt gezet. De leden van het team zijn vaak actief op zogeheten weesplekken, plaatsen waar reguliere onderhoudsploegen van de gemeente of de WSD niet of nauwelijks komen."

Maud Verheijen van SintLucas, die het ontwerp maakte voor de etalage, en haar collega-studenten Alieke Kalkman, Nanneke van den Hurk, Jessica Rijkers, Marjolein Vlems en Emy van Dijk waren afgelopen week druk in de weer om de etalage een nieuwe aanblik te geven. ,,Het was heel leuk om op deze manier het werk van de WOP-ploeg te belichten", liet vierdejaars Maud na de onthulling enthousiast weten. ,,Dit is voor ons meteen het laatste examenonderdeel, oftewel de zogeheten meesterproef. De docent die ons begeleidt en beoordeelt, Jeannine van den Boer, is hier vandaag ook aanwezig. Ik ben heel blij met het eindresultaat. Vooral omdat het heel goed in beeld brengt wat ik voor ogen had, namelijk de herkenbaarheid en de bekende elementen van de WOP-ploeg zoals het gele hesje terug laten komen in de expositie. Ook de schildering op achterwand is heel goed gelukt."

De studenten hebben de etalage ingericht met diverse materialen en artikelen, waaronder naast de gele hesjes onder meer een kruiwagen, tuingereedschap, een koelbox voor de lunch en een afbeelding van het bekende WOP-busje. Maud: ,,Dat voertuig mocht natuurlijk niet ontbreken. Als je praat over herkenbaarheid, is dat een voertuig dat veel mensen in Boxtel vaak zien rijden en associëren met de Woonomgevingsploeg."

SCHOFFELEN

Het inrichten van de ruimte in Baanrots komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Sint-Joseph en SintLucas. Twee keer per jaar wordt de tijdelijke tentoonstelling gewisseld. De studenten willen met de fraai ingerichte en beschilderde ruimte in Baanrots laten zien dat de Woonomgevingsploeg zich in Boxtel inzet voor een leefbare omgeving.

De WOP-ploeg verricht de meest uiteenlopende klusjes, waaronder het opruimen van verborgen stukjes groen, schoonhouden van brandgangen en vegen van vergeten hoekjes. ,,Denk daarnaast ook aan het repareren van schuttingen en lampen en schilderwerk en het onderhouden van tuinen. Eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden. We doen dus veel meer dan alleen het aanharken en schoffelen van plantsoenen", benadrukt begeleider Wally van der Werff van de WOP-ploeg. ,,In feite komen wij in actie voor mensen die bepaalde werkzaamheden zelf niet meer kunnen uitvoeren, zoals ouderen. En dat doen we met veel plezier. Het geeft veel voldoening om deze mensen te helpen."

OP DE FOTO: Zes studenten van de Boxtelse vakinstelling SintLucas, hier met voorman en begeleider Wally van der Werff van de WOP-ploeg, onthulden dinsdag de door hun ingerichte nieuwe etalage in complex Baanrots. (Foto: Stefan Latijnhouwers).

Boxtel

Atelier De Ruimte

In creatief atelier De Ruimte op het adres Selissen 6 in Boxtel is donderdag 4 en vrijdag 5 juni van 11.00 tot 15.00 uur een expositie te zien met werken van cursisten. Bezoekers kunnen kennismaken met het cursusaanbod en proeven aan de inspirerende sfeer die in en rond De Ruimte te vinden is. Na de zomervakantie gaan de initiatiefnemers ook van start met een jongerengroep. Zondag 30 augustus is er een kijkdag van 11.00 tot 15.00 uur. Kijk op www.deruimtebeleven.nl.

Afbeelding