In 2011 behaalde de bakkerij van De Werf de finale bij de verkiezing voor het lekkerste worstenbroodje van Brabant. (Foto: Albert Stolwijk).
In 2011 behaalde de bakkerij van De Werf de finale bij de verkiezing voor het lekkerste worstenbroodje van Brabant. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

WILLIAM LINSSEN STOPT NA VEERTIEN JAAR

Boxtel's Harmonie gaat op zoek naar dirigent

Na veertien jaar de artistieke leiding te hebben gehad over Boxtel's Harmonie stopt William Linssen als dirigent van deze muziekvereniging. Net als het bestuur vindt hij de tijd rijp dat er een nieuwe wind gaat waaien door het orkest waar hij als achtjarig ventje aan de hand van zijn vader de eerste stappen zette op weg naar een professionele muziekcarrière.

Vorig jaar, na afloop van de twee succesvol verlopen Eftelingconcerten, werd Linssen (47) door de orkestleden nog in de bloemetjes gezet. Kort ervoor stond hij immers twaalf en een half jaar 'op de bok' bij Boxtel's Harmonie. Maar van een officiële herdenking van zijn koperen dirigeerjubileum wilde de Boxtelse musicus niets weten. Het typeert de bescheidenheid die Linssen de voorbije jaren aan de dag legde.

Die bescheidenheid als dirigent betekent echter geenszins dat Linssen muzikaal geen gedreven persoonlijkheid is. Hij wist met Boxtel's Harmonie sinds 2001 fraaie muzikale prestaties neer te zetten.

Op het concourspodium, waar onder meer een eerste prijs met het hoogste aantal punten van de wedstrijd werd behaald. Maar vooral ook met spraakmakende muziekevenementen.


Leerlingenorkest
op Dommeloever
in hartje Boxtel

Bij de Zwaanse Brug laten de leerlingen van Boxtel's Harmonie zaterdag 30 mei vanaf 14.00 uur horen wat zij in hun mars hebben. Het opleidingsorkest verzorgt een gratis toegankelijk openluchtconcert en hoopt daarmee nieuwe leerlingen te werven.

Al jaren verzorgt Boxtel's Harmonie grotendeels zelf haar muziekopleiding met gediplomeerde docenten. Vanaf het noten leren lezen tot en met het bespelen van een blaas- of slagwerkinstrument. Na de zomervakantie begint weer een nieuwe lessenreeks. Wie daarbij wil instromen, is welkom. Via de basisscholen zijn kinderen uitgenodigd om naar het Dommelconcert te komen luisteren en zich te laten informeren over de mogelijkheden muziekles te volgen. Via www.boxtelsharmonie.nl is ook informatie beschikbaar.

Musicals in Concert, een popprogramma dat het Boxtelse publiek werd aangeboden door de jubilerende ODC-veteranen en diverse podiumontmoetingen met lokale én landelijke solisten vormen slechts een greep uit hetgeen door de jaren heen op de planken is gebracht.

NIEUWE IMPULS NODIG

,,In 2001 zag ik een mooie kans om 'mijn' orkest verder te brengen. Daarin zijn we samen geslaagd. Boxtel's Harmonie kan zich op allerlei vlakken meten met toonaangevende clubs. Maar ik voel dat er een nieuwe impuls nodig is. Ik heb hier altijd met veel plezier gewerkt, maar merkte de maanden ook dat het allemaal wat moeizamer ging. Dan is het goed dat voor vernieuwing wordt gekozen", vertelde Linssen gisteren in een toelichting.

Onder leiding van Linssen groeide het harmonieorkest fors. Het telde vorig jaar een recordaantal van zeventig muzikanten, dat bovendien in nagenoeg alle instrumenten optimaal bezet is. Met name het rijk bezette houtregister is mede aan de inzet van de nu scheidende dirigent te danken.

Linssen werkte jarenlang als klarinettist in de Koninklijke Militaire Kapel. Sinds enkele jaren is hij als muziekdocent verbonden aan het Baanderherencollege. Ook dirigeert hij elders blaasorkesten. Als klarinetleraar blijft Linssen werkzaam voor Boxtel's Harmonie. De vereniging heeft de muziekopleiding grotendeels in eigen beheer en wordt daardoor minder getroffen door de opheffing van MIK Kunsteducatie.

KOFFIECONCERT

Het bestuur van Boxtel's Harmonie heeft nog geen opvolger gevonden voor dirigent Linssen. De rest van dit jaar neemt Jules van de Loo uit Vught de leiding op zich. Ondertussen wordt een sollicitatieprocedure opgestart. Van de Loo debuteert zondag 30 mei met de Boxtelse muzikanten. Dat gebeurt tijdens het koffieconcert dat vanaf 11.00 uur wordt gehouden in gemeenschapshuis De Walnoot in het kader van de jubileumweek.

FOTO ONDER: William Linssen dirigeert Boxtel's Harmonie tijdens het concert Muziek in Beeld, vorig jaar november. (Foto: Albert Stolwijk).

FOTOPROJECT ZORGGROEP ELDE EN MIK

'Ouderen stoppen veelal met het maken van foto's'

'De eeuwigheid van een fotoboek'. Dat is de titel van een fotografieproject dat volgende week gelanceerd wordt door de Zorggroep Elde en MIK Kunsteducatie. In centrumverpleeghuis Liduina in Boxtel wordt in beeld gebracht hoe ouderen op een prettige manier geprikkeld en uitgedaagd kunnen worden om weer in aanraking te komen met kunst en cultuur.

Zorggroep Elde en MIK hebben de handen ineen geslagen om fotografie weer bereikbaar te krijgen bij zorgbehoevende senioren. Het was manager Ad van Rozendaal van de Boxtelse zorginstelling die het opviel dat zijn cliënten nooit fotograferen: ,,Iedereen heeft stapels foto's van vroeger, maar er komen nooit foto's bij. Senioren stoppen met fotograferen, hoe zou dat toch komen?"

Met dit vraagstuk zijn twee zorgkunstenaars en fotografes van MIK aan de slag gegaan. In samenwerking met de activiteitenbegeleiders van de Zorggroep Elde hebben ze een fotografiekast ontworpen waarin alle materialen zitten voor tien verschillende workshops speciaal voor senioren. De workshops zijn door Nicole Minneboo en Myriam Simons tot in detail

uitgewerkt, zodat activiteitenbegeleiders er direct mee aan de slag kunnen.

NET ALS VROEGER

De fotografieactiviteiten hebben volgens Van Rozendaal verschillende doelen: goed leren kijken naar de mensen en dingen om je heen, de omgeving verkennen, in gesprek gaan met elkaar, jezelf en elkaar waarderen en foto's maken die je later terug kunt kijken. Net als vroeger. ,,De senioren worden geprikkeld om naar buiten te gaan en van het pad af te gaan om een boom van dichtbij te fotograferen."

De manager vertelt dat de senioren in de workshops werken met iPads. ,,Dit klinkt heel modern, maar iPads zijn veel gebruiksvriendelijker dan compacte camera's. Er zitten minder knoppen op en je ziet de foto direct op een groot scherm."

Zorggroep Elde heeft tien locaties in Boxtel en omgeving. Tijdens de feestelijke kick-off worden cliënten en medewerkers van de locaties woensdagmiddag uitgenodigd voor een drankje, een taartje en een fotografieworkshop. Van Rozendaal: ,,De cliënten kunnen zich ook door een professionele fotograaf laten portretteren, met familie of alleen."

Afbeelding