De Boxtelse CDA-fractie is blij dat de overlast in de oude boomgaard is verminderd. Toch houdt men de vinger aan de pols. (Foto: Peter de Koning).
De Boxtelse CDA-fractie is blij dat de overlast in de oude boomgaard is verminderd. Toch houdt men de vinger aan de pols. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'MINDER OVERLAST IN OUDE BOOMGAARD'

CDA in gesprek met hangjongeren Boxtel

MARC CLEUTJENS

Fractievoorzitter Hélène van As van het CDA gaat binnenkort met burgemeester Mark Buijs in gesprek met hangjongeren in Boxtel. Aanleiding voor het gesprek, dat op een uitgaansavond zal plaatsvinden, is de problematiek rond de oude boomgaard achter 't Hofje waarvoor het CDA eerder dit jaar een reeks plannen presenteerde die inmiddels door het gemeentebestuur zijn opgepakt.

,,Het was eigenlijk de bedoeling om met de burgemeester op werkbezoek te gaan bij de omwonenden van de oude boomgaard omdat er de laatste maanden veel klachten waren over overlast door hangjeugd", licht Van As toe. ,,Maar sinds er meer aandacht is voor dit mooie stukje Boxtel en er meer onderhoud wordt verricht, lijkt de hinder flink verminderd."

De fractievoorzitter van het CDA is blij met die ontwikkeling. ,,De oude boomgaard is een pareltje in hartje Boxtel en het doet ons deugd dat onze plannen zoveel positieve reacties hebben opgeleverd." Ze is opgetogen over de klankbordgroep die wethouder Eric van den Broek heeft samengesteld.

VERGADERCIRCUS

Binnenkort is de eerste bijeenkomst van deze werkgroep. ,,De wethouder heeft beloofd dat het geen langdurig vergadercircus wordt, maar dat er na een vlotte inventarisatie spijkers met koppen geslagen kunnen worden om de oude boomgaard verder te versterken." Van As neemt zelf ook zitting in de werkgroep. ,,Ik ben blij dat bewoners nu al resultaat zien. Meer onderhoud en extra toezicht leiden dus al tot een positief resultaat."

Het CDA is wel benieuwd waar de hangjongeren gebleven zijn die zich doorgaans rondom de oude boomgaard en de gemeentevijver aan de Mgr. Bekkersstraat ophielden. Van As: ,,Het is een bekend fenomeen dat jongeren zich verplaatsen en op zich is het helemaal niet erg dat ze ergens willen rondhangen. Zolang dat maar niet tot overlast leidt voor andere inwoners."

De fractievoorzitter van het CDA is momenteel in goed contact met jongerenwerkers van ContourdeTwern om meer zicht te krijgen op het gedrag van de jeugd. ,,Duidelijk is dat er voor deze doelgroep niet zo heel veel te doen is in Boxtel en dat jongerencentrum B-Town kennelijk niet voor alle groepen even attractief is."

Op uitnodiging van het CDA gaat burgemeester Buijs binnenkort met fractievoorzitter Van As en de politie hangjongeren bezoeken. ,,We willen graag van ze horen wat ze bezighoudt en wat ze missen in Boxtel. Duidelijk is dat er voor bepaalde groepen niet zo veel te beleven is."

Het CDA presenteerde begin dit jaar een uitgebreid aantal plannen dat de oude boomgaard moeten veranderen in een bruisend stadsparkje waar plek is voor ontspanning en activiteiten, zoals kleinschalige theatervoorstellingen. ,,Nu al zie je dat vaker schoonmaken leidt tot minder hondenpoep."

Wethouder Van den Broek reageerde eerder enthousiast op de plannen van het CDA en gaf meteen aan ze te omarmen. Door in een klankbordgroep in gesprek te gaan met bewoners en andere partijen, wil hij in beeld brengen welke mogelijkheden er zijn om deze cultuurhistorische plek te versterken.