BESTUUR: 'MUZIEK MAKEN IS ZÓ LEUK'

Gildenbondsharmonie werkt aan de toekomst

MARC CLEUTJENS

Met het debat over de toekomst van kunst en cultuur in het vooruitzicht - maandag 1 juni is het zover - blijkt dat veel verenigingen in Boxtel worstelen met soortgelijke problemen: vergrijzing, teruglopend ledenaantal, dalende sponsorinkomsten en het wegvallen van gevestigde opleidingsinstituten zoals MIK Kunsteducatie. Tegelijkertijd wordt met leden gezocht naar oplossingen om de vereniging ook de komende decennia overeind te houden. De Gildenbondsharmonie maakt er werk van en wil nieuwe wegen gaan bewandelen. ,,De maatschappij verandert en wij zullen mee moeten veranderen."

De bestuursleden Henk Tromp en Karel Snijders vertellen in aanloop naar het debat in spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen dat ze de circa 120 leden van de Gildenbondsharmonie recentelijk hebben 'verrast' met een notitie waarin de blik op de toekomst wordt gericht. Daarin wordt zelfs gesproken over een culturele revolutie die misschien wel nodig zal zijn om de bakens te verzetten en de in 1908 opgerichte Gildenbondsharmonie nog eens minimaal honderd jaar te behouden.

Op korte termijn moeten in elk geval stappen gezet worden om de opleiding van leerlingen ook na de zomervakantie voort te kunnen zetten. Nu geschiedt de opleiding deels door docenten van MIK Kunsteducatie, maar nu de kunstinstelling in surseance van betaling verkeert, moet voorkomen worden dat de leden van het blaasbandje en het leerlingenorkest in een gat vallen. ,,Een opleiding tegen een redelijke vergoeding zullen we dus zelf ter hand moeten nemen of uitbesteden aan zzp'ers", zegt Tromp. Een besluit is nog niet gevallen, maar de tijd dringt nu de zomervakantie met rasse schreden nadert.

OUBOLLIG?

Het bestuur van de Gildenbondsharmonie constateert dat de veranderende samenleving ook gevolgen heeft voor het verenigingsleven. ,,Waar leden vroeger van vader op zoon lid werden en vrijwel nooit meer weg gingen, zien we nu dat leden veel meer zappen", zegt Snijders. ,,Dat leidt ertoe dat er vaker gaten vallen in onze orkesten. We zijn tevreden over de manier waarop blaasbandje en leerlingenorkest functioneren, maar het blijkt toch heel lastig om nieuwe aanwas te interesseren voor de harmonie."

Snijders geeft aan dat projecten als Windkracht 6, waarin basisscholieren samen met muzikanten van de Gildenbondsharmonie en docenten van MIK Kunsteducatie kennis maakten met muziekinstrumenten, te weinig vruchten heeft afgeworpen. ,,Heel veel kinderen vonden het leuk om mee te doen, maar uiteindelijk is maar een handjevol blijven hangen. En dat is heel jammer, zeker omdat samen muziek maken zo ontzettend leuk is. Wie dat eenmaal ontdekt, kan niet meer zonder."

Het bestuur van de Gildenbondsharmonie werpt in haar notitie aan de leden de vraag op of het woord harmonie misschien te oubollig is. ,,Daarom opperen we ideeën om te komen tot een veel ruimere muziekvereniging waar misschien wel meer plaats is voor andere instrumenten en we meer disciplines aanbieden. Denk aan kleinere combo's die pop en rock spelen of orkestjes die juist klassieke composities spelen. De perceptie dat lid zijn van een harmonie alleen betekent dat je achter een tamboer-maître aanloopt op weg naar een aubade voor een honderdjarige, is niet meer van deze tijd", aldus bestuurslid Tromp.

GEEN DICTAAT

Met het rondsturen van een notitie, die later in overleg met alle leden moet leiden tot een nieuw beleidsplan, heeft het bestuur geen dictaat op papier gezet. ,,Het zijn denkrichtingen, soms wat prikkelend opgeschreven om het debat binnen onze vereniging op gang te brengen", vertelt bestuurslid Snijders. Dat laatste is aardig gelukt, voor en na de repetities wordt veelvuldig gesproken over de toekomst van de Gildenbondsharmonie.

Naast het behouden en versterken van de opleiding, staat ook de aanwas van leden hoog in het vaandel. ,,Boxtel is de laatste decennia best aardig gegroeid, maar in verhouding zijn we net als veel andere clubs of verenigingen niet meegegroeid", constateert Tromp.

Hij vervolgt: ,,We moeten dus wegen zien te vinden om mensen weer te interesseren om lid te worden van onze muziekvereniging. We denken dat dat beter kan lukken als we een soort multidisciplinaire club worden waar het plezier in muziek maken voorop staat", vult bestuurslid Snijders aan.

ONZE GILDENBONDS

Om de financiële basis van de Gildenbondsharmonie te versterken, is recentelijk onder de leden een nieuw sponsorprogramma gepresenteerd. Ook bedrijven en instellingen hebben ermee kennis gemaakt en zijn uitgenodigd om ondersteuning te bieden. Onder de noemer 'Onze Gildenbonds' is naast het traditionele donateur- en sponsorschap een steunfonds opgezet dat individuen en bedrijven in staat stelt aansluiting te zoeken bij de muziekvereniging. Deze nieuwe sponsors krijgen afhankelijk van het pakket dat wordt gekozen allerlei privileges. Het geld wordt gebruikt voor de opleiding van leerlingen en het werven van goede dirigenten die leiding geven aan de verschillende orkesten.