RAADSLID BRESSERS: 'MOEILIJKE TIJDEN'

SP wil adviespunt voor ondernemers en zzp'ers

MARC CLEUTJENS

Boxtel moet een adviespunt inrichten waar kleine ondernemers en zzp'ers terecht kunnen voor vragen op allerlei vakgebieden. Dat bepleit het Boxtelse SP-raadslid Marco Bressers.

Bressers wil weten of het gemeentebestuur van Boxtel bereid is het voorbeeld van buurgemeente Sint-Oedenrode te volgen, waar een adviespunt veel vruchten afwerpt. ,,Het adviespunt kan een impuls zijn voor kleine ondernemers en zzp'ers die zich op deze manier samen kunnen versterken op allerlei kennisterreinen." Het raadslid geeft eveneens aan dat deelnemers aan zo'n adviespunt gezamenlijke voordelen kunnen behalen, bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen en financieringen.

Door de veranderingen op de arbeidsmarkt, onder meer door de Participatiewet, en de aanscherping van regelgeving op het gebied van kredietverstrekking, maken veel kleine ondernemers en zzp'ers volgens Bressers moeilijke tijden door. ,,Uit onderzoek blijkt zelfs dat één op de zes zzp'ers onder de armoedegrens leeft. Boxtel telt vele kleine ondernemers. Door gesprekken met Boxtelse ondernemers, ondernemersvertegenwoordigers en de reacties op de door de SP georganiseerde MKB- informatieavond, hebben wij geconcludeerd dat er vooral bij kleine ondernemers behoefte bestaat aan ondersteuning en gezamenlijke slagkracht."

NETWERK

Het SP-raadslid stelt dat zijn fractie van mening is dat de gemeente het initiatief neemt om in de behoefte van een adviespunt te voorzien. ,,Het Ondernemers Adviespunt in Sint-Oedenrode is een geslaagd voorbeeld van ondersteuning voor kleine ondernemers en zzp'ers", stelt Bressers. ,,De stichting biedt een netwerk aan van gespecialiseerde coaches waar je als ondernemer vragen of problemen aan kunt voorleggen. Bij een crisissituatie waar dringend advies nodig is, staan specialisten klaar om begeleiding te geven."

De SP denkt dat het inrichten van een ondernemersadviespunt louter voordelen kan hebben. ,,Kleine ondernemers en zzp'ers worden ondersteund naar zelfredzaamheid, voorkomen kan worden dat gevestigde kleine zelfstandigen in de bijstand terechtkomen, persoonlijke ellende van deze mensen kan voorkomen worden, startende zzp'ers gaan van uitkering naar werk en voor de gemeente zou het kostenbesparend zijn. Een échte win-winsituatie."

Het Ondernemers Adviespunt ZZP in Sint-Oedenrode is een initiatief van de gemeente Sint-Oedenrode, de provincie Noord-Brabant en Agrifood Capital. Het is gevestigd op de Campus Fioretti en begeleidt en adviseert ondernemers op vele terreinen.

Naast de aanwezigheid van een kennisnetwerk en de mogelijkheid om aan te pakken bij onverwachte crisissituaties waarin kleine ondernemers terecht kunnen komen, biedt het steunpunt een uitgebreid jaarprogramma aan met workshops over onderwerpen die gerelateerd zijn aan actuele vraagstukken waarmee ondernemer te maken hebben. ,,Door krachtenbundeling van ondernemers en andere samenwerkende partijen zoeken wij naar collectieve voordelen en synergie-effecten, op het gebied van bijvoorbeeld verzekeringen en financieringen", zo met het Ondernemers Adviespunt ZZP op haar website.


Ierse en Keltische
klanken op terras
Vandaag Kookt...

Op het terras van cultureel restaurant Vandaag Kookt... aan het Stationsplein in Boxtel klinkt zondagmiddag 31 mei Ierse en Keltische muziek. Ton de Jong en Frans Rovers vormen samen het duo Spelt en hebben in de regio reeds hun sporen verdiend met hun muziek.

,,Hoewel Spelt veel muzieksoorten kan brengen, zijn de Ierse en Keltische klanken zeer aangenaam om naar te luisteren. Zowel rustige, lekker in het gehoor liggende als vlotte ritmische melodieën zijn Ton en Frans toevertrouwd. In deze muziek maken vooral de tin wistle, accordeon en dwarsfluit de toon", meldt uitbater Jan Bergman van Vandaag Kookt...

Het duo koos voor de naam Spelt omdat dit een oude graansoort is die weer volop in de belangstelling staat en in verschillende voedingsmiddelen wordt gebruikt. De muziek van het duo heeft ook kenmerken van zowel vroeger als van nu. Het optreden op het terras van Vandaag Kookt... (bij slecht weer binnen) begint om 15.30 uur. De toegang is gratis. Luisteraars kunnen na afloop tegen betaling genieten van een drie-gangenmenu dat wordt bereid door een van gastkoks die in het Boxtelse restaurant koken.


Sint-Joseph besteedt uit

Vanaf 1 juni besteedt woonstichting Sint-Joseph dagelijks onderhoud uit aan één partij: firma Van Wijnen in Rosmalen. Sint-Joseph regelt straks niet meer zelf de specialistische hulp voor huurders die een reparatieverzoek melden, zoals een loodgieter, elektricien of stukadoor. Het eigen onderhoudsteam van Sint-Joseph blijft inzetbaar voor kleine reparaties.