Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Debat moet leiden tot nieuw cultuurbeleid in boxtel

'Saai leven zonder kunst en cultuur'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Maandag 1 juni organiseren het netwerk van cultuurmakers Cibox en stichting Brabants Centrum een gespreksavond over het toekomstige cultuurbeleid in Boxtel. Cultuurmakers, inwoners en lokale politici wordt gevraagd om in de spiegeltent bij kasteel Stapelen te discussiëren en praten over hun visie op cultuur in Boxtel. Wethouder en portefeuillehouder Marusjka Lestrade hoopt op een bijeenkomst waarin met een creatieve blik wordt gekeken naar kunst en cultuur.

De Boxtelse wethouder benaderde enkele cultuurmakers met het verzoek mee te denken over een nieuwe visie. Volgens Lestrade is het hoog tijd dat goed wordt gekeken naar het kunst- en cultuurbeleid in de gemeente Boxtel. ,,Nieuwe kaders zijn écht nodig", vindt ze. ,,De tijden veranderen en we moeten ervoor waken dat we vastroesten. Het is niet de bedoeling dat de gemeente gaat sturen, maar dat juist de cultuurmakers zélf met ideeën en plannen komen. De gemeente zou meer een faciliterende rol moeten gaan spelen."

Niet alleen bezuinigingen liggen ten grondslag aan het nieuwe beleid, Lestrade wil vooral dat eens kritisch wordt gekeken naar alle initiatieven en evenementen in Boxtel. ,,Ik vind het belangrijk dat er draagvlak is voor initiatieven. De voorbije jaren is er veel subsidie beschikbaar gesteld aan allerlei verenigingen en stichtingen die zich bezighouden in het culturele veld. Dat is in sommige gevallen echt niet nodig geweest", aldus de wethouder. ,,Juist met minder financiële middelen worden mensen creatiever. Veel geld maakt lui."

Volgens Lestrade is het huidige beleid behoorlijk achterhaald en niet meer van deze tijd. Ze streeft naar meer openheid, maar wil voorkomen dat er een dikke nota komt die onderin een bureaula verdwijnt. ,,We moeten met elkaar praten en actie ondernemen. Het gaat vooral om doen en niet te veel regels. De gemeente gaat zo min mogelijk sturen; ideeën en plannen moeten vanuit de gemeenschap komen."

DRAAGVLAK

Een verbinding richting het onderwijs juicht Lestrade van harte toe. Maar ook inwoners zouden meer in contact moeten komen met cultuur. ,,Draagvlak, daar draait het om", stelt de wethouder. ,,Evenementen moeten hun bestaansrecht bewijzen en laten zien dat er behoefte aan is. We stappen af van de gedachte dat dingen behouden moeten blijven omdat ze er al zolang zijn."

Als voorbeeld noemt Lestrade MIK Kunsteducatie. De subsidie werd stopgezet en deze week werd bekend dat de gemeente Boxtel kunst- en cultuureducatie op een andere manier gaat invullen. Maar ook Kunststichting Boxtel kreeg te horen dat de samenwerking is opgezegd. Lestrade: ,,De Kunststichting kreeg jaarlijks ruim 50.000 euro subsidie. Maar kunst is meer dan alleen beeldende kunst. De tijden zijn veranderd en dat betekent dat er nieuwe initiatieven zijn opgestaan die wellicht meer draagvlak hebben."

In Boxtel staan jaarlijks vijfhonderd evenementen op de kalender. De wethouder stelt dat inwoners daar best eens trotser op zouden mogen zijn. ,,Kunst en cultuur neemt een grote plek in binnen onze samenleving en voor de Boxtelaren is het blijkbaar heel belangrijk", licht ze toe. ,,Het is meer dan alleen vermaak; het speelt ook een rol in onze economie en in het onderwijs. Het helpt ons op een andere manier naar zaken te kijken. En een leven zonder kunst en cultuur zou ook wel heel saai worden..."

FOTO BOVEN: Het cultuurdebat is een initiatief van Cibox en stichting Brabants Centrum. Van links naar rechts: Peter van Oers (Cibox), redacteur Mariëlle Wijffelaars (Brabants Centrum), directeur Henk van der Zee (Brabants Centrum) en Paul van Alphen (Cibox).


Cultuurdebat

in spiegeltent

Cultuurmakers, inwoners en lokale politici gaan maandag 1 juni in gesprek over het cultuurbeleid in de gemeente Boxtel. In spiegeltent Bon Salon die in kasteelpark Stapelen is opgebouwd, wordt aan de hand van vier thema's gesproken over kunst en cultuur.

Educatie, economie, maatschappij en verbinding zijn de vier onderwerpen die aan bod zullen komen. De deelnemers gaan op een interactieve manier met elkaar in gesprek. De spiegeltent is vanaf 19.30 uur toegankelijk, bezoekers worden ontvangen met koffie of thee. Om 20.00 uur gaat het debat van start, rond 22.00 uur wordt de avond afgesloten met muziek.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via e-mail: cultuurmakersbll@gmail.com.

Afbeelding