Victor Vroomkoning draagt Stapelen voor in het kasteelpark. (Foto: Peter de Koning).
Victor Vroomkoning draagt Stapelen voor in het kasteelpark. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DRIE DICHTERS IN LITERAIRE TOPVORM OP STAPELEN

Ridderzaal bijna te klein voor poëziemiddag

Met de onthulling van een nieuw tableau waarop zijn gedicht Stapelen staat, heeft Victor Vroomkoning een boeiende literaire middag in kasteel Stapelen afgesloten. De ridderzaal van het kasteel was op Tweede Pinksterdag welhaast te klein om alle poëzieliefhebbers een zitplaats te bieden; op de valreep moesten stoelen bijgeplaatst worden.

Het (opnieuw) onthullen van het gedicht Stapelen was nodig omdat het bord waarop het prachtige gedicht van Victor Vroomkoning staat meermaals werd vernield. Nu is gekozen voor een stalen en dus minder vandalismegevoelige plaquette, zal Stapelen er tot in de lengte van dagen te lezen zijn. Het gedicht bevat de jeugdherinneringen van de als Walter van de Laar in Boxtel geboren dichter.

Die had twee vakgenoten meegenomen om de poëziemiddag in de ridderzaal meer cachet te geven. Hij koos voor Albert Megens en Jasper Mikkers, die ook allebei meewerkten aan de poëzieroute die in 2011 werd geopend. De poëzie van Megens grijpt veelal terug op zijn jeugd aan de Esschebaan, Mikkers schrijft veel over Liempde, het dorp aan de Dommel waar hij vele jaren doorbracht.

Het publiek in de ridderzaal genoot van een gevarieerde middag met poëzie en pianospel van Nico Huijbregts, die ook enkele gedichten muzikaal omlijstte. Hoewel de dichters niet meer in Boxtel wonen, bewaren ze wel warme herinneringen aan Boxtel, Liempde en Stapelen in het bijzonder. Dat bleek op Tweede Pinksterdag volop. In 2005 publiceerde Victor Vroomkoning de bundel Stapelen. Albert Megens schreef in maart nog een gedicht over Stapelen. Zijn broer studeerde jaren geleden voor pater assumptionist, waardoor Megens regelmatig bij het kasteel te vinden was. Mikkers is al jaren bezig met de samenstelling van een dichtbundel over Liempde, het dorp waar hij tussen zijn vierde en dertiende jaar woonde.

Tijdens de lancering van de poëzieroute in 2011 werd in kasteelpark Stapelen een paneel met een gedicht van Vroomkoning geplaatst. ,,Het paneel is echter al meerdere malen gebroken, waardoor initiatiefnemer van de poëzieroute Maarten van den Elzen in samenwerking met de gemeente Boxtel besloot een steviger paneel te realiseren", vertelde Victor Vroomkoning eerder in Brabants Centrum.