Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

burger kiest kasteel stapelen als 'mooiste parel'

Recreatie en toerisme: focus op de regio

De bijeenkomst in de spiegeltent vormde het startsein voor de vernieuwing van de nota Toerisme & Recreatie. ,,De wereld verandert razendsnel", zei beleidsmedewerker Marloes van de Wetering. ,,Reden om te evalueren én te kijken of de ingezette weg de juiste is." Speerpunten van de vorige nota waren centrum, cultuur, natuur en cultuur, als meest belangrijke doelgroepen werd vooral gekeken naar gezinnen met kinderen en 55-plussers. ,,Én we richtten ons op mensen die op cultureel vlak de diepte in willen", zei Van de Wetering. Belangrijk doel was de verblijfsduur van bezoekers in Boxtel te verlengen, onder meer door samenwerking met andere gemeenten in Het Groene Woud, modern gebruik van cultureel erfgoed, goede informatievoorziening, van een bezoek een beleving maken en goede verbinding tussen centrum en buitengebied.

In 2012 werd gestart met de promotiecampagne 'Beleef Boxtel', waarbij versterking van de lokale samenwerking, eenduidige communicatie en versterking van het regionale bereik centraal stonden. ,,Beleef Boxtel is niet alleen een posterfabriek", lichtte Marieke Maas toe. Ze werd vier jaar geleden door de gemeente aangetrokken om Boxtel toeristisch en recreatief op de kaart te zetten. ,,Om jezelf te versterken in de regio, is het vooral belangrijk je eigen dorp te koesteren."

In Boxtel vinden jaarlijks zo'n 500 evenementen plaats, er is inmiddels een eenduidige bewegwijzering in de gemeente, museum MuBo is inmiddels gerealiseerd en De Groene Poort en Classic Park zijn grote publiekstrekkers. Om Boxtel nóg meer op de kaart te zetten, is het belangrijk 'parels' te bepalen, stelt Maas. ,,Dit zijn activiteiten die in de omgeving nergens anders te vinden zijn, waar inwoners voor thuisblijven en waarvoor toeristen en recreanten naar Boxtel komen." De symbolische actie waarbij mensen via Brabants Centrum of de site van Beleef Boxtel een eigen ansichtkaart met


Mozart-concert

krijgt vervolg op

dinsdag 2 juni

Anne-Mieke Post (zang), Rob Hazenberg (zang en hoorn) en Lisette Bol (piano) traden vorige week op in de ridderzaal van kasteel Stapelen onder de noemer 'Het mooiste van Mozart'. Dinsdag 2 juni om 19.30 uur wordt dit concert nogmaals gegeven, óók in de ridderzaal.

Het muzikale trio verzorgt een concert met onvergetelijke, herkenbare melodieën en vrolijke, gevarieerde klanken die voor ieder wat wils bieden. Tijdens de uitvoering wordt uitleg gegeven over de oorsprong van de verschillende muziekstukken, waardoor de emotie van de muziek voor de bezoekers herkenbaar en begrijpelijk wordt. Kaarten voor het bijzondere optreden kosten 7,50 euro en zijn op werkdagen tot 12.00 uur telefonisch te reserveren via het secretariaat van kasteel Stapelen, telefoonnummer (0411) 66 00 11 en aan de deur.

'Parels van Boxtel' kunnen samenstellen, heeft tot nu toe 75 inzendingen opgeleverd. Dat resulteerde in de volgende top 5: 1. Kasteel Stapelen, 2. oertijdmuseum De Groene Poort, 3. Jas de Keistamper, 4. Rondje Boxtel per kano, 5. Natuur rondom Boxtel. Gemeenteraadsleden kregen vervolgens de kans zelf een ansichtkaart samen te stellen. Bazaar Boxtel, De Groene Poort, Velder en Circo Circolo waren enkele voorbeelden van plekken en evenementen die door de politici werden uitgekozen.

bewijs

Hoewel Beleef Boxtel volgens het gemeentebestuur een succes is, valt er nog wat te verbeteren. Met name op regionaal gebied. ,,Er is bewijs dat Boxtel wat te bieden heeft", stelt Van de Wetering. ,,De focus kan daarbij liggen op verschillende vlakken: cultureel en religieus erfgoed, muziek, traditie of de groene omgeving." Ook de aanwezigen hadden nog enkele ideeën. Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) pleitte voor een systeem waarbij ondernemers en eigenaren van toeristische trekpleisters bezoekers naar elkaar doorverwezen, terwijl Dymph van de Vries (VVD) stelde dat met name 'duurzaamheid' en 'groen' als toeristische trekpleisters gezien moeten worden. ,,Van alle andere evenementen pikken bezoekers dan vanzelf een graantje mee." Bezoeker Theodoor van Leeuwen hoopte dat de Sint-Petrusbasiliek vaker zou worden opengesteld voor publiek, terwijl Arjen Witteveen graag meer doordeweekse activiteiten in Boxtel zag.

FOTO BOVEN: De Boxtelse gemeenteraad vergaderde dinsdagavond in de spiegeltent die nog tot en met 14 juni in kasteelpark Stapelen staat. (Foto: Peter de Koning).


Vermiste huisdieren

Sinds 7 mei wordt in de omgeving Princenlant poes Mevrouwtje Fiep vermist. Het dier heeft een witte bef met vier witte voetjes. Meer informatie over deze en andere vermiste of gevonden huisdieren? Bel naar Amivedi, telefoon (088) 006 46 83 of kijk op www.amivedi.nl.