De grijze eekhoorn komt veelvuldig voor in Nederland, maar de Natuurwerkgroep Liempde wil weten of het diertje ook vaak in Het Groene Woud te zien is. (Foto: Bert Vervoort).
De grijze eekhoorn komt veelvuldig voor in Nederland, maar de Natuurwerkgroep Liempde wil weten of het diertje ook vaak in Het Groene Woud te zien is. (Foto: Bert Vervoort). Foto: Bert Vervoort

NATUURWERKGROEP LANCEERT NIEUWE PROJECTEN

Liempde gaat volop eekhoorns tellen

MARC CLEUTJENS

De Natuurwerkgroep Liempde heeft deze week de plannen ontvouwd voor een aantal activiteiten dat later dit jaar ontplooid wordt. Een van de blikvangers wordt een eekhoorntelling die in Liempde en omgeving wordt opgezet om de omvang van de populatie in kaart te brengen.

Met het eekhoornproject geeft de Natuurwerkgroep Liempde een vervolg aan een eerder gehouden initiatief waarbij toen mussen centraal stonden. Zowel leden als niet-leden werden in staat gesteld om mussenkasten te plaatsen. ,,Dit jaar richten we de schijnwerpers op de eekhoorn omdat dat zoogdier het op tal van plekken in Nederland lastig heeft", vertelt bestuurslid Ton Popelier, die als zoogdierendeskundige aan de Natuurwerkgroep Liempde is verbonden.

,,Vorig jaar was het jaar van de eekhoorn en is landelijk veel informatie verzameld over deze diertjes met een hoge knuffelfactor. We willen met een lokaal project onderzoeken hoeveel eekhoorns er eigenlijk in Liempde voorkomen", vult voorzitter Ad de Kort aan. ,,We hebben eerlijk gezegd nog geen idee hoeveel eekhoorns er zitten. Ik woon zelf dicht bij een bosje, maar heb er nog nooit een gezien."

De Natuurwerkgroep Liempde wil leerlingen van basisschool De Oversteek bij het project betrekken, bijvoorbeeld door lessen te verzorgen over eekhoorns en nest- en voederkasten aan te bieden. ,,Door meer kasten te plaatsen, lukt het misschien om meer eekhoorns naar Liempde te halen", aldus Popelier. De kasten zijn uitsluitend geschikt voor eekhoorns. ,,Er zit een klep op die alleen eekhoorns open kunnen maken. Het zijn namelijk hele slimme dieren."

Met plantacties die mogelijk in samenwerking met SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) kunnen worden opgezet, wil de Natuurwerkgroep Liempde het leefgebied in en om het dorp attractiever maken voor eekhoorns. ,,Met notenbomen zoals de hazelaar lukt het vast om eekhoorns naar Liempde te halen", hoopt De Kort. Inwoners van Liempde die nu al informatie hebben over plekken waar veel eekhoorns voorkomen, kunnen dat melden via e-mail: info@natuurwerkgroepliempde.nl.

NATUURCURSUS

Na de zomervakantie start de Natuurwerkgroep Liempde voor het eerst sinds enige tijd weer met een natuurcursus voor beginners. Bestuurslid Popelier neemt het initiatief voor een lessenreeks die bestaat uit vijf cursusavonden in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat, het thuishonk van de werkgroep. ,,Daarnaast gaan we driemaal op excursie om het landschap dat we besproken hebben ook te laten zien", vertelt Popelier.

Het Groene Woud staat centraal in de natuurcursus. Werkgroeplid Ger van den Oetelaar zal aftrappen met een les over natuur en cultuurhistorie in het nationaal landschap. Verder zijn er cursusavonden over vogels, bomen en planten, amfibieën en reptielen alsmede zoogdieren. ,,Het leuke is dat we elke avond met eigen leden gaan invullen", geeft voorzitter De Kort aan. ,,Het worden duopresentaties waarmee we cursisten willen laten zien dat we veel kennis in huis hebben."

Natuurlijk hoopt de Natuurwerkgroep Liempde dat een aantal cursisten zich als lid wil opgeven. ,,We hebben momenteel 125 leden, maar blijven zoeken naar uitbreiding en verjonging", aldus De Kort. Er is plaats voor circa 25 deelnemers.

NACHT VAN DE NACHT

Ook dit jaar doet de Natuurwerkgroep Liempde mee aan de Nacht voor de Nacht. Op 24 oktober worden in heel Nederland tal van initiatieven ondernomen om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. ,,Vorig jaar hebben we voor het eerst meegedaan en lokten we zo'n vijftig deelnemers, waaronder ook veel kinderen", vertelt voorzitter De Kort. ,,Met wandelingen en excursies in de avonduren willen we de natuur na zonsondergang laten zien en horen."

In november volgt het klapstuk van een druk verenigingsjaar en presenteert de Natuurwerkgroep Liempde een lijvig boekwerk over de geschiedenis van de landgoederen Velder en Heerenbeek. Ger van den Oetelaar werkt momenteel aan het dikke boek, dat een standaardwerk over deze buitenplaatsen wordt.