Afbeelding
Foto: Peter de Koning

POPFESTIVAL IN LIEMPDE TREKT MET IJZERSTERKE LINE-UP VELE HONDERDEN BEZOEKERS

Limuscene verlengt abonnement op zonneschijn

MARC CLEUTJENS

Een festival openen met 'Californication' van de Red Hot Chili Pepers en ruim tien uur later afsluiten met 'Black' van Pearl Jam. En daar tussendoor honderden covers én eigen nummers van gelouterde coverbands, getalenteerde singer-songwriters en vooral heel veel gepassioneerde muzikanten. Met deze ingrediënten kon de zevende editie van het Liempdse popfestival Limuscene op Eerste Pinksterdag niet meer stuk. Dat de zon scheen was geen verrassing: ,,We hebben een abonnement op zonneschijn", zegt voorzitter Charles van Liempd.

Als Van Liempd een paar traantjes wegpinkt bij de wonderschone liedjes van Kiki Mettler, weet hij dat hij de juiste keuze heeft gemaakt om juist deze singer-songwriter in de kiosk van het zonovergoten Concordiapark te zetten. De Rooise zangeres speelt maar een halfuurtje, maar weet van begin tot eind te bekoren met prachtige composities. Allemaal zelfgeschreven en natuurlijk gespeeld op gitaar. ,,Let op mijn woorden, hier gaan we nog heel veel van horen", glundert de voorzitter.

Zijn Limuscene is dan al aardig op dreef. Voordat de heerlijke bluesrock van Fridays door de tent galmt, was er voor The Usual Suspects - inderdaad, genoemd naar die geweldige film - de ogenschijnlijk ondankbare taak om het festival te openen. ,,Ach, iemand moet het doen", lacht bassist Kasper uit Liempde. Hij bracht vorig jaar de muzikanten Maarten, Stijn, Teun, Dave en zangeres Céline bij elkaar en formeerde een ronkende coverband, die het liefst zoveel mogelijk speelt.

Het plezier spat er van af in de nog bijna lege feesttent. ,,Vooral als je opent, moet je meteen knallen en proberen de mensen naar binnen te lokken", weet Céline, die uit Eindhoven komt, maar al vaker in Boxtel en Liempde speelde, onder meer met Gazzerop. ,,Later dit jaar staan op culinair festival Slowlands op landgoed Velder. Wordt ook heel vet", belooft Kasper. ,,Ons grote doel nu is om een avondvullende set neer te kunnen zetten. Dat lukt bijna."

STAMPEND

Dat de Boxtelse band The Herriecanes op Limuscene staat, mag gerust een klein wonder heten. De huisband van café D'n Boer treedt vooral op in de eigen kroeg en op feesten en partijen, maar is op Eerste Pinksterdag de A2 overgestoken naar Liempde. Met een vaste schare fans, die vorige week ook Boer zoekt Band bezochten, lukt het ze om de tent plat te spelen met swingende hits van vroeger en nu. Zanger Gerlof Trommelen is de showman, met Jet Matthijssen en Yvonne van Beers heeft de band nog meer pit zoals het stampende 'Does Your Mother Know' van Abba bewijst.

Harry Hendriks, ook uit Boxtel, staat voor kwaliteit en bewijst met gitarist Olivier Beekman in de kiosk het repertoire van John Mayer prachtig voor het voetlicht te kunnen brengen. ,,In 2006 hoorde ik zijn album 'Continuum' en was ik verkocht", vertelt Hendriks. De componist van 'Gravity' en 'Daughters' zou vast genoten hebben van de ietwat korte set in Liempde. Ook kort, maar even mooi was het optreden van de band met de langste naam op het affiche van Limuscene: JLo & The Pipdaddies ft. CharLo (foto links). Prachtige nummers, van Bryan Adams tot Racoon, laten de avond binnen in het Concordiapark.

BLUES

Als de duisternis intreedt, imponeert Jos de Wilde met zijn Wildmen (foto rechts) met waarschijnlijk het beste optreden van Limuscene 2015. Met blueszangeres Saskia in de schijnwerpers presenteert de muziekdocent - die honderden Boxtelse en Liempdse jongeren op MIK liet kennismaken met popmuziek - een onnavolgbare set horen met bekende en minder bekende blues. Zelfs met twee snaren minder lukt het de virtuoos om de welbekende akkoorden de zaal in te knallen...

Wildmen is dé perfecte opwarmer voor het klapstuk van het popfestival: Maten van Boxtel. Rond bassist Corné van Groesen, ook bekend van MIK, heeft zich een groep topmuzikanten en zangers van eigen bodem verzameld, die het tentdoek van Limuscene laat bollen. Met de zangers Patrick Hendriks en Dennis Wels en de zangeressen Anouk Mels en Charlotte Pennings wordt een songbook gepresenteerd met klassiekers van Stevie Wonder en U2 tot nieuwe liedjes van Bruno Mars en Kensington.

De echte krakers zijn de nummers van Pearl Jam en The Cult, die de feesttent in een dansende massa veranderen. En natuurlijk ontbreekt 'Saturday Night' niet van Herman Brood, magistraal vertolkt door muzikant en presentator Hennie van den Boom. Gehuld in een oogverblindend geel kostuum is hij de perfecte gastheer voor een zinderend festival dat niet meer weg te denken is. En met een abonnement op zonneschijn moet het voor voorzitter Van Liempd en zijn team een genot zijn om nu al aan de achtste editie te werken...

Afbeelding
Kiki Mettler was dé muzikale surprise op Limuscene. (Foto's: Peter de Koning).